בימים האחרונים נדמה שמדי יום צצה פרשת ריגול חדשה, ואכן בחודש האחרון כ-20 ישראלים שהיו מעורבים בריגול ומגע עם סוכן זר תמורת בצע כסף נעצרו. המשימות שהם ביצעו נעו החל מהעברת מידע על מתקני צבא רגישים, דרך צילום מיקומים של מערכות כיפת ברזל ועד בקשות לחיסולים של אישי ציבור או מדענים.

המצוד נעשה על ידי משטרת ישראל, בדגש על המחלק הביטחוני ביאחב"ל שבלהב 433, והיחידות המרכזיות (הימ"רים) בשיתוף עם השב"כ. "הסוכנים האיראנים פונים לחוליות החלשות של החברה הישראלית. לפעמים לשוליים שבשוליים שלכאורה בתחושות שלהם מדינת ישראל דפקה או הזניחה אותם. טיפוסים שמחפשים תשומת לב וריגושים שיהיו מוכנים לעשות את הדברים תמורת כסף ולעיתים אפילו תמורת כמה מאות דולרים ואחרים שנקלעו למצוקה כלכלית ותמורת כסף יעשו דברים חמורים כולל פגיעה בביטחון המדינה", טוען גורם בכיר במשטרה. "הם לא מבינים את חומרת המעשים שלהם. הם חושבים שהם בסרט או שהם חיים בטלנובלה. פתאום אותם סוכנים איראנים הופכים אותם לאנשים חשובים ואז הם מנצלים את זה כדי להפוך אותם לסוג של מרגלים".

כיצד המשטרה והשב"כ צדים את המרגלים החדשים? הפעלת יחידות סייבר מיוחדות שעובדות 24/7, כניסה לקבוצות בטלגרם תוך התחזות לסוכנים כדי לאתר את אותם מעורבים ואת המידע שהם מעבירים. בעיקר מדובר בעבודת ניטור המידע. מידע שמגיע לעיתים מאזרחים שהבחינו שהשכנים שלהם מתנהגים בצורה מוזרה מאוד או נצפו מסתובבים עם מפות של מדינת ישראל. 

מוטי ממן הנאשם בריגול למען איראן
מוטי ממן הנאשם בריגול למען איראן

במקרה האחרון של חברי הרשת מחיפה, עולים חדשים מאזרבייג'ן, חלק מהמידע הועבר מאמ"ן בצה"ל לשב"כ ולמשטרה לאחר שהתברר שחיזבאללה ירו טילים או שיגרו כטב"מים לעבר בסיסים סודיים. המידע מגיע לשב"כ ולמשטרה לעיתים מסוכנים, רכזי שטח ואנשי סיגנל שהמשימה שלהם לסרוק את כל הרשתות החברתיות, בדגש על הטלגרם, כדי לאתר את החשודים במגע עם אותם סוכנים איראניים.

חלק מהמידע מגיע בדרך לא דרך מטורקיה ואיראן דרך גורמי מודיעין או אנשים התומכים בישראל ורוצים למנוע פגיעה בביטחון המדינה. בהמשך מופעלים סוכנים סמויים בשטח שמטרתם לעקוב אחר חברי הרשת, כפי שקרה בחיפה כשהם נתפסו על חם בבית שמש במהלך משימה שאליה נשלחו על ידי הסוכנים האיראניים.

"עם כל הכבוד לעולם הדיגיטלי אין תחליף לעבודת השטח. זה סוגר את הפינה כפי שקרה עם החשודים בריגול מחיפה. הייתה שם עבודת שטח מעמיקה ואיסוף מידע שסגר על המעורבים מכל הכיוונים", מדגיש קצין משטרה בכיר.

גורמים במשטרה חושפים גם הצצה נדירה לחקירות שהיו באחרונה של חברי הרשת מחיפה ובני הזוג הצעירים מרמת גן ותושב תל אביב ששימשו כמרגלים והעבירו מידע וביצעו פעולות שונות כפי שהתבקשו על ידי הסוכנים האיראניים. 

ולדיסלב ויקטורסון
ולדיסלב ויקטורסון הנאשם בריגול למען איראן

"במקרה של חברי הרשת מחיפה הם לא הפנימו את חומרת המעשים שביצעו - פגיעה בביטחון המדינה, בחיילי צה"ל ובאזרחים תמורת בצע כסף בעיצומה של מלחמה עם חיזבאללה", ציין קצין משטרה, "הם מודים שהכסף היה הדבר היחיד שעניין אותם. בגלל שהמדינה הזניחה אותם אז הם סוג של 'נקמו' בה, הלכו לעבוד אצל האיראנים ששימנו אותם בהרבה מאוד כסף".

"בהתחלה כל אחד זרק על השני את האשמה. כשאתה עושה עימותים ומטיח בהם את חומרי החקירות הם תוך שניות נשברים, מודים ומסבירים כל אחד את חלקו. את הכספים הם קיבלו באמצעות מטבעות קריפטו או דרך ציינג'ים כדי להעלים טביעות אצבע שלא יגיעו אליהם. הם ידעו טוב מאוד שהם פוגעים בביטחון המדינה. הם הכווינו את החיזבאללה היכן לירות, לאיזה בסיסים או מטרות", מוסיף הקצין.