ביום רביעי האחרון החליט סלמאן בן עבד אל-עזיז אל סעוד, מלך ערב הסעודית הנהנתן, להוריש את כס המלכות של המעצמה הסונית שלו לאחד מבניו הצעירים ושר ההגנה הסעודי - מוחמד בן סלמאן אל סעוד. על ידי כך, הוא למעשה מחליף בשרשרת המלוכה את מוחמד בן נאיף, בן דודו הבכור.

אם אתם לא מעורים בפוליטיקה הסונית או בבני המלוכה הסעודית, אז כנראה שהמהלך עצמו לא מרגש או אומר לכם יותר מדי – אבל תהיו בטוחים, מדובר בהחלטה לא צפויה ולא פחות מאשר מסעירה בעולם הערבי.

במדינה שנשלטת באופן מונרכי כבר עשרות שנים, המלוכה עוברת בירושה לרוב בשלב מאוחר יותר. לצורך העניין, המלך הנוכחי נכנס לתפקיד רק לפני שנתיים, כאשר היה בן 79. זאת לאחר שאחיו למחצה נפטר בגיל 90, אחרי עשור בלבד על כס המלוכה. מהבחינה הזאת, כשהמלך מחליט להוריש את הממלכה לבנו בן ה-31 ולא לבנו הבכור שגדול ממנו ב-26 שנים, זה לא מפתיע שהידיעה מתקבלת בהלם מוחלט במזרח התיכון בכלל, ובערב הסעודית בפרט. אז מיהו בעצם מוחמד בן סלמאן? למה דווקא הוא הולך להיות המלך הבא והיורש של הון המוערך בלמעלה מ-1.3 מיליארד דולרים? ולמה כל זה מכניס את כל העולם הערבי להיסטריה?

הטוב

מוחמד בן סלמאן אל סעוד הוא בנו הבכור של המלך הנוכחי מאשתו השלישית, פאדה בינת פלאח בן סולטאן בן הטלין. יש לו עוד שני אחים, שאחד מהם הוא יו"ר מחקר ופיתוח בבורסה הסעודית. הוא נשוי לשרה בינת מאשור בן עבדול-עזיז אל סעוד, איתה יש לו שלושה ילדים. הוא בוגר תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת 'המלך סעוד' שבריאד, בירת סעודיה – שם הוא היה תלמיד מצטיין וסיים במקום השני במחזור הלימודים שלו.

עם סיום לימודיו באוניברסיטה, מוחמד בן סלמאן הקים מספר פירמות משפטניות, טרם כניסתו לתחום הפוליטיקה בסעודיה. מבין תפקידיו, הוא שימש בתור מזכיר מועצת הסחר של ריאד, היה יועץ מיוחד של יו"ר הוועד המנהל של 'קרן עבדול-עזיז' ושימש גם כחבר בוועד המנהל של קרן הפיתוח 'אלביר'.

כמו כן, הוא זכה לעסוק גם במלאכה פילנתרופית בממלכה. הוא הקים את קרן MiSK, ארגון ללא מטרות רווח, שעובד בשביל לקדם למידה ומנהיגות בקרב נוער סעודי. מעבר לזה, הוא תרם לפיתוח חברות סטראט-אפ בממלכה. בשנת 2013, הוא אפילו זכה בתואר "איש השנה" מטעם מגזין פורבס של המזרח התיכון, זאת כתוצאה מפועלו לקידום נוער בסיכון בסעודיה. כלומר, באופן כללי עושה רושם שמדובר בבחור מלכותי וממלכתי, אז למה כל העולם בהלם מההחלטה להפוך אותו למלך הבא של סעודיה?

מוחמד בן סלמאן אל סעוד (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
מימין: המלך העתידי של ערב הסעודית. משמאל: הנסיך שהודח מכס המלכות | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

הרע

מוחמד בן סלמאן הוא לא רק סטודנט מצטיין ופילנתרופ בחסד, אלא גם הבן של אבא שלו – שזאת הדרך היפה להגיד שיש לו דעה מאוד בעייתית כלפי המדינות השיעיות ברחבי המזרח התיכון, לטוב ולרע. הוא מוכר בתור אדם שלא יהסס לדפוק חשבון עם מי שעושה לו בעיות, בתוך המדינה ומחוצה לה.

בשלהי 2015 כאשר נשיא ארה"ב דאז, ברק אובמה, הגיע לביקור בריאד, מוחמד בן סלמאן צפצף על כל הפרוטוקולים ופתח במונולוג ביקורתי מאוד כנגד מדיניות החוץ של ממשל אובמה – ספציפית מול אביו. מהבחינה הזאת, הרבה אזרחים סעודיים - ובמיוחד הצעירים - מסתכלים עליו בתור מנהיג אנרגטי שלא חושש לתקל את הצרות של המדינה בישירות ובתקיפות. כמו כן, בתקשורת המקומית עובדים קשה על מנת למתג אותו כאיש עסקים, בעל מוסר עבודה קשוח, עם דבר אחד ויחיד שמעניין אותו – הכלכלה של סעודיה.

A post shared by الامير محمد بن سلمان ال سعود❤�� (@mohammed_bin_salman_) on

  

מצד שני, אחרים רואים אותו בתור אדם שצמא כל כך לכוח, שהוא יסכן הכל בשביל לקבל את כל מה שהוא רוצה. בעוד שהוא מנסה להנהיג רפורמות כלכליות שאמורות לשקם את השוק הסעודי, מבקריו חוששים שהוא משנה יותר מדי ומהר מדי. לא רק שהממסד לא עומד בקצב, אלא שהוא גם על סף התמוטטות. אבל, כאמור, זוהי עמדתו ואף אחד לא ישנה אותה.

