אריה (שם בדוי) בעל מוסך ותיק בבאר שבע הממוקם באחד מאזורי התעשייה בעיר לא ישכח את היום ששלושה גברים בדואים מהפזורה, רעולי פנים, נכנסו לעסק שלו רגע לפני הסגירה, לקחו מהמחסן חלקי חילוף לכלי רכב בעשרות אלפי שקלים והודיעו לו שמעתה והלאה הם "שומרים" על המקום – והוא יצטרך לשלם לאחד מהם תלוש משכורת של 7,000 שקל.

כמה ימים לאחר מכן הגיע לבית העסק של אריה השומר החדש, והוא נאלץ לשלם לו כל חודש את הסכום שנקבו בו הסוחטים, כאילו היה אחד מעובדי המוסך. "הם איימו עליי שאם לא אשלם את הכסף הם יערפו לעובדים שלי ולי את הראש, וישרפו את המקום", ציין אריה, אחד מהם אמר לי שהאזור הזה שייך לשבט שלהם וכולם משלמים. מה שנכון, ביררתי את זה עם אחרים. אין עסק שלא משלם להם פרוטקשן. כולם רועדים מהם והמשטרה לא מסוגלת להגן עלינו אם נעז להתלונן נגדם".

על פי החשד, עבריינים מהפזורה הבדואית "חילקו" ביניהם את אזורי התעשייה בבאר שבע, בכל הנוגע לפרוטקשן. "הם עשו את זה לפי שבט", מציין בעל עסק גדול באזור התעשייה עמק שרה, "יש כאלו שצבעו את האזורים שלהם בכחול או צהוב כדי לוודא שלא יפלשו לשטחי הפרוטקשן שלהם. זה נהיה מפחיד מיום ליום. אין משטרה, אין משילות, הם עושים מה שהם רוצים. הם בעלי הבית החדשים של העיר, ואי אפשר להתמודד איתם. לא שילמת פרוטקשן? ישרפו או יהרסו לך את העסק. אפילו חברות הביטוח גובות מאיתנו סכומים גבוהים בהרבה מעסקים במרכז הארץ. לא משתלם לבטח אותנו".

שודדי חנויות התכשיטים
שוד חנות תכשיטים

גם יורם (שם בדוי) בעל עסק גדול בתחום התשתיות נאלץ לשלם דמי חסות בסכום של 15 אלף שקל בחודש, בדמות תלוש שכר שהוא נותן ל"שומר" מאותה חמולת עבריינים מהפזורה. "אם המשטרה הייתה שומרת עליי לא הייתי משלם להם אגורה", הוא מציין, "אין שוטרים ברחובות, אין סיורים באזור התעשייה בימים או בלילות. אני משלם פרוטקשן כי המדינה גרמה לכך, אין לי ברירה. זה עסק שהקמתי בעשר אצבעות ומפרנס עשרות משפחות".

בעמק שרה, שזכה במשך השנים לכינוי "עמק צרה" בקרב המקומיים, "ממוקמים משרדי מטה יחידת "יואב" במחוז דרום של המשטרה, שמטפלת בהשתוללות בכבישים וסיכון חיי אדם, הפרות סדר, בפלישה לקרקעות המדינה ובפשיעה חמורה – כולל במגזר הבדואי. אך גם זה לא עוצר את העבריינים הבדואים מלסחוט בעלי עסקים שנמצאים מרחק קצר מהיחידה.

"אין להם אלוהים", מספר בעל חברה גדולה, "הם לא סופרים אף אחד. לא מזמן עצרו כמה מהם ואחרי כמה ימים הם חזרו כאילו כלום. זו מציאות מפחידה מאוד, מי שלא משלם להם יודע שהעסק שלו יעלה בלהבות או שיבזזו אותו".

ולא רק באזורי התעשייה משלמים דמי חסות המפרנסים מאות עבריינים מהפזורה, אלא גם בפיצוציות, מסעדות, מפעלים וסופרמרקטים שכונתיים. חלק מאותם בעלי עסקים ומוסכים ישנים במקום, ורכשו כלבי תקיפה כדי להתמודד עם העבריינים הבדואים. 

"האבסורד הוא שאני מנפיק תלוש משכורת לאותו שומר בדואי שנשלח מהחמולה שלו, והוא אחרי שבעה חודשים או שנה מתפטר כאילו, ניגש ללשכת עבודה ומקבלי דמי אבטלה", הסביר גבריאל (שם בדוי) בעל עסק באחד ממרכזי הקניות, "הם מקבלים כסף חוקי מהמדינה וממני. אחרי זה שולחים לי שומר חדש וזה חוזר חלילה".

בעלי עסקים לא נמצאים רק תחת סכנה של פרוטקשן. בשנים האחרונות נשדדו ארבעה חנויות תכשיטים ונלקח מהם רכוש בשווי כולל של 15 מיליון שקל. השודדים הגיעו עם שבריות ומוטות ברזל, ורוקנו את שקי התכשיטים לאור יום בפחות משלוש דקות. עד היום הפרשות הללו לא פוענחו.

חתונה בפזורה הבדואית (צילום: לפי סעיף 27 א')
חתונה בפזורה הבדואית | צילום: לפי סעיף 27 א'

ויש גם יוצאי דופן, כמו שחר ברבי ואביה מ"הצמיג והפרונט", עסק משפחתי מוכר בבאר שבע, שלא הסכימו לאפשר לשני צעירים בדואים מהפזורה לקחת לאור יום שלדות מהמחסנים והסתכנו בחייהם. אחד מהם תקף את אביה, ורק הגעת השוטרים הביאה למעצר השניים. "החלטנו לא לוותר ולשתוק להם", ציינה ברבי שמנהלת את העסק של אביה, "אנחנו עובדים קשה כדי לפרנס את העסק שלנו ונלחם נגד התופעה הזו גם במחיר של איומים על החיים שלנו. לצערי לא כל בעלי העסקים נוהגים כמונו ולכן הם מרשים לעצמם לעשות מה שהם רוצים".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל פועלת כל העת לחשיפה וטיפול בעבירות סחיטת דמי החסות, המשפיעות על תחושת הביטחון האישי של האזרח. ככל שעולה חשד לביצוע עבירה פלילית, הרי שהמשטרה בודקת וחוקרת את הנושא ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת ולחשוף את מבצעי העבירה. רק לאחרונה הוגשו מספר כתבי אישום ובקשות מעצרים עד לתום ההליכים נגד חשודים בעבירות מסוג זה ואנו קוראים שוב לבעלי העסקים, להגיש תלונה ולשתף פעולה עם המשטרה במאבק נגד סחיטת דמי חסות למען שלומו ובטחונו של הציבור".