רפאל וללה גולייב, בני 32 מלוד, מואשמים בעבירות ביטחוניות חמורות של סיוע לאויב במלחמה ומסירת ידיעה לאויב במטרה לפגוע בביטחון המדינה. בני הזוג ביצעו משימות מטעם תשתית איראנית שמגייסת ישראלים יוצאי מדינות הקווקז בישראל וקיבלו סכום כולל של 26 אלף דולר. כתב האישום שהוגש נגד השניים ונחשף הבוקר (חמישי) מפרט כיצד הופעלו על ידי סוכנים איראנים, ואילו משימות קיבלו ממפעיליהם.

"הנאשמים הינם בני זוג נשואים ובתקופה הרלוונטית לכתב האישום התגוררו בדירה ברחוב שדרות ירושלים 2 בעיר לוד", מתאר כתב האישום. "גולייב הינו אזרח ישראל והנאשמת מחזיקה בתעודת תושב ארעי".

מפעיליהם האיראנים של בני הזוג זוהו בשמות AGHAYEV ELSHAN, או "אלשאן", ואדם שהזדהה בשם AGHA HASSAN, או "חסן".  המפעילים יצרו עמם קשר מטעם גורמי המודיעין באיראן, באיסוף מודיעין על מדינת ישראל במטרה לפגוע בביטחונה. במסגרת זו עסקו אלשאן וחסן בגיוס ישראלים, ביניהם בני הזוג, לביצוע משימות שונות במטרה לאסוף מודיעין עבור איראן, והטילו עליהם לבצע משימות שונות. בין היתר הטילו על הנאשמים משימות צילום ואיסוף מידע על תשתיות לאומיות, מטה המוסד, צילום קברי חללי מעשי הטרור ב-7 באוקטובר  וכן ביצוע מעקבים אחר אנשים שונים וניסיון לגייס פעילים נוספים.

במהלך שנת 2021 לערך, פנה אלשאן, שבינו ובין משפחת גולייב היכרות מוקדמת שנוצרה באזרבייג'ן, מדינת מוצאם המשותפת, לקרוב משפחתו של גולייב, וביקש ממנו לקשר אותו לאיש קשר אמין בישראל, שביכולתו לסייע לו. קרוב המשפחה נעתר לכך והעביר לאלשאן את פרטיו של גולייב, כולל מספר הטלפון שלו, ובהתאם פנה אלשאן אל גולייב באמצעות הוואטסאפ. 

בהמשך, בחודש פברואר 2024, הכיר אלשאן בין גולייב וחסן. ממועד זה עמד גולייב בקשר עם חסן וביצע עבורו משימות באופן ישיר. גולייב שיתף את הנאשמת בקשריו עם הסוכנים האיראניים והיא הצטרפה אליו לביצוע חלק מהמשימות.

כתב האישום מפרט כיצד החל משנת 2021 ועד לסוף ספטמבר 2024 קיימו הנאשמים מגעים עם סוכני החוץ וביצעו עבורם משימות רבות וזאת גם לאחר 7 באוקטובר בשעה שהמדינה נמצאת במלחמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס. לפי הפרקליטות, בני הזוג עשו זאת למרות שידעו כי אלשאן וחסן הם סוכני חוץ הפועלים מטעם איראן ובכך סייעו לאויב במלחמתו נגד ישראל.

הנאשמים פעלו לתעד את משימותיהם ולהעביר את התיעוד לידי מפעיליהם, גם באמצעות אפליקציית הצפנה ייעודית, לשם מניעת אפשרות גילוי מעשיהם. במהלך תקופת הקשר בין גולייב לבין סוכני החוץ, הורו סוכני החוץ לנאשם לדאוג כי שיחותיהם יישמרו בסוד ולפעול בחשאיות על מנת שלא יתגלה ולא ייתפס. בכלל זה, הורו סוכני החוץ לנאשם לרכוש טלפון מבצעי, מצלמות באיכות גבוהה, מחשב נייד וכן הורו לו לעשות שימוש בתוכנת קידוד, אותה התקין חסן או מי מטעמו, באמצעות גישה מרחוק, על מחשבו של גולייב, לשם העברת המידע שאספו הנאשמים אל סוכני החוץ בבטחה. כמו כן, גולייב דאג לשמר את הקשר עם סוכני החוץ תקופה ארוכה ואף הציע מיוזמתו לסייע ל הם במעשיו, תוך שהוא מקבל מהם תשלומים שונים מעת לעת, באופן המייצר אצל סוכני החוץ ציפייה לקשר מתמשך.

