קולומביה: ארבעה היפופוטמים שיובאו למדינה בזמנו על ידי הנרקו-טרוריסט פבלו אסקובר כ"תחביב", הפכו בחודשים האחרונים לבעיה של ממש בתחזוקת המערכת האקולוגית באזור, והם כבר מוגדרים כמין פולש עם למעלה מ-80 פריטים - כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה במדינה הלטינית.
מומחים מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, יחד עם אנשי האוניברסיטה הפדגוגית והטכנולוגית בקולומביה, בדקו לאחרונה את ההשלכות של הבחירה של אסקובר לייבא עשרות חיות אקזוטיות למדינה הדרום אמריקאית, ביניהן חיות כמו קרנפים, ג'ירפות, זברות - וכאמור גם כמה היפופוטמים.
מרבית בעלי החיים שהוחזקו בחווה של אסקובר (שזכתה לשם "אחוזת נאפולי") שהייתה ממוקמת כ-150 ק"מ מזרחית לעיר מדיין, הועברו לאחר מותו לטיפול של גני חיות שונים באזור, אך מתברר שבכל הקשור להיפופוטמים, חיה מסוכנת וקשה ללכידה, הרשויות לא הצליחו ללכוד ולהשתלט עליהם, ולמרות נסיונות בלימה שנעשו במהלך השנים האחרונות - הם המשיכו להתרבות בקצב עד כדי פגיעה של ממש במערכת המים באזור - כך עולה ממחקר שפרסם כתב העת Ecology.
אחד הביולוגים שעסקו במחקר, ג'ונתן שורין, הדגיש כי למינים מסוג זה "יש השפעה רבה על המערכת האקולוגית של אזור המחייה הטבעי שלהם באפריקה", ואחרי שנלקחו לקולומביה, "ליבשת חדשה עם סביבה חדשה לחלוטין", ההשפעה הזו רק מורגשת יותר ויותר, ולפיכך "ישנן השלכות חמורות על איכות משאבי המים באזור בו הם התרבו כתוצאה מגידול אצות וחיידקים מזיקים".
המדענים שנדרשו לנושא ערכו מספר בדיקות, ביניהן השוואה של מי האגמים בהם נהנים להם אותם היפופוטמים לעומת אגמים אליהם הם לא נכנסים, והמסקנה הייתה ברורה: החיה האדירה הזו מבלה את מרבית זמנה בתוך המים, משחררת לתוכם את כל הפרשותיה, שתן וצואה, עניין שמשנה באופן מיידי את ההרכב הכימי ורמות החמצן במים.
בסיום הזהירו החוקרים כי במידה ואוכלוסיית ההיפופוטמים תמשיך לצמוח בשנים הקרובות, העניין יהפוך לחמור פי כמה - והם צופים שאותה אוכלוסייה של 80 פרטים תהפוך מהר מאוד לאלפים שישפיעו בצורה דרמטית על חייהם של התושבים באזור מחוז אנטיוקיה שם ממוקמת חוותו לשעבר של ברון הסמים.
"מהמחקר שלנו עולה כי יש צורך דחוף להחליט מה לעשות עם ההיפופוטמים, והשאלה הנשאלת מה ניתן ואפשר לעשות איתם", סיכם הביולוג האמריקני שנשמע די אובד עצות.