מרדכי (שם בדוי), תושב אשדוד בשנות ה-50 לחייו, הוא עבריין עם עבר של שנים ארוכות בכלא על עבירות של סחיטה ואיומים, סחר בסמים וחברות בארגוני פשע מהגדולים והמסוכנים בישראל. עכשיו הוא בחוץ, מנצל את משבר הקורונה כדי לעשות כסף, והרבה ממנו.
בזמן שמאות אלפים מתושבי ישראל קורסים ונזקקים להלוואות מהבנקים, שוברים תכניות חיסכון, פודים קרנות השתלמות, ומקבלים במקרה הטוב סיוע כספי מההורים והחברים - מרדכי יושב באחד החדרים בביתו אותו הפך למעבדה, ומדפיס שם מדי יום כמויות אדירות של שטרות של 200 שקלים ומוכר אותם לאזרחים, נהגי מוניות ובעלי עסקים שנקלעו למצוקה כספית וזקוקים למזומנים כדי לשרוד את חג הפסח.
"כבר חודש שאני מדפיס שטרות של 200 באיכות טובה מאוד. כמעט כמו השטר האורגינל של בנק ישראל. קשה אפילו לזהות ביניהם", חושף מרדכי. "יש פה שכנים ובעלי עסקים שעשו קניות בסופר, בחנויות של פירות וירקות, תחנות דלק ובפיצוציות עם השטרות המזויפים. הקופאיות בלחץ אטומי כי אין להן זמן לבדוק את השטרות באמצעות הטוש המיוחד, והם מרוויחים ואני מרוויח בגדול. במקום להיתקע כל היום בבית חסר מעש, אני מדפיס כסף ומוכר לכל מי שבא אליי. אני מדפיס כל יום כמה אלפי שטרות".
מרדכי כבר נעצר בעבר על זיוף שטרות של 100 שקלים, קיבל עבודות שירות, אבל מאז פרוץ משבר הקורונה גילה שזה הזמן הכי טוב לזייף בו שטרות, והוא מחזיק בצי של נהגי מוניות שנותרו ללא תעסוקה ועובדים אצלו כבלדרים בהעברת הכספים במעטפות לבעלי עסקים ואזרחים.
"תשמע זה הכסף הכי קל לעשות בתקופה הזו של הקורונה", הוא מספר. "המשטרה עסוקה בלשמור על הסדר ברחובות ושאנשים לא ייצאו מהבתים - ואני מרוויח מזה. יש לי מחשב משוכלל, נייר באיכות גבוהה מאוד, חומרים כימיים ועובד בהייטק שהחברה שלו הוציאה אותו לחל"ת ועוזר לי לייצר שטרות באיכות גבוהה. עכשיו התחלנו לייצר גם שטרות של 50 שקל. עשינו כמה ניסיונות, זה יצא באיכות טובה, וכבר התחלנו למכור גם אותם. אחר כך כנראה שנעבור לזייף גם שטרות של 100 - אבל זה קצת מסובך יותר".
לדבריו הוא מוכר שטר של 200 שקלים ב-50, ושטר של 50 ב-20. "בעבר הייתי מוכר בחצי מהסכום. אבל היום יש ביקוש עצום לכסף מזויף ועלויות הייצור גדלו. אם קונים כמות גדולה אני כמובן עושה הנחה", הוא מספר בסיפוק. "בשבוע טוב אני מרוויח עשרות אלפי שקלים, ואנשים יודעים שאם הם ייתפסו עם כסף מזויף לא יזמינו להם משטרה, ותמיד הם יכולים להגיד שהם קיבלו אותו בשוק או בפיצוציות ושרימו אותם. פעם בעלי דוכנים וסוחרי ירקות ופירות היו הקליינטים הגדולים שלי, והיום זה אזרחים מובטלים ובעלי עסקים שסגרו הכול בגלל הקורונה וצריכים כסף והרבה ממנו".
בשנים האחרונות משטרת ישראל תפסה עשרות מעבדות לייצור שטרות מזויפים, כמו גם מחרטות לייצור מטבעות - בעיקר בנגב, באזור לכיש ובאזור הקריות, חיפה ונהריה. הזייפנים, ברובם, נתפסו ונשלחו לכלא לחודשים ארוכים.
