כל גבר מגיע לשלב בחיים בו הוא מחפש את הריגוש הבא. הילדים כבר בגרו, העבודה פחות מלחיצה, סדר היום רגוע ושגרתי, המשכנתה מצטקמת משנה לשנה ותכניות החיסכון גדלות והולכות. זה בדיוק השלב בו מומלץ לקחת את כל הכסף המיותר הזה שהצטבר ולשרוף אותו על תחביב או שניים, ורצוי מהזן היקר והאיכותי יותר. לא מצליח לחשוב על תחביב ראוי מעבר לכדורסל של יום שישי? הנה, חשבנו בשבילך (נא לבדוק את המצב בעו"ש לפני המשך הקריאה).
איסוף מכוניות עתיקות
עלות רכב ממוצע: כ- 100,000 שקלים
הוצאות חודשיות: כ-5,000 שקלים
כולנו נהנים לשמור לעצמנו מזכרות. בגיל צעיר פעולת האיסוף מתמקדת בקלפי אן.בי.איי וגוגואים, אבל בגיל מסוים נדמה כי התחביב מקבל תפנית חדה כלפי מעלה - לפחות בעקומת המחירים. איסוף מכוניות, למשל, ובמיוחד מכוניות עתיקות, זה תחביב יקר מאוד. אם בשנות הארבעים המוסטנג שלך הייתה בכל פינת רחוב, כיום רק למצוא לה בוכנה ייקח לך חצי שנה. כיום בארץ המועדון הפעיל והמוכר ביותר לאיסוף מכוניות עתיקות הוא מועדון החמש (בשל העובדה שמספרי הרישוי של המכוניות שחברות בו מכילות חמישה מספרים). תחזוקה שוטפת של רכב שכזה עולה אלפי שקלים בחודש, שלא לדבר על הצעקות והצרחות שחוטפים מהאישה בכל שבת בבוקר כשאתה מבריק את הפילגש היפהפייה שלך. כל זה עוד לפני הביטוח הגבוה, חלקי החילוף הנדירים ועלויות הטיפולים התכופים.
קורס טיס אזרחי
עלות: כ-50,000 שקלים
"בצבא", אתה נוהג לספר, "הייתי אמור להיות טייס". חבל שהצבא מעולם לא שמע על התכנית הזו שלך. בכל מקרה, שלושים שנים עברו מאז, ונראה כאילו דבר לא השתנה. חלום הטיסה הישן נושן שלך עודנו חי ובועט. אם יש לך כמה עשרות אלפי שקלים פנויים, אתה יכול להגשים אותו.
קורסי הטיס האזרחיים מחולקים לחלק תיאורטי ולחלק מעשי, כאשר עליך להוציא אישור רפואי ולהיות מעל גיל 17. כדי לגשת למבחן הטיסה המעשית של רשות שדות התעופה - הטסט - עליך לסיים לפחות 40 שעות טיסה. שעת טיסה עולה כ-800 שקלים; תעשה את המתמטיקה בעצמך. בכל מקרה, כדי להגשים את החלום הנושן מימי הנעורים העליזים יהיה עליך להיפרד לא רק מרבבות של שקלים, אלא גם מלא מעט חודשים של עבודה קשה.
שיט ביאכטה
עלות קורס: כ-15,000 שקלים
עלות יאכטה ממוצעת: כ-200,000 שקלים
עלות היאכטה של רומן אברמוביץ': 355 מיליון שקלים
הים הפתוח, הרוח מבדרת את שיערך, שתי בלונדיניות חשופות חזה על הסיפון ובקבוק בירה בידך. אוקיי, אז אולי לא כך בדיוק תיראה אם תגשים את החלום משכבר הימים, תוציא רישיון ותקנה לעצמך יאכטה, אבל גם הפלגה שקטה בים הפתוח יכולה להיות נחמדה. תחילה, עוד בטרם קנית את היאכטה, עליך להוציא רישיון. כדי לבצע את זה עליך לסיים קורס סקיפרים, לבצע קורס עזרה ראשונה ומפעיל רדיו. רק בסיום התענוג תוכל להוציא רישיון לשוט בספינה עד 24 מטר. עכשיו מגיע החלק הקשה באמת - הספינה עצמה. אם עד כאן הצלחת לעמוד בתשלומים, כנראה שמכאן אתה באמת צריך להיות לפחות רומן אברמוביץ'. מחירי יאכטות יכולים לנוע החל מכמה מאות אלפי שקלים ועד כמה מאות מיליוני שקלים. הכול, כמובן, תלוי באקססוריז. אצל רומן, לדוגמה, יש מערכת טילים וחלונות ממוגנים. ועוד לא התחלנו לדבר בכלל על מחירי הדלק.
