עד לפני כ-20 שנה היה שלמה קרדי, תושב מושב שדה עוזיה בן 51, יעד מודיעיני בכיר של המשטרה באזור דרום הארץ. הוא נחשב למהנדס המטענים של העולם התחתון, וחמק פעם אחר פעם מידי המשטרה עד שבסופו של דבר נעצר.

בפשיטה על ביתו לפני כשני עשורים מצאו בלשי המשטרה ארבעה מטעני חבלה ובמשאית שחנתה לא רחוק משם עוד חמש לבנות חבלה. נגד קרדי הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, ובשנת 2005 הוא נידון לשמונה וחצי שנות מאסר בפועל בגין ייצור מטעני חבלה והחזקת לבנות חבלה. בשנים האחרונות מאז שוחרר הוריד קרדי פרופיל לגמרי. הוא עזב את עולם הפשע, והתפרנס בצורה חוקית.

תיעוד שצילם שלמה קרדי במסיבת הנובה
תיעוד שצילם שלמה קרדי במסיבת הנובה

ואז הגיעה השבת השחורה. ב-7 באוקטובר קרדי השתתף במסיבת הנובה, אליה פשטו אלפי מחבלי נוח'בה שביצעו טבח בחוגגים. העבריין לשעבר הבין את גודל האסון, והחל לסייע לצעירים וללוחמים בשטח, ובכך הציל חיים רבים.

"סייעתי להמון אנשים, אני לא זוכר את השמות של כולם", שחזר קרדי בעדותו במשטרה שנחשפת כאן לראשונה, "ראיתי שם זוועות, אני לא ישן בלילות וסובל מחרדות מאז. ראיתי דברים שאין אפילו בסרטי אימה. אנשים נרצחים, גופות מבותרות, ראשים של אנשים בשקית. עזרתי למי שהצלחתי מתוך הבנה שאני בארץ ישראל ואין לאן לברוח".

תיעוד מרכבו של שלמה קרדי
תיעוד מרכבו של שלמה קרדי

ב-18 באוקטובר, עשרה ימים לאחר פרוץ המלחמה, פשטו בלשי המשטרה על הקרוואן של קרדי במושב, ואיתרו רובה תבור, מחסנית מלאה בכדורים ועוד עשרות כדורים של רובה .M16 הוא נעצר על ידי המשטרה, והפרקליטות במחוז דרום הגישה נגדו כתב אישום לבית משפט השלום באשקלון בגין החזקת נשק.

בעדותו במשטרה סיפר קרדי כי לקח את הנשק על מנת להגן על עצמו אחרי הטבח. "כל מה שראיתי במסיבה ובכל אזור העוטף גרם לי להבין שהמדינה התרסקה, חיפשתי איך לשמור על עצמי". קרדי סיפר לחוקרים כיצד מצא בשטח המסיבה רובה מסוג תבור, שנגנב בינואר 2017 מבית הספר לקצינים בבה"ד 1 והגיע לידי מחבלי החמאס, ולקח אותו כדי להגן על עצמו. "ראיתי את האסונות בעיניים שלי. אנשים נשחטו לי מול הפנים, נבהלתי. פחדתי שיבואו מחבלים לבית שלי". עוד הוסיף כי הנשק נועד לסייע לו לחלץ עוד צעירים מידי המחבלים.

במהלך המשפט חתם סנגורו של קרדי, עו"ד נס בן נתן, על הסדר טיעון עם התביעה. הוא דרש מבית המשפט להסתפק בתשעת החודשים שבהם קרדי היה עצור, ולהתחשב בעובדה שהציל חיי אדם רבים ובמצבו הנפשי מאז הטבח.

סנגורו של אייל נגר, עו"ד נס בן נתן (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד נס בן נתן, סנגורו של קרדי | צילום: באדיבות המצולם

מנגד, התובעת מטעם הפרקליטות דרשה מבית המשפט לגזור 30 חודשי מאסר בפועל על קרדי, וציינה כי אם לא היה חווה את מה שעבר ב-7 באוקטובר הם היו דורשים לגזור עליו עונש חמור יותר לאור עברו הפלילי בתחום האלימות, הנשק והאיומים.

במהלך המשפט העיד רס"ן דקל הלבני, קצין מילואים בפיקוד העורף, ושחזר כיצד קרדי סייע לטפל ב-20 צעירים ממסיבת הנובה, הרגיע אותם, ודאג להביא אנשים מנתיבות כדי להסיע אותם הביתה. "הגעתי למרכז ההפעלה בנתיבות, שם פגשתי את שלמה ועוד שבעה צעירים שהגיעו יחד מהמסיבה, רובם בשנות ה-20 לחייהם", העיד, "הם היו מפוחדים, שלומי ריכז את כולם. הרגיע אותם, דיבר איתם. דאג להם לאוכל וסיגריות". לדבריו, בשלב מסוים קרדי אמור לו שהוא חייב לחזור לשטח לחלץ עוד אנשים.

גם נ', לוחם בגדוד 13, של גולני העיד במשפטו של קדרי וסיפר כיצד הוא סייע ללוחמים לתצפת על מחבלים ולחסל אותם. "כמות גדולה של מחבלים התקילה אותנו בקיבוץ עלומים. ניהלנו איתם קרב במשך כשעה, ובאזור המיגונית פגשתי את שלומי. הוא אמר לי שהוא יכול לעזור לי בכל דרך אפשרית, שאנחנו ילדים והוא רוצה לעזור לנו", שחזר, "אמרתי לו שאנחנו מסתדרים, והוא בתגובה הלך והביא משקפת. הוא החזיק אותה ואני הסתכלתי דרכה על המחבלים שהיו במרחק של 100 מטר מאיתנו. זה עזר מאוד, יש לו חלק בחיסול של המחבלים".

"פגשתי את קרדי בצומת עלומים", סיפר ד', לוחם נוסף בגדוד 13, "היינו חמישה לוחמים, שניים פצועים. הייתה שם כמות לא נורמלית של מחבלים, ושלומי החל לכוון אותנו עם המשקפת. היינו בשלב שלא ידענו כבר מה יהיה והוא דחף אותנו להילחם, בזכותו ניצלו הרבה אזרחים". גם ט', שניצלה ממסיבת הנובה, סיפרה בבית המשפט כיצד קדרי חילץ אותה ואת חברתה והסיע אותן לאשדוד: "קיבלתי זכות להדליק משואה, אבל לא עשיתי את זה כי מבחינתי שלומי הוא הגיבור".

ג', ניצולה אחרת, העידה כיצד קרדי לקח פצועים מהמיגונית והכניס אותם למכוניתו. "בלי שלומי לא הייתי פה, וגם לא כל החברים שלי", סיפרה מ' שניצלה מהטבח, "אני לא יודעת מה הוא עושה במעצר, הוא הגיבור מבין כולנו".

קרדי עצמו הביע צער על מה שקרה, והוסיף כי "המלחמה השפיעה עליו". בשבוע שעבר גזר עליו השופט צבי פורר שנת מאסר בלבד, כשהוא חורג משמעותית מהפסיקה בחוק לפיה עונש על עבירות מסוג זה הוא 21 חודשי מאסר. השופט ציין בגזר הדין כי התחשב ב"נסיבות המשמעותיות הרלוונטיות לעניינו, הנוגעות למעשיו יוצאי הדופן של הנאשם שנעשו תוך סיכון חייו על מנת להציל רבים". עונשו של קרדי קוזז עם הזמן שהיה במעצר, והוא שוחרר לאחר מתן גזר הדין.