א', סטודנט בן 22 מארצות הברית, נחת לפני כשלושה שבועות בנתב"ג עם תיק גדול והחל לצעוד לכיוון היציאה כשהוא עובר במסלול הירוק. "זה הטיפוס האחרון שהייתי עוצר לבדיקה", נזכר גורם במכס. "הוא לא נראה כמו מבריח טיפוסי, אבל בכל זאת משהו בתיק הגדול שלו ובהתנהלות גרם לנו לעכב אותו לבדיקה. הוא טען שהוא סטודנט שבא ללימודים ושהבדיקה ממש מיותרת".

א' העביר את התיק שלו במכונת השיקוף ואז גילו עובדי המכס את ה"אוצר" שביקש להסתיר: מאות סיגריות אלקטרוניות שניסה להבריח לישראל בשווי של כרבע מיליון שקל. 

החוקרים חשבו שמדובר בהברחה חד פעמית, אבל א' נשבר בחקירתו והודה שבאפריל השנה הצליח להבריח כמות גדולה נוספת של סיגריות אלקטרוניות, שוות ערך ל-850 פקטים של סיגריות, בשווי כולל של 350 אלף שקל. במכס חשדו שמאחורי ההברחה עומד גורם שמימן אותה ושהסטודנט היה אמור למסור לו את הסיגריות. א' נעצר ושוחרר בתנאים מגבילים ונאסרה עליו היציאה מהארץ.

"הם קונים כל סיגריה אלקטרונית בפחות מרבע מחיר באירופה או ארה"ב ומוכרים אותה בישראל במחיר כפול ומשולש", הסביר עובד במכס. "הרווח הוא עצום וזה נהיה להיט מסוכן וקטלני. סיגריות אלקטרוניות גורמות נזקים כבדים לבני נוער וצעירים. המבריחים מסתכלים רק על הכסף, הרווח. לא אכפת להם שאנשים ימותו מזה".

ניסיון הברחה של עשרות אלפי סיגריות אלקטרוניות (צילום: רשות המיסים)
ניסיון הברחה של עשרות אלפי סיגריות אלקטרוניות בחודש מרץ האחרון | צילום: רשות המיסים

בחודשים היו כמה עשרות הברחות של סיגריות אלקטרוניות לישראל בכמויות גדולות מאירופה, סין וארה"ב. השבוע תפסו עובדי המכס משלוח של מכולה מסין שהכילה אלפי סיגריות אלקטרוניות שהמס שיש לשלם עליהם הוא 13 מיליון שקל. מדובר במכולה שנשלחה במטוס מסין לישראל במסווה של בגדים ונעלי יוקרה.

"על הברחה כזו גדולה של סיגריות אלקטרוניות המבריחים היו יכולים לגזור קופון של עשרות מיליוני שקלים", אמר גורם במכס, "הייתה פה ערנות של העובדים שחשפה את המשלוח והביאה לחקירת המעורבים בפרשה".

במקרה נוסף שהיה לפני כמה חודשים נעצר תושב חולון שניסה להבריח 165 קרטונים שהכילו 33 אלף סיגריות אלקטרוניות בשווי של 17 מיליון שקל. החבילה נתפסה במכס נתב"ג כאשר החשוד הצהיר שמדובר במכנסי ג'ינס.

"הם מנסים בכל מיני דרכים ושיטות מתוחכמות להבריח סיגריות אלקטרוניות לישראל. הביקוש בארץ מטורף בעיקר בקרב הצעירים", הסביר עובד במכס.

סיגריות אלקטרוניות במסווה של נעליים (צילום: דוברות רשות המיסים)
סיגריות אלקטרוניות במסווה של נעליים שנתפסו החודש | צילום: דוברות רשות המיסים

מאחורי חלק מרשתות ההברחה הפועלות בנתב"ג עומדים עבריינים מארגוני פשע ממרכז הארץ והצפון. הם מפעילים באופן שיטתי ומאורגן בלדרים כמו סטודנטים, חיילים משוחררים, אמהות חד הוריות וצעירים שזקוקים לכסף. עבור כל הברחה הבלדר מקבל סכום של שנע בין 10 ל-15 אלף שקל, לא כולל מימון טיסות ובתי מלון.

"על כל הברחה העבריינים מרוויחים כמה מאות אלפי שקלים, לעיתים אפילו יותר", טוען קצין מודיעין במשטרה, "זה תלוי בכמויות הסיגריות שהבלדרים התבקשו להבריח. לרוב מדובר בכמה מאות סיגריות אלקטרוניות בכל הברחה. להערכתנו הם כבר הצליחו להבריח כמה עשרות אלפי סיגריות. זה נכון שיש תפיסות של בלדרים, אבל עדיין אי אפשר למנוע הרמטית הברחות של סיגריות אלקטרוניות לישראל".

גורמים במשטרה מעריכים שענף הברחת הסיגריות האלקטרוניות לישראל מגלגל מחזור של כמה מאות מיליוני שקלים.

"מחיר הסיגריות האלקטרוניות בישראל גבוה מאוד בגלל המיסוי", הוסיף גורם במשטרה. "לעומת זאת, במדינות אירופה, סין, ירדן, איחוד האמירויות, מצרים וארה"ב ההפרש יכול להגיע לעשרות דולרים לסיגריה אחת. הסיגריות המוברחות שנמכרות לישראל מממנות ארגוני הפשע. מהוות סוג של בלון חמצן לפעילות שלהם".