השבוע נרשם שיא חדש, אחרי שניימאר - שחקן ברצלונה - החליט לעזוב את המועדון בעבור הסכום הכי גבוה בהיסטוריה של הכדורגל – כמעט 259 מיליון דולר. סכום ההעברה הזה שובר את השיא הקודם שנקבע על ידי ריאל מדריד בשנת 2013, כאשר הם קנו את גארת' בייל מטוטנהאם ביותר מ-132 מיליון דולר. מה שמוכיח שוב, ששוק ההעברות בכדורגל האירופאי הוא פסיכי לחלוטין.
רק כדי שתקבלו פרספקטיבה, מחירים של שחקנים בשוק ההעברות האירופי משתנים מאחד לאחד, אבל אפשר להגיד שברוב המקרים זה יכול להגיע עד לכמה עשרות מיליוני דולרים – במקרה של שחקן משמעותי, זה יכול להרקיע אפילו למאות מיליונים. ככה שזה לא מפתיע שההעברה של ניימאר גורמת להרבה אנשים לגרד את הראש ולשאול את עצמם: "רגע, אולי... כאילו... לא הגזמתם?".
זאת כמובן לא הפעם הראשונה שהעברה תמוהה נרשמת בכדורגל. לאורך ההיסטוריה, היו לא מעט העברות מוגזמות, מאכזבות, הזויות ומטורללות. במקרים מסוימים הן היו מוצלחות, באחרים כישלונות אדירים וכמה מהם פשוט הזויים. הנה כמה דוגמאות להעברות שהוכיחו עד כמה הדבר הזה באמת פסיכי.
כסף גדל על עצים בסטמפורד ברידג'
במאי 2006 היה נדמה שצ'לסי קנו את אחד החלוצים הכי טובים בעולם, אנדרי שבצ'נקו. הם קנו את האוקראיני ממילאן בסכום של 44 מיליון יורו, שהיה בזמנו שיא כל הזמנים בליגה האנגלית. בהתחשב בעובדה שהוא הבקיע למעלה מ-200 שערים במהלך 7 השנים שהוא שיחק באיטליה, עשה רושם ששבצ'נקו יחזיר למועדון את הסכום בצורה של תארים באירופה – אבל זהו, שלא.
מסיבה כלשהי, החולץ האוקראיני פשוט לא הצליח להשתלב בקצב של הליגה האנגלית והוא הבקיע רק 9 שערים ב-46 הופעות במדי צ'לסי. מאוכזבים מתפקודו, הבריטים השאילו אותו בחזרה למילאן שם הוא לא הבקיע אפילו שער אחד – לא נעים.
בקהאם מוכר חולצות במילאן
דיוויד בקהאם הוא ככל הנראה שחקן הכדורגל הבריטי הכי משמעותי ב-20 שנים האחרונות ואחד שהשאיר את חותמו באירופה עם לא מעט הישגים. בשנת 2007, בקהאם עבר לשחק בארה"ב אחרי 4 עונות במדי ריאל מדריד. תוך כדי החוזה שלו עם קבוצת ה-ל.א. גלקסי, בקהאם עבר בהשאלה לקבוצת מילאנו.
מהר מאוד התברר שההעברה הזאת הייתה שיווקית לחלוטין ובזמנו דובר על זה שהמועדון אפילו לא צריך לתת לו לשחק – כי הוא ירוויח מיליונים רק ממכירת חולצות עם שמו. בקהאם שיחק שתי עונות במועדון האיטלקי ורשם 29 הופעות. אגב, את המשחק הראשון שלו בקבוצה, מול אודינזה, הוא ראה מיציע הכבוד עם אשתו.
אחת הבגידות הגדולות בליגה הספרדית
אם לא ידעתם, אז יש יריבות קטנה בליגה הספרדית בין ריאל מדריד וברצלונה. לואיס פיגו שיחק במדי הקבוצה 5 שנים ולאורך תקופתו בבארסה הביא מספר תארים כולל שתי אליפויות, שני גביעי ליגה והסופרקאפ בשנת 97'. מהסיבה הזאת, כשפיגו עבר לשחק בשביל ריאל בשנת 2000, זה נחשב ללא פחות מאשר בגידה.
פיגו עבר לריאל מדריד בעבור סכום של כ-40 מיליון ליש"ט ואוהדי בארסה ראו בזה סכין בגב – והם דאגו להזכיר לו את זה בכל פעם שהוא הופיע בקאמפ נואו. במהלך שלוש עונות, מעבר לקללות, נזרקו לעבר השחקן הפורטוגלי שלל חפצים כולל ראש של חזיר. עד היום, מדובר באחת ההעברות הכי שערורייתיות בליגה הספרדית.
מבצע ענק על קנטונה
אחד השחקנים הטובים ביותר בהיסטוריה של מנצ'סטר יונייטד, אריק קנטונה, התחיל את הקריירה שלו בליגה האנגלית בשנת 92' בקבוצת לידס – שם הוא שיחק עונה אחת והבקיע 9 שערים. עם סיום העונה, החלוץ הצרפתי עבר למנצ'סטר באחת ההעברות הכי משונות בהיסטוריה של הליגה.
על פי המיתוס, הכל התחיל בשיחת שגרתית בין שני המנג'רים של הקבוצות בנוגע להעברות, שם עלה שמו של קנטונה באופן אגבי במיוחד. המנהל של לידס נתן אור ירוק והסכים להעביר את החלוץ הצרפתי למנצ'סטר בסכום אבסורדי של כ-1.2 מיליון ליש"ט – שם הוא שיחק 5 עונות, זכה ב-4 אליפויות, 2 גביעי ליגה והבקיע 143 שערים. אומרים שעוזר המאמן שאל אם חסרה לו רגל כשהוא שמע על סכום ההעברה.
הו קארול
אחת האכזבות הכי גדולות בליברפול. בשנת 2011, המועדון חיפש בנרות חלוץ שימלא את החלל שטורס (תכף נגיע אליו) השאיר במרכז השדה, אחרי שנמכר לצ'לסי. את החלל הזה מילא אנדי קארול שעלה לחבר'ה מליברפול 35 מיליון ליש"ט.
באופן עקרוני, הסטטיסטיקה של קארול הצביע על כך שהוא שחקן מבטיח, אבל איך אומרים: "יש רצוי ויש מצוי". במהלך 26 משחקים, החלוץ הצעיר הבקיע רק 6 שערים במדי ליברפול. הוא הושאל לווסטהאם אחרי עונה אחת ובסופו של דבר נמכר להם ב-15 מיליון ליש"ט – או כמו שאומרים: "Money for Nothing".
טורס עושה פאדיחות לצ'לסי
החלוץ הספרדי עבר מליברפול לצ'לסי בשנת 2011 בסכום של כ-50 מיליון ליש"ט – מה שהכניס אותו למקום ה-6 ברשימת השחקנים הכי יקרים בפרמייר ליג. הסכום גרם להרבה אנשים בסטמפורד ברידג' להרים גבה סקפטית על ההעברה. במיוחד אחרי כל העניין עם שבצ'נקו.
מהר מאוד הוא הפך להיות הבדיחה של הליגה האנגלית, אחרי שהוא לא הצליח להשאיר חותמו בקבוצה. לקח לספרדי שלושה חודשים עד שהוא הבקיע את השער הראשון שלו במדי צ'לסי והיחיד במהלך 18 ההופעות הראשונות שלו בקבוצה – וזה מה שנקרא: "סוס מת".