מצליחים לסחוב את עצמכם לחדר הכושר? ברכות, אתם יותר טובים מאתנו. אלא אם כן נחשפתם לתופעת הסטרואידים, שעלולים לגבות את חייכם במקרים קיצוניים, כמו שכמעט קרה למפתח הגוף בסיפור שלפנינו. מפתח הגוף לשעבר סיפר השבוע בתכנית בוקר בריטית איך חייו ניצלו בנס, כאשר לבו התפוצץ עקב התמכרות לסטרואידים במשך 15 שנה. הווידוי הגיע לאחר שספנסר מת'יוס, כוכב ריאליטי בריטי, נאלץ לעזוב תכנית בהשתתפות בעקבות התמכרות דומה.
אדוארד גאור בן ה-52 חשף שאבי העורקים התפוצץ בתוך גופו לאחר אימון. "הרגשתי כאילו סכין ננעץ בתוך הלב שלי, התמוטטתי על הרצפה ואשתי הזעיקה אמבולנס. החובשים הזריקו לי אדרנלין כדי לגרום ללב לפעום, ומאוחר יותר בחדר הניתוח גילו שאבי העורקים התפוצץ".
חייו של גואר, אז בן 33, המשיכו להיות בסכנה. הוא נכנס לתרדמת של שישה שבועות, ורופאים חששו שיאלצו לקטוע את שתי רגליו. בסופו של דבר הוא התעורר, אך ההתאוששות לקחה שנים רבות. הנזק שנגרם למוח ולגוף היה גדול, והוא אף נאלץ ללמוד ללכת מחדש.
שחקן הפוטבול והרוגבי לשעבר סיפר שהחל עם הסטרואידים בגיל 15, כששיחק פוטבול בארה"ב, כחלק מהתחרותיות בענף. למרות שמדובר בסם לא חוקי, השיג אותם בקלות דרך אנשים שהכיר במכון הכושר. עם השנים הפך ליותר ויותר תלוי בסם והתאהב בהופעה השרירית, והמשיך איתם עד אותו אירוע.
לפני מספר חודשים התפרסם סיפור דומה, של מפתח גוף מסלובקיה שבגיל 19 בלבד מת מסיבה דומה. למעשה, אחת מהסיבות לחשיפתו המאוחרת של גאור, היא כדי להזהיר צעירים אחרים שהסכנות לא שוות את ההשפעות החיוביות לכאורה של הסטרואידים. הוא מדגיש שהשימוש בסטרואידים כמעט וסיים את חייו - זאת בנוסף להשפעות שליליות כמו אקנה, בעיות שינה והתפרצויות זעם חמורות.
רופא שהתארח בתכנית, ד"ר ראנג' סינג, הזהיר גם הוא בפני הסכנות והצביע על המקרה החמור של גאור כתמרור אזהרה ענק לכל מי שלוקח חלק בעולם הסטרואידים. הוא ציין שאמנם יש לסטרואידים שימושים רפואיים שונים מועילים, אך אלו מותרים בהוראת רופא בלבד. "אם אינכם זקוקים להם, אל תיקחו אותם, הם הורגים", סיכם.
ד"ר איתי זיו מסביר: סכנות הסטרואידים
למרבה הצער שימוש בסטרואידים אנבוליים שכיח למדי במחוזותינו, במיוחד בשנים האחרונות. מדובר בעיקר במפתחי הגוף, מתאמני חדר כושר שמטרתם היפרטרופיה (העלאת מסת שריר) או שיפור יכולת גופנית ייחודית.
סטרואידים אנאבוליים מושתתים ברובם על טסטוסטרון שמעודד בנייה אנבולית מהירה, בד בבד עם הקפדה על צריכת חלבון גדולה משמעותית מהממוצע, מספר אימונים רב במהלך השבוע (4 ויותר) ועצימות אימון גבוהה.
הנזקים הבריאותיים העיקריים הכרוכים בשימוש בחומרים הללו: שינויים בתפקודי הכבד עד כדי הופעת גידולים סרטניים, עלייה בלחץ הדם, ירידה דרסטית בספירת הזרע, ואף גדילת שדיים אצל גברים.
אצל נשים (פחות שכיח בישראל) מדובר בפגיעה בפעילות ההורמונאלית הטבעית והגברת ההשפעה האנדרוגנית כמו: אובדן המחזור החודשי, הפרעות בביוץ, שינויים מבניים באיברי המין, התקרחות, צמיחת שיער בפנים, שינוי בקומפוזיציית הגוף והפנים לגבריים יותר וכן התעבות הקול.
ההתמכרות לשימוש שכיחה מכיוון שהשינוי הגופני הנו מהיר ודרמטי ולאור התוצאות המרשימות מבחינה ספורטיבית ואסתטית גם יחד מתקשה המתאמן שעושה שימוש בחומרים אלה להפסיק את השימוש. לכן לא מעט ספורטאים עושים שימוש בחומרים אלה על בסיס קבוע ולוקחים סיכון משמעותי מבחינה בריאותית. חשוב לציין שהנזקים והבעיות הצפויות תלויות רבות במינונים, בגנטיקה של המתאמן, היקף השימוש, סוג החומרים שנעשה בהם שימוש וכדומה. ברם, במרבית המקרים, אם ישנן בעיות הן יופיעו בדרך כלל בעתיד הרחוק יותר ולא הקרוב.
המצב האבסורדי שנעשה שימוש נרחב בחומרים אלה גם אצל כאלה שאינם מרימי משקולות או מפתחי גוף והדבר על פניו כמובן לא הגיוני.
ד"ר איתי זיו (Ph.D) עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר.
מלמד ומרכז קורסי הכשרה בבית הספר להשתלמויות של המכללה בוינגייט ומנהל תחום הסברה של הסוכנות למניעת סמים בספורט.
הוציא לאור את האנציקלופדיה "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים", שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר. יחד עם ד"ר דרור שגיא, הוציא לאור את הספר "במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח", ספר העוסק בתחום אורח חיים והשמנה.