בחמש השנים האחרונות נעקרו מעל ל-100 כספומטים ברחבי הארץ ונגנבו מהם כמה מיליוני שקלים על ידי ארגוני פשע רבים. חלק קטן מהכספומטים היו שייכים לבנקים, והשאר היו כאלה שהוצבו במקומות ציבוריים או מרכזי קניות מרכזיים.

"הנושא הזה הפך להיות הכסף הכי קל של העבריינים, החיילים של ארגוני הפשע, בדגש על אלו מהמגזר הבדואי והצפון, נועזים מאוד ולא בוחלים בשום אמצעים כדי לעקור כספומטים עם כל המזומנים", ציין קצין משטרה שמעורה בחקירות התופעה.

עוקץ הכספומטים (צילום: דוברות המשטרה)
צילום: דוברות המשטרה

עוקרי הכספומטים משתמשים בג'יפים חדשים וחזקים, בכבלים מיוחדים ולולאות, במוטות ברזל ארוכים. הם כורכים את הכבלים לכספומטים, הנהג בג'יפ נוסע לאחור במהירות, עוקר את הכספומט מלא במזומנים ואז הם נמלטים מהמקום. בכל חולייה כזו של עוקרי כספומטים חברים בין שלושה לחמישה אנשים: נהג, תצפיתנים שאחראים לדווח על עדי ראייה או משטרה בקרבת מקום, ואלו שכורכים את הכבלים.

"הם לרוב מבצעים את עקירת הכספומטים באזורי תעשייה או מרכזי קניות מרוחקים ושוממים בלילה שאין בהם כמעט שמירה או בפיצוציות בשכונות בשוליים של הערים כדי שיהיה להם קל יתר לבצע את הגניבה ולברוח מבלי להיתפס", סיפר הגורם המשטרתי.

בשבועות האחרונים המשטרה תפסה בצפון ובאזור המרכז כמה כנופיות עוקרי כספומטים שחבריהם פועלים בשליחות ארגוני פשע. שוטרי המחוז הצפוני לכדו "על חם" עבריינים כשבתוך מכוניתם נתפס כספומט שנעקר ובתוכו עשרות אלפי שקלים במזומן: "עצרו אותם בדיוק בזמן, ממש רגע לפני שהם חילקו ביניהם את הכסף"