באסל מוסטפא עאסי, תושב כפר ברא בן 46 שהיה עד מדינה וסוכן סמוי של המשטרה, עשה טעות גורלית אחת שעלתה לו בחייו: לחזור לארץ.
עאסי היה "תרנגולת שמטילה ביצי זהב" עבור המשטרה. הוא נעצר לפני כ-20 שנה בפרשה של סחיטה באיומים, ופנה ביוזמתו לקצין מודיעין עם הצעה לשמש עד מדינה. עאסי היה חייל באחד מארגוני הפשע, וחשוף למידע רב על התנהלות ראשי הארגונים והמעורבת שלהם במקרי פשיעה חמורים. לאור כך, הוא הצליח להפליל את ג'מאל חרירי-עיאט ואחיו, איאד, בכירים בארגון הפשע חרירי ו-15 מקורבים אליהם. מרביתם ריצו בין 7 ל-15 שנות מאסר.
"ההחלטה של באסל להפוך לעד מדינה נבעה מכך שהוא חש מופקר על ידי בכיר הארגון בו עבד", ציין קצין משטרה, "הם לא דאגו לו לכסף לקניות בקנטינה, או לבני משפחתו. כשזה לא קרה הוא החליט לפנות לקצין. הוא למעשה פירק ארגון פשע מהמסוכנים והאלימים שהיו בישראל".
עבור הפעלתו קיבל עאסי סכום של 150 אלף שקל, קצבה חודשית של 6,000 שקלים ושישה תיקים נגדו נסגרו. בתום עדותו הוא עבר להתגורר בתאילנד למשך 15 שנים, כשהוא תחת אבטחה והגנה של הרשות להגנת עדים, מחשש שעבריינים ינסו לפגוע בו. "הוא הבין שאם יישאר בארץ הוא יחיה על זמן שאול", הסביר גורם במשטרה שסייע לעאסי, "יש מספיק עבריינים שהיו דואגים להוריד לו את הראש".
אלא שב-2019 עאסי אולץ לחזור לארץ, בעקבות חשד לביצוע עבירות ביטחוניות חמורות. הוא נידון ל-13 חודשי מאסר בפועל, שאחריהם התקשה לחזור לחייו. כמה חודשים לאחר מכן הוא נורה חמש פעמים במכוניתו בכניסה לכפר קאסם על ידי עבריינים. הוא נפצע באורח אנוש ובהמשך נקבע מותו בבית החולים. בשבוע שעבר גזר בית המשפט המחוזי מרכז-לוד את עונשם של חמשת המעורבים ברצח. 25 שנות מאסר לטארק דאוד, 20 שנות מאסר לבילאל נזאל, ו-14 שנים לסמי עראר. שני מעורבים נוספים שהיו בשולי הפרשה נדונו לתשעה חודשי מאסר בפועל, שירוצו בעבודות שירות.
"התקשה עם המנטליות המקומית, עם השפה, ועם הגעגועים למשפחה בישראל"
הרצח של עאסי חשף את הסכנה הממשית בה נתונים עדי מדינה לאחר שסיימו להעיד נגד עבריינים, שחלקם ראשי ארגוני פשע.
עד שנת 2005 טל קורקוס, שכונה פיטבול, היה חייל בארגון הפשע של העבריין ניבי זגורי. הוא ביצע עבורו שליחויות, ובאחד המקרים נעצר על ידי בלשי היחידה המרכזית במשטרת מרחב נגב בחשד שהחביא אקדח בשכונת רמות בבאר שבע. קורקוס שבשלב זה כבר היה לו עונש מאסר על תנאי הבין שהסתבך, והסכים להצעת החוקרים לשמש עד מדינה נגד זגורי וחמישה מאנשיו. הוא קיבל 120 אלף דולר תמורת עדותו, והתיקים נגדו נסגרו. בנוסף, הובטח לו שהוא ובני משפחתו יטוסו לקנדה.
