בבורסה האמריקאית מתגלגלים 150 מיליארד דולר ליום. המשכורת הממוצעת במשק עומדת בערך על כ-8,000 שקלים. למה שתי העובדות האלה חשובות לך? כי יש את מי שטוענים שחלק קטן מכל מיליארדי הדולרים האלה יכול להצטרף למשכורת הממוצעת פלוס מינוס שלך. אנו רואים לא מעט פרסומות שמסבירות לך שאתה בעצם פראייר שעובד בעבודה של שכיר כשאתה בעצם יכול לעשות הרבה יותר מזה תוך כמה שעות של מסחר בבורסה. כמה אמת יש בהבטחה הזאת? כדי לענות על השאלה הזאת הלכתי לשיעור בקורס מסחר שם, סיפרו לי, אנשים מגיעים לשעתיים עבודה ביום ובאמת עושים קופה לא רעה בכלל.
המרצה שלנו הוא דודו רוז (27), המייסד של בית הספר סימפל טרייד. הוא אמנם צעיר, אך יש לו כבר ניסיון של שש שנים במסחר ובשיעור שאליו הצטרפנו ישנם אנשים בגיל של הוריו שמגיעים כדי ללמוד. רוז התחיל להשקיע עם השחרור מהצבא בסכום של 5,000 דולר, ומפה לשם התגלגל למשרדים נאים ברמת גן ולהקמת בית הספר שבו הוא מסביר איך להרוויח כסף. לא בקלות, הוא מבקש כל הזמן להדגיש. לא מכה אחת, הוא מחדד. אבל כן להרוויח, ובזמן קצר יחסית.
"לא חוזר הביתה כדי שאשתי לא תדע כמה הרווחתי"
"רוב האנשים רגילים לעבוד עד חמש שש, וללכת הביתה", הוא אומר. "במסחר בבורסה אתה עובד שעה, שעתיים או שלוש ובדרך כלל לא יותר מזה. דמיין סיטואציה שאתה יושב, עבדת במשרד, ואחרי שעה בא אלייך הבוס אומר לך 'עבדת טוב, לך הביתה'". נשמע לא רע, ולמען האמת, גם לא מאוד ישים ופרקטי.
כמו תלמיד טוב הגעתי קצת לפני השיעור, כך שהייתי בתחילת שעות המסחר של הבורסה האמריקאית. פגשתי את אריה, אחד התלמידים בקורס אחר שהסתיים לא מזמן, שמרוויח 40 דולר בכמה דקות. פגשתי גם את דודו, שלדבריו בהתחלה מפסיד, אך אחר כך מרוויח. לפחות רווח של 120 דולר בממוצע, לדבריו. פעמיים הפסיד 20 ופעם נוספת הרוויח 160. הסוד, לדבריו, טמון דווקא בלא להיות חזיר; לדעת מתי לצאת, לא להגזים בכמות הרווח שרוצים לעשות ומאידך לא לפחד מדי להפסיד.
תלמיד נוסף בקורס הוא אריה, שהתוודה בפניי שהוא לא רוצה לחזור הביתה לאשתו. "אם אחזור עכשיו הביתה היא תדע שהרווחתי ותרצה להוציא את זה", הוא מסביר. אז הוא נשאר עוד קצת, ונשאר בערך על אותה כמות רווח.
אתם קוראים את זה עכשיו ובטח חושבים שזה עניין של מזל. אז כן, אין ספק שיש כאן גם מזל, אבל לצד המזל מסתבר שיש לא מעט ידע מקצועי שיכול לעזור לנו להרוויח. בשלב הראשון כל מה שאנחנו רואים מול עינינו הוא מספרים וגרפים בצבעי אדום וירוק, שלא מסגירים לנו שום דבר. אבל אנחנו רק בהתחלה.
הכול קורה תוך דקות
"צריך לעקוב אחרי הגופים המוסדיים", אומר רוז. "להרוויח את התנועה שהם עושים. זה הבגדול של המסחר". הגופים המוסדיים, הפנסיות וקופות הגמל, סוחרים בהרבה כסף – "ואנחנו ננסה לנצל את היתרון שלנו כגוף קטן". אז עוקבים אחרי הגופים המוסדיים באמריקה, בבורסה שם, שפתוחה ממש בשעות שכאן אנחנו מסיימים לעבוד. בין 16:30-23:00. וזה אולי הזמן לחדד את ההבדל בין מסחר לבין השקעה. בהשקעה – אתם שמים כסף במניה מסוימת לאורך שבועות, חודשים או כל פרק זמן אחר שהוא יחסית ארוך. מסחר הוא תהליך של דקות.