בין היתר עשו בני הזוג שימוש באפליקציית "זאנגי" - יישומון מוצפן להעברת מסרים מיידים, "KORONA ZOLOTAYA" - פלטפורמה לקבלת והעברת כספים, "אקסודוס" - יישומון דיגיטלי לקבלת והעברת כספים; "ENCRYPTOR" - תוכנת הצפנת מידע.

משימת המבחן – הקונסוליה המולדבית בת"א 

לאחר יצירת הקשר, ביקש אלשאן מגולייב שיצלם עבורו משרד תיירות הממוקם בסמוך לשגרירות מולדובה בתל אביב. לשם ביצוע המשימה, שלח אלשאן למכשירו הנייד של גולייב את מיקומו של משרד התיירות. בתחילה הגיע גולייב בשוגג סמוך לשגרירות גרמניה בתל אביב, צילם את מיקומו ושלח לאלשאן באמצעות מכשירו הנייד. לאחר מכן, הגיע גולייב למיקום המדויק ששלח לו אלשאן, בסמוך לשגרירות מולדובה בתל אביב, צילם את מיקומו ושלח לאלשאן. אלשאן שילם לו 400 דולר עבור משימה זו, אותם העביר אלשאן או מי מטעמו, לנאשם, באמצעות הפלטפורמה. ממועד זה ואילך הוטלו על הנאשמים משימות רבות ומגוונות, אותם ביצע גולייב, יחד עם הנאשמת או לבדו, בהנחיית סוכני החוץ.

נציגות מולדובה בתל אביב
נציגות מולדובה בתל אביב

צילום מתקן חברת החשמל בתל אביב

לאחר ביצוע המשימות הראשונות לשביעות רצונו של אלשאן, ביקש אלשאן מגולייב שיצלם את מתקני חברת החשמל בתל אביב, הממוקמים בסמוך לפארק הירקון באזור תחנת רידינג. אלשאן הנחה את גולייב לצלם את המתקן מבחוץ ומבפנים. גולייב נעתר לכך ונסע יחד עם הנאשמת ובתיאום עמה, אל המקום. בהגיעם, תיעדו הנאשמים בתמונות וסרטונים את המתקן מצידו החיצוני בלבד, בשל אי יכולתם להיכנס פנימה. בסיום, שלח גולייב את התיעוד לאלשאן. כשבועיים לאחר מכן שילם אלשאן לנאשם סך של 400 דולר עבור משימה זו, אותם העביר אלשאן או מי מטעמו אל גולייב באמצעות הפלטפורמה. 

תחנת הכוח רידינג (צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90 )
תחנת הכוח רידינג | צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90

