כשאנו באים לרכוש לעצמנו נעלי ספורט חדשות, כדאי לעשות שיעורי בית מקדימים ולבחון את כף הרגל. בחינת תצורת כפות הרגליים והגפיים תקבע אם אנו צריכים נעל ניטרלית או נעל מתקנת. את הבחינה העצמית אפשר לעשות בבית: מרטיבים את כף הרגל ומניחים על נייר. אם כף הרגל מוטבעת בשלמותה, כנראה שמדובר בפלטפוס ובהתאם לבחור נעל מתקנת. במידה והקשת גבוהה מידי יש צורך בנעל מתקנת מסוג אחר. יש להתחשב בנושא משקל הגוף. ככל שהאדם שוקל יותר, יש צורך בנעל אשר בולמת זעזועים בצורה גבוהה יותר.
ברגע שהבנו איזה סוג נעל תתאים לנו, יש לבחור מידה הגדולה לפחות בחצי מידה, וזאת מאחר וכפות הרגליים מתרחבות במהלך הפעילות הספורטיבית בגלל פעילות מואצת של כלי הדם. הרבה לא יודעים זאת, אבל ניתן לבחור ולהתאים גם את מידת הרוחב של הנעליים, כאשר D היא מידת הסטנדרט ומעליה 2E ו4E.
דבר נוסף וחשוב לא פחות הוא שיש משמעות רבה לסוג הספורט: הרמת משקולות בחדר הכושר, למשל, תצריך נעליים ייעודיות שהן מצד אחד מינימליסטיות ומצד שני בעלות סוליה קשיחה (נעליים ממשפחת adidas AdiPure TRAINER).
גם לריצה על משטחים שונים ישנה חשיבות גבוהה בבחירת הנעליים המתאימות מאחר ומערכת השלד מושפעת בצורה שונה, בין אם מדובר על ריצה על משטחים רכים כמו חוף הים, מסילת ההליכון או ריצה על משטח קשיח כמו בטון או אספלט.
לנעליים המיועדות לריצה על משטחים קשיחים יש סוליה פחות משוננת, יותר חלקה (נעליים מסדרות adidas SuperNova/BOOST). לעומת זאת לנעליים המיועדות לריצה על משטחים רכים יש אחיזה טובה יותר (נעליים מסדרת adidas ResponseTrail). החלפת נעלי ריצה מומלצת בד"כ אחרי 800 או 900 קילומטרים.
נעל ריצה לא בהכרח מתאימה להרמת משקולות. לפעמים עדיף להרים משקולות בגרביים ולא עם נעלי הריצה. כדי למנוע טעויות, כלל הברזל הוא לרכוש נעלי ריצה במקום שיודע להתאים אותם. חנות ייעודית שיש בה אנשי מקצוע מומחים או מכשירים, שדואגים להתאים את הנעל למבנה כף הרגל וסגנון הריצה.
כדאי לזכור גם ששימוש בנעלי ריצה למשחק כדורגל או כדורסל שוחק את הנעל. לשם כך המציאו נעלי ספורט ייעודיות לכדורסל ולכדורגל.
המדריך נכתב על ידי אביב קולן, מנהל שיווק תחום הריצה המקצועית, חברת לייף ספורט יבואנית אדידס בישראל.