אלא שכיום, בזמן הקורונה, פועלות 6 מחרטות לייצור מטבעות של עשרה שקלים באזור השפלה, לוד, רמלה, רחובות ואשקלון. באשדוד, באר שבע, חיפה, אזור הקריות ונהריה פועלות במקביל כ-8 מעבדות לייצור שטרות מזויפים. מדובר בתעשיה שמגלגלת כיום כרבע מיליארד שקלים בשנה, כשמרבית הסכום זורם לארגוני פשיעה שזוכים לסיוע רב מצד עובדים לשעבר בחברות הייטק ואנשים בעל ידע רב בתחום זיוף השטרות.
אם עד לפני כמה חודשים לדוגמה, מטבע מזויף של עשרה שקלים היה עולה בין 2 ל-2.5 שקלים, הרי שהיום המחיר קפץ כבר לחמישה שקלים למטבע. "יש בזמן האחרון ביקוש מטורף למטבעות של עשרה שקלים כי קשה מאוד לגלות אם הוא מזויף או לא. זה לא כמו שטרות", מספר חייל בארגון פשיעה הפועל באזור רמלה.
"בחנויות, בפיצוציות, ובכלל בבתי העסקים, אף אחד לא בודק את המטבע כי מדובר בסכום קטן. השוק מוצף ברובו במטבעות מזויפים, ומשבר הקורונה גרם לעלייה גדולה בביקוש למטבע המזויף ואנחנו עובדים במחרטות מסביב לשעון. מוכרים בשקים גדולים לסוחרים, נהגי מוניות ובעלי עסקים", חושף אותו עבריין. "הייצור של המטבע קשה ומורכב יותר מלזייף שטרות, אבל זה כסף טוב. אצלי זה עסק משפחתי. הבן שלי, חייל משוחרר, עוזר לי יחד עם שני חברים שלו שגרים לידנו. בחודש וחצי מאז פרוץ המשבר הכנסתי 150 אלף שקל נטו אחרי כל ההוצאות".
אותו עבריין מספר שהוא כלל לא חושש להיתפס על ידי המשטרה, והוא "עובד" רגוע ובלי הפרעות. "מה יעשו? השוטרים המסכנים עסוקים בבני ברק ובירושלים בסגירות כבישים. אני לא מעניין אותם, בטח בזמן הסגר הצפוי בחג. אם יתפסו אותי ישחררו אותי למעצר בית. בקיצור - שווה להיתפס, כי עד שזה יקרה אני כבר אשב על מיליונים".
גם קצין חקירות במשטרה מודה שקשה לטפל בתופעת הזייפנים, בטח בתקופת הקורונה. "המשטרה מטפלת בפשיעה מכל הסוגים, גם בזמן הקורונה, כולל בתופעת זיוף השטרות והמטבעות - אבל זה לא בעדיפות ראשונה שלנו כרגע. אנחנו עסוקים באכיפת הסגר בערים ובכניסות אליהן. יחסית לשנים עברו, יש פחות מעבדות ומחרטות כי בתי המשפט החמירו ושלחו את העבריינים האלה לכלא", מסביר הקצין. "אנחנו נגיע אליהם, לכולם, זה עניין של זמן. יש לנו מידע על מי שצריך ויהיו מעצרים".
"הקורונה עשתה לנו רק טוב", מסכם אחד העובדים במעבדה לזיוף שטרות של 200 שקלים בקריית ים. "אנשים כל הזמן מתקשרים לאנשי הקשר שלנו ורוצים עוד ועוד שטרות. אנחנו מרגישים כמו עובדים במפעל חיוני. עובדים במשמרות כדי לספק כמויות גדולות של שטרות אותם קל יותר לייצר מאשר מטבע של עשרה שקלים - והרווח הוא גדול מאוד. בחודש וחצי האחרונים אני והחבר'ה שלי הרווחנו 200 אלף שקל נקי. תמצא לי עוד עבודה כזו בעולם שאפשר להרוויח בה כזו כמות של כסף בזמן הקורונה".