אם עברתם את גיל 40 ואתם עובדים בתעשיית ההיי-טק, בוודאי שמתם לב שאתם הופכים להיות זקני השבט. חברות ההיי-טק הן משכנם של הצעירים בשנות ה-20 המסיימים ללמוד באוניברסיטה או במכללה ומגויסים בצורה מיידית לעבודה. "גם אם החברות לא מצהירות על זה בפומבי, הן מעדיפות לראות מועמדים צעירים במשרות שהן מגייסות", אומר רועי שילוח, מנהל השיווק בקבוצת נישה.
לדבריו, "חשוב להבחין באיזה משרות ובאיזה מסלול של מועמד מדובר: ישנו את המסלול המקצועי בו המועמד מעדיף להתמחות בתחום של מפתח או מהנדס ולא לצמוח לניהול. במצב כזה, מועמד משתלב כחלק מצוותי פיתוח ולעיתים החברות שמגייסות יעדיפו לקחת מועמדים בעלי ניסיון מועט יותר, לעיתים משיקולי שכר, ולכן כמות המשרות הפתוחה בפני המועמד תהיה מצומצמת".
לדברי שילוח יש גם מסלול ניהולי, שבמשרות בכירות הגיל והוותק לפעמים מהווה יתרון, אך יש לזכור שמספר המשרות הבכירות הינו מצומצם והתחרות על כל משרה היא גדולה יותר. "ישנן חברות היי-טק שמעדיפות מועמדים בוגרים יותר, שמטבע הדברים פחות קופצים ממקום למקום כמו המועמדים הצעירים", הוא אומר.
גליה דולב, דירקטורית משאבי אנוש בחברת מוביילאקסס, חושבת ש"הסיבה שלא רואים הרבה עובדים מבוגרים בהיי-טק נעוצה כנראה בעובדה שהטכנולוגיה מתקדמת מהר ולא תמיד העובד מתקדם במקביל, כך שהוא לא יודע להביא איתו את הדרישות המקצועיות לתפקיד".
מה יכול לעשות עובד היי-טק שחצה את גיל ה-40 ורוצה לשפר את מצבו בעבודה? לדברי שילוח, "מועמד כזה יכול לשפר את המצב שלו באמצעות לימודים, קורסים מקצועיים או תזוזה אופקית בין המחלקות בחברה כדי להיחשף לתחומים חדשים. באופן אישי, אני מאמינה שאם עובד מביא איתו מקצועיות טכנולוגית וניהולית, אז דווקא יש יתרונות בהעסקת עובדים בגילאים אלה אשר יכולים להיות מחויבים לעבודה ופחות בעלי מגבלות בחיים האישיים. לי אישית יש ניסיון טוב עם עובדים ומנהלים בגילאים האלו אשר מביאים עמם ערך מוסף של בשלות ובגרות, עם יכולת השקעה מזמנם ומרצם".
לדולב יש טיפים נוספים לעובדים המבוגרים: "צריך לגלות גמישות ולשמור על חיוניות ורוח צעירה ללא קשר לגיל, כך שהגיל יהפוך לנתון לא רלבנטי. באופן כללי, מי שיביא איתו מתודות נוקשות, יתקשה להתמודד בסביבה הצעירה והדינמית. מי שיהיה דינמי, גמיש ויצירתי - ישרוד וימשיך להתקדם".
דולב מציעה לחברות ההיי-טק לבדוק כל מועמד לגופו ולא להיצמד לסטריאוטיפים והכללות הקשורות לגיל. "גם למועמדים כדאי לא לשים דגש על הגיל בקורות חיים. לא להסתיר אותו, אך גם לא להבליט בשורה הראשונה, ובראיון העבודה להדגיש את היכולות ואת היתרונות של שנות ניסיון רבות. ברגע שיש מפגש בינאישי, הגיל הופך ללא רלוונטי".