ג'ו ביידן כינה את ולדימיר פוטין "פושע מלחמה" ביום רביעי בגלל התקיפות הרוסיות האחרונות באוקראינה, שכללו הפצצת בתי חולים ומחלקות יולדות. עם זאת, מתברר שלהכריז על מישהו כפושע מלחמה זה לא פשוט כמו רק לכנות אותו כך. ישנן הגדרות ותהליכים ברורים לקביעה מיהו פושע מלחמה וכיצד יש להענישו.
מיהו פושע מלחמה?
המונח חל על כל מי שמפר מערכת כללים שאומצו על ידי מנהיגי העולם הידועים בשם "דיני מלחמה" - כללים הקובעים כיצד מדינות מתנהגות בעתות מלחמה. כללים אלה שונו והורחבו במהלך המאה האחרונה, ומקורם מאמנת ז'נבה שגובשה לאחר מלחמת העולם השנייה ומפרוטוקולים שנוספו מאוחר יותר.
הכללים שואפים להגן על אנשים שאינם לוקחים חלק בלחימה ועל אלו שאינם יכולים עוד להילחם, כולל אזרחים כגון רופאים ואחיות, חיילים פצועים ושבויי מלחמה. הסכמים ופרוטוקולים מגדירים לעבר מי ניתן לכוון נשק ועם אילו כלי נשק. כלי נשק מסוימים אסורים, כולל חומרים כימיים או ביולוגיים.
אילו פשעים ספציפיים הופכים מישהו לפושע מלחמה?
"ההפרות החמורות" של האמנות המסתכמות בפשעי מלחמה כוללות הרג מכוון והרס נרחב וניכוס רכוש שלא מוצדק בצורך צבאי. פשעי מלחמה אחרים כוללים התמקדות מכוונת באזרחים, שימוש בכוח לא פרופורציונלי, שימוש במגנים אנושיים ולקיחת בני ערובה.
בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) מעמיד לדין גם פשעים נגד האנושות שבוצעו בהקשר של "מתקפה נרחבת או שיטתית המכוונת נגד כל אוכלוסייה אזרחית". אלה כוללים רצח, השמדה, העברה בכפייה, עינויים, אונס ועבדות מינית.
הדרך הסבירה ביותר שבה פוטין יכול להיות מוגדר כפושע מלחמה היא באמצעות הדוקטרינה המשפטית המכונה "אחריות פיקודית". אם מפקדים מזמינים או יודעים או נמצאים בעמדה לדעת על ביצוע פשעים ולא עשו דבר כדי למנוע אותם, ניתן להטיל עליהם אחריות משפטית.
מהן הדרכים להגיע לצדק?
בדרך כלל, ישנן ארבע דרכים לחקור ולקבוע האם בוצעו פשעי מלחמה, אם כי לכל אחת מהם יש גבולות. אחד הכלים הוא בית הדין הפלילי הבינלאומי. אפשרות שנייה תהיה אם האו"ם יעביר את עבודתו בוועדת החקירה לבית דין בינלאומי לפשעי מלחמה היברידי כדי להעמיד לדין את פוטין.
שלישית תהיה הקמת בית דין או בית משפט כדי לשפוט את פוטין על ידי קבוצה של מדינות או קבוצות מעורבות אחרות, כמו נאט"ו, האיחוד האירופי וארה"ב. בתי הדין הצבאיים בנירנברג נגד מנהיגים נאצים הם דוגמה לכך.
לבסוף, לכמה מדינות יש חוקים משלהן להעמדה לדין של פשעי מלחמה. גרמניה, למשל, כבר חוקרת את פוטין. בארה"ב אין חוק כזה, אבל למשרד המשפטים יש סעיף שמתמקד במעשים הכוללים רצח עם בינלאומי, עינויים, גיוס ילדים חיילים והשחתת אברי מין.
איפה אפשר להעמיד את פוטין למשפט?
זה לא ברור. רוסיה אינה מכירה בסמכות השיפוט של בית הדין הפלילי הבינלאומי ולא תשלח חשודים כלשהם למטה בית המשפט בהאג שבהולנד. גם ארה"ב אינה מכירה בסמכותו של בית המשפט. פוטין יכול להישפט במדינה שנבחרה על ידי האו"ם או על ידי קונסורציום של מדינות מודאגות - אבל להביא אותו לשם יהיה קשה.
האם מנהיגים של מדינות הועמדו לדין בעבר?
כן. החל מבתי הדין בנירנברג ובטוקיו ועד לדיונים אד-הוק עדכניים יותר, מנהיגים בכירים הועמדו לדין על מעשיהם במדינות כולל בוסניה, קמבודיה ורואנדה.
מנהיג יוגוסלביה לשעבר, סלובודן מילושביץ', הועמד למשפט על ידי בית דין של האו"ם בהאג בגין עורר סכסוכים עקובים מדם כאשר יוגוסלביה התפוררה בתחילת שנות ה-90. הוא מת בתאו בטרם הספיק בית המשפט להגיע לפסק דין. בעל בריתו הבוסני-סרבי ראדובן קרדז'יץ' ומנהיג הצבא הסרבי הבוסני, הגנרל רטקו מלאדיץ', הועמדו לדין בהצלחה והם מרצים מאסרי עולם.
נשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, נידון ל-50 שנה לאחר שהורשע במתן חסות לזוועות בסיירה לאון השכנה. הדיקטטור לשעבר של צ'אד, חיסן הברה, שמת בשנה שעברה, היה ראש המדינה לשעבר הראשון שהורשע בפשעים נגד האנושות על ידי בית משפט באפריקה. הוא נידון למאסר עולם.