"הדבר הכי חשוב הוא לדעת להעריך את העסקה", מסביר רוז, ומוסיף שאפשר להרוויח גם מירידת שערים. "אני יודע לזהות תנועות מהירות בבורסה. העבודה שלי היא ניהול סיכונים. מה שבדרך כלל הציבור עושה, כשהוא מרוויח הוא אומר בוא ניקח עוד סיכון". רוז מדגיש שהוא יוצא כשהוא מרוויח גם מעט. בקורס לומדים להשתמש בתוכנת סטטיסטיקות שמזהה בזמן אמת את המגמות ובאיזה מניות הם משקיעים. "גופים מוסדיים נכנסים רק מגודל עסקה מסוים", הוא אומר. "המטרה היא להיצמד לגוף המוסדי. אקח את הכמה אחוזי רווח וסגרתי את אחוזי הרווח שאני רוצה. יש סורקים אוטומטיים שלומדים להשתמש בהם".
קל להיכנס, קשה לצאת
ככה זה עובד: הבורסה עובדת על חוסר איזון. כשיש יותר קונים, המחיר יעלה. הגופים המוסדיים, הגדולים, קונים סכומים גבוהים של מניות. כשהם עושים זאת, המחיר של המניה עולה. ואז החוכמה של הסוחר היא לדעת למכור מהר עוד לפני שהגופים הנ"ל מוכרים ומחיר המניה יורד. נשמע די פשוט, נכון? אתה קונה, המחיר של המניה עלה ואז אתה מוכר אותו במחיר יקר יותר ומרוויח. החוכמה היא לדעת איך לצאת. כשיש 13,000 מניות שנסחרות ביום, זה לא קל.
"יש לי 30 אחוז הצלחה בעסקאות", אומר אביקם, שנמצא אחרי סיום הקורס ובתקופת הסטאז'. "אני ברווח כרגע, בשלב הנחמד. 40 דקות ישבתי ככה, הסתכלתי על המניות. דקה וחצי אחר כך זיהיתי מניה, והסתיים לי היום". איך הוא ברווח אם הצליח רק ב-30 אחוז מהעסקאות? כי הוא לוקח סיכונים נמוכים. הוא מגביל את עצמו, כך שאם למשל קנה מניה (למען הדוגמא) ב-50 סנט, אם היא יורדת מסכום מסוים של סנטים הוא מוכר אותה. אם היא עולה מספיק הוא מוכר מיד.
רוז מסביר את אחד האתגרים המרכזיים לדעתו של סוחרים: "לאנשים התייחסות רגשית לכסף. מעבר לידע המקצועי אנו מלמדים אותם להפריד את הרגש", הוא אומר. "את הידע המקצועי מאוד קל ללמוד". היחס הבסיסי של סוחר שמבין ניהול סיכונים, עניין שנלמד, הוא 1 ל-5. "אני מסכן 20 דולר ויכול להרוויח 100".
רק לבעלי קור רוח
בשורה התחתונה, אם אתם שואלים אם זה אפשרי להתפרנס בכבוד משעתיים ביום של מסחר בבורסה, התשובה היא כן. אבל לא בטוח שזה מתאים לכל אחד. נדרשות תכונות אופי מסוימות. קור רוח כדי לדעת להתמודד עם הפסדים ולצאת בזמן כדי לא להפסיד יותר מדי, ומצד שני להרוויח את המקסימום האפשרי ולא להיות חמדן ולהגיע למצב שבו המניה כבר יורדת. צריך גישה, לפחות גישה מסוימת, למספרים וגרפים. מי שמפחד מזה – קצת יתקשה. הבשורות הטובות הן שזה לא בשמיים; אחרי זמן קצר של למידה אפשר להתחיל לסחור. אפשר לגלות אם אתה טוב בזה או לא, ויש סטטיסטיקות שמהן תוכל ללמוד. בהתחלה להשקיע בקטן, לראות מה אחוזי הרווח או ההפסד, ואז להעלות קצת. כמו שאמר אחד התלמידים: "ברחוב וול סטריט, השדרה של בורסת ניו יורק, אתה יכול להתפרנס בכבוד. להרוויח 2,000 דולר זה בדיחה שם". בקיצור, יש למה לצפות.