רשויות האכיפה באקוודור מסרבות לאפשר להכניס אוכל כשר לאסיר הישראלי אורן שיינמן מחשש שהוא יורעל למוות על ידי הנשיא לשעבר עבדאללה בוקראם, בנו גק'וב ומנהל הכלא לשעבר שהפליל וגרם למעצרו.
"אורן הוא עד מדינה בפרשה נגד הנשיא לשעבר, בנו ומנהל הכלא ריינה. הוא יאכל רק את מה שהסוהרים יעבירו לו, שום אוכל חיצוני", מסביר גורם באקוודור המעורה היטב בפרטי המקרה, "יש סכנה ממשית לחייו ויותר מדי אנשים שרוצים לרצוח אותו. יש הנחייה ברורה לא להכניס לו אוכל שלא בושל על ידי אנשים שמוסמכים על ידי הנהלת הכלא".
שיינמן, 52, נעצר לפני כשמונה חודשים יחד עם העבריין שי דהן במחסום משטרתי בעיר סנט הלנה שבצפון המדינה לבדיקה שגרתית. במהלך הבדיקה השוטרים מצאו בג'יפ המפואר והיוקרתי בו נסעו השניים 300 אלף דולר במזומן ומסמכים מזויפים שנשאו עליהם עם שמות בדויים של דיפלומטים אמריקאים. כמו כן, הם התחזו לסוכנים של הרשות התרופות האמריקאית והרשות למלחמה בסמים.
השניים מכרו ערכות לבדיקה מהירה של קורונה ומסכות לנשיא לשעבר, בוקראם, ובנו שמכרו את אותם במחיר מופקע לממשלת אקוודור וגרפו לכיסיהם רווח של מיליוני דולרים מקופתה הריקה של המדינה. דהן ושיינמן נעצרו, הוגשו נגדם כתבי אישום על התחזות, החזקת מסמכים מזויפים והלבנת הון והעלמת מס על הכסף שנמצא במכוניתם ולא דווח לרשויות המס במדינה.
הם הועברו לכלא המרכזי "פנטשיריה דל ליטורל" בתנאים קשים. לפני מותו הספיק דהן להתריע בראיון בלעדי ל-mako מתאו בכלא על כך שחייו בסכנה ממשית. שבוע לאחר מכן, עשרה אסירים בסיועו של מנהל הכלא רצחו אותו בתאו באכזריות. שניימן נפצע באורח קל והועבר לקליניקה סודית בדרום גואיאקיל תחת אבטחה כבדה כדי למנוע את חיסולו על ידי מקורבי הנשיא. שיינמן הוא עד מפתח במשפט נגד השלושה שאמור להיפתח בשבועות הקרובים.
"רשויות האכיפה במדינה אוסרות על הכנסת אוכל כשר לאורן כולל תפילין. הם מפרים זכויות בסיסיות של אסיר בצורה גסה מאוד ולא אפשרו לי להיפגש איתו", אומר בשיחה עם mako נציג חב"ד באקוודור, הרב רותם תומר. "יש מסעדה כשרה קרובה לקליניקה ואפשר להעביר לו אוכל כשר בהשגחת הסוהרים אבל הם מסרבים בתוקף. חייבים להעביר אותו לארץ לפני שירצחו אותו. הזהרתי את משרד החוץ בעניין ופניתי שידאגו לאוכל כשר לאורן ולתפילין אבל דבר לא קרה".
בוקארם מצידו ממשיך להכחיש כל קשר לפרשה ובימים האחרונים אף הגיש את מועמדותו לנשיא המדינה בבחירות שאמורות להתקיים בקרוב, זאת ככל הנראה כדי לקבל חסינות משפטית מפני העמדתו לדין.
"בוקראם עושה הכול כדי שלא יועמד לדין. הוא חוששים מאוד מעדותו של אורן", מסביר גורם ישראלי המעורה היטב בפרטי הפרשה, "הוא הגיש מועמדות לנשיאות המדינה כדי לקבל חסינות אבל קשה לי להאמין שייבחר כי הציבור שונא אותו מאוד. הוא מושחת וגנב מיליוני דולרים מקופת המדינה בעת שהיה נשיא".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה לאפשרות ששיינמן יועבר לישראל ומסירוב הרשויות באקוודור: "המקרה ידוע ומטופל. קונסול ישראל בקיטו נמצא בקשר עם האסיר. והמחלקה לישראלים בחו"ל נמצא בקשר עם משפחתו של האסיר. ככלל, משרד החוץ אינו מוסר מידע בדבר עצירים/אסירים ישראליים בחו"ל בשל הקפדה על שמירת צנעת הפרט שלהם. מעורבות משרד החוץ היא בהתאם לאמנת וינה בדבר יחסים קונסולריים ויכולה להיות רק על בסיס קונסולרי בלבד".