בנוסף לכך, לאורך כהותנו בתור שר ההגנה הסעודי, מוחמד בן סלמאן נקט בעמדה תקיפה מאוד כלפי השתלשלות מלחמת האזרחים בתימן. בשנת 2015, ערב הסעודית התערבה במערכה שמתחוללת בתימן ביחד עם קואליציה של עוד 9 מדינות – ובחסותם של כמה מעצמות כולל ארה"ב, בריטניה וסין. על פי הניו יורק טיימס, הנסיך הסעודי פחות או יותר הכניס את הממלכה ללחימה בעל כורחה וללא היערכות מוקדמת. למרות שהייתה הסכמה גורפת מטעם כוחות הביטחון של סעודיה על כך שחייבים להתערב במלחמת האזרחים בתימן, מוחמד בן סלמאן עשה זאת בלי להתייעץ עם הצמרת הצבאית – אבל חכו, זה לא נגמר שם.

גם האמריקאים לא ראו בעין יפה את ההסתערות הסעודית אל תוך שדה הקרב התימני. על כן, בכירים אמריקאים ניסו ליצור קשר עם הנסיך בשביל לרדת לסוף דעתו. הם לא הצליחו, לא כי הוא לא הסביר את עצמו כראוי – אלא כי הוא לא היה ניתן להשגה. בשלב מסוים, אחרי כמה ימים שבהם ניסיונות התקשורת עם הנסיך נכשלו, שר ההגנה האמריקאי התערב בנושא באופן אישי – ורק אז הם הצליחו לתפוס אותו. אגב, הסיבה שלא ניתן היה לתפוס אותו, היא כי הוא היה בחופשה במלדיביים. במילים אחרות, הוא עושה מה שהוא רוצה מתי שהוא רוצה, בלי לדאוג לגבי התוצאות – מה שהופך אותו לפרטנר בעייתי מבחינת בעלות הברית שלו.

A post shared by nora (@muslim2____) on

 

המכוער

חשוב לציין שהחופשה שלו, שהייתה בעיצומה של ההפגזות הסעודיות בתימן, לא הייתה הפעם היחידה שמוחמד בן סלמאן התנהל באופן שנוי במחלוקת – שלא לומר תמוה. כתוצאה מההתערבות במלחמת האזרחים בתימן, ערב הסעודית נכנסה למיתון גבוה במשק שהגביר את העוני במדינה, גרם לרעב גדול בקרב אזרחיה ואפילו למוות.

על כן, לקראת מחצית 2016, הנסיך הסעודי יצר סדרה של רפורמות במשק שמטרתן הייתה לשקם את הכלכלה בממלכה. הוא קיצץ בתקציב המדיני, הקפיא חוזי בנייה ממשלתיים, הפחית את המשכורות של עובדי המדינה באופן דרסטי ובאופן כללי הידק את החגורה הכלכלית של המדינה על חשבון העובדים – וכל זאת על מנת לחסוך בהוצאות. ומה הוא עשה כדי להוציא את סעודיה מהגירעון? קנה יאכטה בשווי למעלה מ-450 מיליון דולר.

היאכטה, סרינה שמה, הייתה שייכת בעבר לטייקון הרוסי יורי שפלר, הבעלים של מותג הוודקה סטוליצ'ניה. האוליגרך הרוסי רכש אותה בזמנו במחיר של כ-330 מיליון דולר. מדובר באחד מכלי השייט הפרטיים הגדולים ביותר ששטים כיום על פני כדור הארץ. אורכה למעלה מ-133 מטרים, גובהה כמעט 19 מטרים והיא יכולה להכיל כ-24 אורחים – לא כולל את 52 אנשי הצוות שלה. לא בדיוק מה שמצופה ממך לקנות בתקופת צנע כלכלית.

A post shared by Benoit Degraeve (@degraeve.b) on

 

בנוסף לזה, מוחמד בן סלמאן גם מוכר בתור מעריץ לא קטן של קים קרדשיאן. לפני כשנה, הייתה לו התבטאות שנויה במחלוקת כלפי כוכבת הריאליטי האמריקאית ואשתו של זמר הראפ, קניה ווסט. ההתבטאות באה אחרי שווסט פנה לחשבון הטוויטר שלו, כדי להתמרמר על החובות האדירים שלו (53 מיליון דולר) כתוצאה מקו ההלבשה הכושל שלו.

מוחמד בן סלמאן, שערכו הכספי מוערך ביותר ממיליארד דולר, אמר במסיבת עיתונאים שהוא מוכן לסייע לזמר והציע לו 10 מיליון דולר – בתמורה ללילה אחד עם קים. "אין לי שום עניין במוזיקה שלו או קו ההלבשה שלו", אמר הנסיך, "אבל אשתו, היא אוצר שאת ערכו אי אפשר להעריך בכסף. אני מוכן בשמחה לשלם 10 מיליון דולר ואפילו יותר, בתמורה ללילה אחד איתה" – לא בדיוק ממלכתי או מלכותי.

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

אז למה כל זה קרה? לאיש אין תשובה חד משמעית. אבל מה שבטוח, עם המתיחות ההולכת וגוברת בין ערב הסעודית למדינות אחרות, כמו איראן, תימן וקטאר - אין ספק שהמלך רוצה לוודא שיורש העצר שימשיך את דרכו, יהיה האיש הכי חזק, כוחני ונחוש שיש.