צילום מתקן תשתיות מים בחדרה 

בהמשך תקופת הקשר, ביקש אלשאן מגולייב להגיע לתחנת שאיבת מים בחדרה, לתעדה ולהעביר אליו את התיעוד. גולייב הסכים לבצע את המשימה. לשם ביצוע המשימה, נסעו הנאשמים יחדיו אל חוף הים בחדרה. בהגיעם למקום, הבחין גולייב כי היעד המבוקש מרוחק ממקום המצאם, לכן עזבו הנאשמים את המקום מבלי לבצע את התיעוד המבוקש. זמן קצר לאחר מכן, עדכן גולייב את אלשאן כי לא ביצע את המשימה. אלשאן בתגובה אמר לנאשם לגשת לנקודה נוספת, על פי מיקום ששלח אליו ולבצע את המשימה משם. הנאשמים הסכימו לבצעה. בהמשך, יצאו הנאשמים לנקודה החדשה אליה התבקשו להגיע. אז הבחין גולייב כי יש גבעה בדרך אל הנקודה ולכן תיעד את המקום בו היה אותה עת, בתמונות וסרטונים, והעבירם אל אלשאן. לאחר מכן עזבו הנאשמים את המקום ושבו לדירתם. בעקבות אי השלמת המשימה כנדרש, לא קיבלו הנאשמים תשלום עבורה. 

איתור וצילום נקודת תצפית המשקיפה על נמל חיפה

בהמשך תקופת המגע, וכשבועיים לאחר המשימה השלישית, ביקש אלשאן כי גולייב ישכור עבורו משרד הממוקם בקומה גבוהה ממנו ניתן לצפות על נמל חיפה, וזאת לתקופת שכירות קצרה של עד שישה חודשים. גולייב נעתר לכך. לשם ביצוע המשימה, נסע גולייב לחיפה, שם חיפש משרדים מתאימים למשימה ברחוב הנביאים בעיר. גולייב הגיע לבניין העירייה אליו הנחה אותו אלשאן להגיע, ובסיור שערך במקום תיעד גולייב את המשרדים הפנויים להשכרה וכן תיעוד של נמל חיפה הנצפה מהם, והעביר את התיעוד, כמו גם את מיקומו בעיר וכן את גובה דמי השכירות המבוקשים, לאלשאן, באמצעות הטלגרם. 

כשבועיים לאחר מכן שילם אלשאן לנאשמים 500 דולר בעבור משימה זו, אותם העביר אלשאן, לבקשת הנאשמים, לאביה של הנאשמת. לאחר שאלשאן אמר לנאשם כי המשימה לא צלחה עד תום, הנחה אלשאן את גולייב לשוב, כחודש לאחר מכן, לחיפה ולהמשיך בחיפושיו אחר משרד מתאים כמתואר לעיל. גולייב נעתר לכך והנאשמים שבו ונסעו לחיפה. בהגיעם, תיעדו הנאשמים מספר מקומות בהם חיפשו משרדים מתאימים למשימה. את התיעוד שלח גולייב לאלשאן. בתגובה, הורה אלשאן לנאשם לחזור בפעם נוספת לחיפה ולהמשיך בחיפושים. כמו כן, הורה אלשאן לנאשם להתקין את הארנק הדיגיטלי כתחליף לדרך העברת הכספים כפי שנעשו עד כה. גולייב עשה כדברי אלשאן ופתח את הארנק הדיגיטלי. בחלוף כחודשיים שב גולייב אל העיר, צילם מספר בניינים המשקיפים על נמל חיפה והעביר את התיעוד לאלשאן. לאחר מכן, העביר אלשאן לנאשם, באמצעות הארנק הדיגיטלי, סכום של 200 דולר, מתוכם 600 דולר שולמו עבור הוצאותיו של גולייב. היתרה שולמה כדי שגולייב ירכוש מכשיר נייד חדש מסוג ULTRA SAMSUNG, לו מצלמה המפיקה צילומים באיכות טובה יותר. גולייב עשה כן ורכש את המכשיר המבצעי. 