צלילת מעמקים
עלות קורס: 1,500 שקלים
עלות קורס דייב מאסטר: כ- 2,500 שקלים
עלות ציוד אישי כולל מחשב צלילה: כ-8,000 שקלים
שתי חופשות צלילה בשנה: כ-30,000 שקלים
אמנם קורסי הצלילה הבסיסיים (כוכב 1 ו-2) יעלו לך אלפי שקלים בודדים, אולם כל היתר לא יהיה פשוט. נכון, אתה יכול פעם בשנה לנסוע לאילת או לסיני ולצלול שם באותם נופים ידועים. אתה גם יכול לנסוע לצימר בטבריה. לא בשביל זה התחלת לצלול. כל צוללן נרגש ודאי יספר לך על הצלילות שעשה במרכז אמריקה, אוסטרליה, הוואי ומדגסקר. שם, המים הצלולים, הדגה המגוונת, השוניות המלבלבות והשקט המופתי יגרמו לך להוציא קצת יותר מכמה שקלים.
סקי
עלות ציוד: כ-10,000 שקלים
לימוד סקי: כ-1,000 שקלים
חופשת סקי שנתית (בדרך כלל אחת לא תספיק לך): כ-6,000 שקלים
אחד התחביבים החביבים ביותר על ישראלים הוא סקי. מדובר בענף ספורט שהולך וצובר תאוצה אצל ישראלים בשנים האחרונות, אולם עדיין נותר בגדר מותרות לאלו שיכולים להרשות לעצמם בלבד. אמנם, גם כאן אפשר לסיים את התחביב בנסיעה שנתית לחרמון, אבל מי שבאמת רוצה ליהנות חייב לנסוע לקלאבים ולאתרי הסקי ברחבי אירופה. יעדים נפוצים לטיול הם, כמובן, כל עיר תיירותית שצמודה לאלפים ולהרים המושלגים של אירופה, ואין לנו ספק כי זה יהיה אחד השבועות הקשים ביותר שתעברו בחייכם. את הבוקר תפתחו על המדרונות המושלגים, צהריים בבקתה, אחר צהריים חזרה למדרון ובערב ארוחה ולישון. הציוד שתיאלצו לרכוש כולל מעילים, כפפות, כובעים וכל ציוד תרמי אחר, ונדמה כי בהמשך לא יהיה מנוס מקנייה של מקלות, מגלשיים, קסדה, נעליים וכן הלאה. מצד שני, לפחות תוכלו לומר את המשפט האלמותי: "אני יוצא לחופשת סקי שבוע הבא".
לטש יהלומים ואבנים טובות ("Lapidary")
עלות האבנים: החל מאלפי שקלים ועד עשרות אלפי שקלים.
כן, יש תחביב כזה. אמנם כל אדם שפוי שנופלות בחלקו אבנים טובות היה מוכר אותן למרבה במחיר, אולם ישנם כאלו שמעדיפים להפוך את זה לתחביב. מטרתו של לוטש היהלומים היא להפוך אבנים טובות לחפצי אמנות. בין היתר, ה-"לפידרי" מתעסק עם אבני אודם, פנינים, יהלומים, ספיר, אחלמה וכן הלאה. האומן החובב, נדירים למדי אגב, עוסק בליטוש האבנים הטובות, והפיכתן למוצר מוגמר, לרוב בתחום התכשיטים אולם לאו דווקא. המחירים יכולים לנוע, כמובן, בהתאם לעלות האבנים וגודלן, ומכין כל התחביבים שציינו עד כה, יש לנו הרגשה שאת זה אשתך הכי תאהב.
הימורים
עלות: תלוי כמה אתה דביל.
אוקיי, אז אמנם קשה לקבוע בוודאות האם זה "תחביב" או שמא "התמכרות", אבל כסף זה בטוח עולה. לכל אחד יש את התחום המועדף עליו; ישנם כאלו שמעדיפים להוציא עשרות אלפי שקלים בחודש על מילוי טופסי לוטו וטוטו, וישנם כאלו שנוסעים לחופשות בקזינו בבולגריה. חלקים שומרים על התחביב בגדר משחק פוקר שכונתי על כמה מאות שקלים, ואילו אחרים מוציאים אלפי ועשרות אלפי שקלים בטורנירי טקסס הולדם במחשכים. ההילה הקוסמת של ההימורים בסרטי ג'יימס בונד, כך נדמה, לא באמת עובדת בחיים האמיתיים. אתה תפסיד את המשכורת החודשית, את הבית, את האישה ואת המכנסיים שלך בסופו של דבר. נו, העיקר שנהנית.