בעלי עסקים בבאר שבע מדווחים לאחרונה על תופעה חדשה - עבריינים משבטים וחמולות בדואיים מסמנים את העסקים בעיר בצבעים ובשמות שנועדו לחלק אותם לטריטוריות ותחומי שליטה. 

ל', איש עסקים מבוסס ומוכר מבאר שבע, התעורר בוקר אחד וראה את הגדר על העסק שלו באחד מאזורי התעשייה בעיר מרוססת בצבע כחול עם כתובת בערבית. הוא הזעיק את אחד מחבריו דובר ערבית וזה הסביר לו שמדובר בשבט בדואי שעבריינים מטעמו ריססו את הכתובת כדי להראות שהמקום שייך להם.

"כמה שעות לאחר מכן באו אליי כמה בדואים לעסק, הם היו נראים נחמדים", שחזר ל'. "הם אמרו שממחר הם מציבים לי שני שומרים בשכר ושאני משלם לכל אחד מהם 8,000 שקל כל חודש כולל כל התנאים. לאחר שסירבתי הם הלכו למכונית, הוציאו כמה אלות ואקדח והסבירו שאם לא אשלם העסק שהקמתי ושווה מיליוני שקלים יעלה באש ושהם יודעים היכן אני מתגורר, מה השם של אשתי ובאיזה גן ובתי הספר הילדים שלי לומדים. לא הייתי לי ברירה אז שילמתי להם. וזה לא רק אני. יש מאות עסקים בבאר שבע שמשלמים פרוטקשן. הבדואים שולטים בעיר לצערי. הם בעלי הבית".

סימון הטריטוריה בבאר שבע
סימון הטריטוריה בבאר שבע

מתברר שעבריינים מהפזורה הבדואית חילקו ביניהם את באר שבע לכמה חלקים כדי לגבות פרוטקשן מבעלי עסקים, חברות ומפעלים מבלי שייכנסו אחד לטריטוריה של השני - דבר שעלול לגרום לסכסוכים וחיסולים ביניהם עד כדי נקמת דם.

העבריינים מהפזורה הבדואית, שחלקם משתייכים לחמולות המתגוררות ביישובי קבע בפזורה, החליטו לצבוע את העיר בצבעים שונים באזורי התעשייה ומרכזי הקניות - אם זה על גדרות או בטונדות וגם על גבי קירות העסקים והמקררים שבתוכם.

"הם חילקו את העיר ביניהם כדי שאף שבט או חמולה לא ייכנסו לשטח של האחר. אם בריסוס כתובות על גדרות, מבנים, בטונים. הם עושים מה שבא להם אף אחד לא מתעסק איתם", סיפר ב', בעל עסק גדול במרכז העיר. "המצב רק הולך ומחמיר בזמן האחרון. האיומים הם לא רק ברמה של הצתות, אלא באיומים של פגיעה פיזית בנו ובבני המשפחה שלנו ושל בעלי עסקים אחרים. הרוב משלמים. כי אין ברירה. הם חבר'ה מפחידים שאסור להתעסק איתם. עדיף לשלם כמה אלפי שקלים כל חודש לעבריינים הבדואים ושיהיה לי שקט נפשי לי ולמשפחה שלי".

 

בתוך כך, קונדיטוריית מרטין, שהוצתה ביום רביעי שעבר בשעות הלילה ברחוב אברהם אבינו, חזרה לפעול מחדש.

שלטי התמיכה בקונדיטוריית מרטין
שלטי התמיכה בקונדיטוריית מרטין

מרטין נחשבת לקונדיטוריה הוותיקה ביותר בבאר שבע. בעקבות ההצתה אלפי תושבים מבאר שבע ומחוצה לה הגיעו לתמוך בעובדים והגיעו בהמוניהם לסניף השני של הרשת ברחוב עמק שרה כדי לרכוש עוגיות ועוגות מתוך הזדהות ותמיכה על כך שהחליטו לא לשלם פרוטקשן לעבריינים בדואים. החשודים בהצתה טרם נעצרו על ידי המשטרה.

מהמשטרה נמסר בתגובה לידיעה כי "משטרת ישראל רואה בחומרה כל מעשה אלימות ובריונות באשר הוא ופועלת במישור הגלוי והסמוי בכדי למצות את הדין עם אותם עבריינים פורעי חוק. כל תלונה המתקבלת במשטרה בגין עבירות סחיטה מטופלת ונחקרת במקצועיות, ביסודיות וללא מורא".

"אשר לאירוע בקונדיטוריה, מיד עם קבלת דיווח במוקד המשטרה בדבר הצתת בית עסק, הגיעו שוטרים למקום ופתחו בחקירת הרקע ונסיבות האירוע. חקירת האירוע נמשכת. משטרת ישראל תמשיך לבצע פעילות אכיפה נחושה כנגד תופעות פשיעה מעין אלו במטרה לשמור על רכושם ובטחונם האישי של אזרחי ישראל".