בתום עדותו, ולאחר שזגורי נידון לשבע שנות מאסר בפועל, עזב קורקוס את הארץ לקנדה יחד עם אשתו דאז דבורה הירש וילדיהם. אלא שקורקוס ומשפחתו התקשו להתאקלם בסביבה החדשה, רחוק מבני משפחה וחברים. "טל היה מכור להימורים, בזבז הרבה כסף ועשה הרבה טעויות", הסביר גורם שהכיר את קורקוס, "הוא התקשה עם המנטליות המקומית, עם השפה, ועם הגעגועים למשפחה בישראל". מה שלדברי אותו גורם, היה בסוף הגורם המכריע באשר לחזרתו לארץ.
זה היה ברור שעם נחיתתו של קורקוס חזרה בארץ הוא יהיה חשוף לחיסול, אך הוא הרגיש בטוח מדי ולא הקשיב לעצת הרשות להגנת עדים. "טל חשב שהוא חסין, שאף אחד לא יעז לחסל אותו", ציין קצין משטרה, "הוא התנהג כמו בתקופה לפני שהיה עד מדינה, לא הפנים שהעבריינים שהפליל מחפשים לנקום בו".
קורקוס וגרושתו הירש נרצחו תוך שנה. לטענת המשטרה, זגורי ואנשיו עומדים מאחורי הרצח. ברצח הירש, שנורתה חמש פעמים, נאשמים העבריינים משה רובין ועמיר בן שימול. קורקוס חוסל בפיצוץ מטען חבלה במכוניתו, לטענת המשטרה מי שהפעיל את המטען הקטלני היה אריק איטל. "טל עשה את טעות חייו כשחזר לארץ, זה היה גזר דין מוות", הסביר עבריין שמעורה בפרטים, "בחו"ל הוא היה מוגן, לא יכלו לפגוע בהם. מהרגע שהוא שב לישראל זה היה רק עניין של זמן".
"מי ששימש עד מדינה נגד ארגוני פשיעה ויחליט להישאר בארץ או לחזור אליה יחוסל"
גם דוד חקק בן ה-42 מגבעתיים חשב שהוא חסין. חקק היה חבר בארגון הפשע שבראשו עמד העבריין אבי רוחן. ארגון שעסק בתחום ההימורים וסחיטה באיומים של עסקים. חקק, שהיה החולייה החלשה בארגון שימש כעד מדינה נגד רוחן ו-15 מאנשיו. למרות שמקום מסתורו היה סודי, אותר סמוך לשם טיל לאו. בסופו של דבר, כתב האישום החמור נגד רוחן ואנשיו נגמר בהסדר טיעון מקל בשל קשיים ראייתיים, והם קיבלו עונשים של בין שנה וחצי עד 38 חודשים.
ביולי 2012 נורה חקק, שהחליט להישאר בארץ, על ידי מתנקשים רכובים על קטנוע באחד הרחובות ביפו. חקק המשיך לנהוג כ-200 מטר עד שהתמוטט ומת מפצעיו. הרצח לא פוענח עד היום, אך במשטרה מעריכים שהוא נרצח כנקמה על עדותו.
לאור אירועי העבר, לא ברור מה יעלה בגורל עדי המדינה שהפלילו את ראש ארגון הפשע יצחק אברג'ל ואנשיו בפרשת 512, ושלחו אותם למאסרי עולם. "מי ששימש עד מדינה נגד ארגוני פשיעה ויחליט להישאר בארץ או לחזור אליה יחוסל", הדגיש קצין מודיעין לשעבר במשטרה, "עבריינים בכירים שישבו בכלא לא שוכחים ולא סולחים. הם ינסו לנקום במי שבגד בהם, לא משנה כמה שנים יעברו מאז".
ומה מחכה לעד המדינה החדש שגייסו ביחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב, והעיד נגד עבריינים המזוהים עם ראש ארגון הפשע ערן חייא, שתכננו לחסל את ראש ארגון הפשע היריב אלי מוסלי? "עכשיו הוא והמשפחה שלו מוגנים ובטוחים על ידי המשטרה", מסר גורם המעורה בפרטים, "אם הוא יחליט לעזוב את הארץ לתמיד או להחליף זהות יש סיכוי שהוא יישאר בחיים".