נמל חיפה (צילום: Shir Torem, פלאש 90)
נמל חיפה | צילום: Shir Torem, פלאש 90

לאחר ביצוע המשימה הרביעית, הורה אלשאן לנאשם לעקוב אחר אזרח ישראלי ממוצא אזארי ותושב העיר פתח תקווה. גולייב נעתר לכך. לשם ביצוע המעקב, שלח אלשאן לנאשם צילום תעודת הזהות של האזרח בליווי פרטים נוספים על אודותיו וכן על אודות מקום עבודתו בחברת ההובלות "אוריאן" בעיר מודיעין. אלשאן הנחה את גולייב להגיע למקום עבודתו ולהמתין עד ליצירת קשר עין עמו. אז נסע גולייב ברכבו מסוג שברולט אוויאו אל המקום והתמקם בנקודת תצפית. בחלוף מספר שעות ומשהבחין גולייב כי האזרח אינו במקום, דיווח על כך לאלשאן. אלשאן הנחה את גולייב להישאר במקומו עד שעות הערב. גולייב עשה כדבריו ונותר במקום עד השעה 17:00 לערך. בשלב זה הודיע אלשאן לנאשם כי הוא אינו במיקום הנכון ושלח לו נקודת ציון אחרת, ממנה ניתן לתצפת על משרדי חברת ההובלות. כן הנחה אותו אלשאן לצלם גם מנקודה זו ומסביבתה. גולייב עשה כדברי אלשאן. בשלב כלשהו ולאחר בחינת תמונה של המקום שהעביר אלשאן אל גולייב, הבינו השניים כי גולייב אינו במקום הנכון. לקראת השעה 18:00 בערב שלח אלשאן לנאשם נקודת ציון חדשה, המובילה למשרדי חברת ההובלות בעיר פתח תקווה. גולייב נסע באמצעות השברולט אל נקודת הציון החדשה בעיר פתח תקווה, ובהגיעו הבחין כי גם מיקום זה אינו זהה לתמונה אותה שלח אלשאן. אז נכנס גולייב אל משרדי החברה ובירר על אודותיו של אותו אזרח, לאחר שנמסר לו כי אין במקום עובד מתאים לתיאורו ואף אין התאמה למספר הטלפון, כפי שנמסר לו על ידי אלשאן, עדכן גולייב את אלשאן בממצאי בדיקותיו, עזב את המקום ונסע חזרה לדירתו.

כשבועיים לאחר מכן שילם אלשאן לנאשם 100 דולרים נוספים בעבור משימה זו, אותם העביר אלשאן או מי מטעמו לנאשם באמצעות הפלטפורמה. 

צילום מקלטים ציבוריים בתל אביב 

במהלך שנת 2023, לאחר פרוץ המלחמה, הנחה אלשאן את גולייב לצלם מקלטים ציבוריים בתל אביב. גולייב עשה כן וצילם מספר מקלטים, ביניהם מקלט ציבורי הממוקם בסמוך לתחנת דלק בעיר. את התיעוד העביר גולייב לאלשאן. 

צילום קברי נופלים ב-7 באוקטובר 

במהלך חודש הרמדאן בשנת 2024 הורה אלשאן לנאשם לצלם קברי נופלים ממאורעות בבית העלמין הצבאי והאזרחי שבפתח תקווה ובכפר סבא. הנאשמים נסעו יחד לביצוע משימה זו, ובהגיעם תיעדו בתמונות וסרטונים את קברי הנופלים שאיתרו, כפי הוראת אלשאן. את התיעוד שלח גולייב אל אלשאן באמצעות הטלגרם. בחלוף כמה ימים מהמשימה השביעית, הורה אלשאן לנאשם לתעד קברי נופלים באופן דומה, גם בבתי העלמין האזרחיים והצבאיים בירושלים ובבאר שבע. גולייב נעתר לכך ונסע בתחילה, לירושלים, באמצעות השברולט. בהגיעו תיעד גולייב בתמונות וסרטונים את קברי הנופלים שאיתר, כפי הוראת אלשאן. את התיעוד שלח גולייב אל אלשאן באמצעות הטלגרם. 

לאחר מכן נסע גולייב לבית העלמין האזרחי והצבאי בבאר שבע, באמצעות השברולט. בהגיעו תיעד גולייב בתמונות וסרטונים את קברי הנופלים שאיתר, על פי הוראת אלשאן. את התיעוד שלח גולייב אל אלשאן באמצעות הטלגרם. בעבור צילומים אלה שילם אלשאן לנאשם סכום של 1,200 דולר אותם העביר אלשאן לארנק הדיגיטלי של גולייב. 

צילום פוסטרים של חטופים בסמוך לקרייה בתל אביב וליד עיריית לוד

בנובמבר 2023 הורה אלשאן לנאשם לצלם את תמונות החטופים המוצגות בסמוך לקריה בתל אביב וכן בסמוך לעיריית לוד. גולייב נעתר לכך. לשם ביצוע המשימה נסע גולייב למיקומים אותם העביר לו אלשאן וצילם את שהונחה לבצע. את התיעוד שלח גולייב לאלשאן באמצעות הטלגרם.

צילום מתקן חברת החשמל בחדרה 

במהלך שנת 2024 הורה אלשאן לנאשם להגיע אל מתקן של חברת החשמל הממוקם בחדרה, על פי נקודת ציון ששלח אליו, ולתעד את המקום. גולייב נעתר לכך. לשם ביצוע המשימה, נסעו הנאשמים למקום ובהגיעם, תיעד גולייב את המקום בתמונות וסרטונים, על פי הוראת אלשאן. את התיעוד שלח גולייב לאלשאן. בעבור משימה זו שילם אלשאן לנאשמים סכום של 450 דולר. 

תחנת הכוח אורות רבין (צילום: גיל יערי, פלאש 90)
תחנת הכוח אורות רבין בחדרה | צילום: גיל יערי, פלאש 90

צילום מתקן חברת החשמל בפארק המושבה בבאר יעקב

במהלך חודש רמדאן שנת 2024 אלשאן הורה לגולייב להגיע אל מתקן של חברת החשמל הממוקם בפארק המושבה, על פי נקודת ציון ששלח אליו, ולתעד את המקום. גולייב נעתר לכך. לשם ביצוע המשימה, נסע גולייב למקום ובהגיעו, תיעד גולייב את המקום בתצלומים ובסרטונים, כפי הוראת אלשאן. את התיעוד שלח גולייב לאלשאן. בעבור משימה זו שילם אלשאן לנאשם סכום של 450 דולר. נוכח אי שביעות רצונם של אלשאן וחסן מאיכות התיעוד שנשלח ע"י גולייב, הנחה חסן את גולייב לרכוש מצלמה ומכשיר נייד ברמת איכות גבוהה יותר. גולייב עשה כן ורכש מחשב נייד מסוג LENOVO בשווי 2,900 שקל ומצלמת PRO-GO בשווי של 1,500 שקל וכן כרטיס זכרון SD בשווי של 100 שקל. בהמשך, התקין חסן, באמצעות חיבור מרחוק, את תוכנת ההצפנה, זאת לשם העברת התמונות והסרטונים מגולייב אליו באופן מאובטח, דרך צד שלישי. לאחר מכן, בהוראת חסן, ביצעו הנאשמים משימת מבחן לציוד על מנת לוודא תקינותו. לשם כך, התקין גולייב את המצלמה על גבי לוח המחוונים בשברולט ונסע יחד עם הנאשמת, למסעדה בבאר יעקב. הנאשמים תיעדו את הדרך אותה עשו באמצעות המצלמה, אך הסרטון לא היה באיכות מספקת ולכן ביצעו משימת מבחן נוספת לציוד, כשתיעדו את נסיעתם מלוד לבני ברק לביקור חברתי. את הסרטון השני שלח גולייב לחסן באמצעות תוכנת ההצפנה. בגין רכישת המחשב והמצלמה וכן בעבור עמלות, שילם חסן, או מי מטעמו, לנאשם סכום של 2000 דולר שהועברו לארנק הדיגיטלי של גולייב. 

צילום סמוך למתחם גלילות 

בחודש יולי 2024 הורה חסן לנאשם לצלם את הדרך בין שתי נקודות בתל אביב, בסמוך למתחם גלילות בעיר. לשם ביצוע המשימה, נסע גולייב בשברולט, מביתו בלוד לכיוון מחלף גלילות מערב, יצא במחלף והמשיך לעבר מגדלי "תבור" BLUE. גולייב תיעד את מסלול הנסיעה כמו גם סביב מגדלי תבור בסרטון וידיאו אותו שלח לחסן באמצעות תוכנת ההצפנה. עבור משימה זו שילם חסן לנאשם סכום של 1000 דולר.

צומת גלילות ארכיון (צילום: flash90)
צומת גלילות | צילום: flash90

מעקב אחר עובדת במכון המחקר INSS 

בהמשך, במהלך חודש ספטמבר 2024,  הורה חסן לנאשם לעקוב אחר ב.ב. - עובדת מכון המחקר INSS. לשם כך נסע גולייב אל כתובתה של ב.ב בעיר שוהם, כפי שמסר לו חסן, ותיעד את ביתה, רחוב מגוריה ורכבה, זאת לאחר שתצפת במקום משך שעות ארוכות. את התיעוד העביר גולייב לחסן באמצעות תוכנת ההצפנה. עבור משימה זו שילם חסן, או מי מטעמו, לנאשם סכום של 600 דולר עבור כל יום מעקב וצילום. 

איתור דירה להשכרה בתל אביב 

במהלך חודש ספטמבר 2024 הורה חסן לנאשם לאתר ולשכור דירה בתל אביב, ממנה ניתן לתצפת לעבר מתחם גלילות. גולייב איתר מספר מיקומים פוטנציאליים מהם ניתן לראות את מתחם גלילות והעביר את פרטיהם לחסן. 

צילום מטה המוסד

באוגוסט 2024 הורה חסן לנאשם לצלם את מבנה מטה המוסד. לשם ביצוע המשימה, לן גולייב במלון "פורט טאוור" בתל אביב, ומשם נסע גולייב ברכב היונדאי שבבעלותו אל המקום, במספר הזדמנויות ובשעות שונות, בחלקן נכחה גם הנאשמת, ותיעד את המקום ממספר זוויות. את התיעוד העביר גולייב לחסן באמצעות תוכנת ההצפנה. עבור משימה זו שילם חסן או מי מטעמו לנאשם סכום של 650 דולר עבור כל יום תצפית וצילום. בהמשך לכך שהו הנאשמים במלון "ווסט" בתל אביב, על חשבון תשלום שאמורים היו לקבל מחסן, גם זאת לשם ביצוע המשימה ותיעוד מטה המוסד מנקודות נוספות. 

גיוס פעילים נוספים

בתקופת הקשר הורה חסן לנאשם לגייס פעילים נוספים וזאת לשם הקמה וביסוס של תשתית מסודרת וסודית לשם ביצוע משימות עבור איראן. לשם ביצוע המשימה פנה גולייב אל חברו, אבי ספרוב, במטרה לגייסו. בתחילה ספרוב סירב להצעת גולייב ובהמשך נעתר לה – כל עוד יעבוד עבור גולייב באופן ישיר. בהמשך, פנה גולייב לאריף חג'ייב, חגאן חליגוב, איסמעיל חסונה ולאחיו ולאון גולייב במטרה לגייסם לפעילות, אך הם סירבו להצעתו. כמו כן הציע גולייב לאלשאן לגייס מספר אנשים, ממוצא קזחי השוהים בישראל על אשרת שהייה העתידה לפוג. בתמורה למשימות אותן ביצעו וכן עבור הוצאות מחיה ורכישת ציוד, קיבלו הנאשמים מהסוכנים האיראניים סכום כולל של כ- 26,000 דולר במטבעות קריפטו וסכום נוסף שערכו אינו ידוע במדויק לפרקליטות באמצעות הפלטפורמה. 

בני הזוג מואשמים בסעיפים סיוע לאויב במלחמה, מסירת ידיעה לאויב שעלולה להיות לתועלתו ומסירת ידיעה לאויב בכוונה לפגוע בביטחון המדינה.