מרוקו: בית המשפט המחוזי בקזבלנקה גזר ביום חמישי האחרון עונשי מאסר כבדים על שישה ישראלים שהורשעו בזיוף מסמכים שונים, דרכונים, ותעודות אזרחות מרוקאיות למאות ישראלים.

בין השמות הבולטים שנעצרו בפרשה נמצא העבריין משה צ'יקו בית עדה, אחיינו של ראש ארגון הפשע אבי רוחן (שבעצמו עצור בפרשת 512'), אשר נידון לשנתיים מאסר בפועל ומבוקש בישראל על עבירות סמים ואלימות באותה פרשה בה מואשם דודו.

"העונשים שנגזרו על הישראלים חמורים מאוד והם מתכוונים לערער לבית המשפט הגבוה במרוקו באמצעות עורכי דין מקומיים. חלק מהעצורים היו בהלם מגזר הדין אחרי תקופה בה הוחזקו בתנאים קשים ותחת פיקוח צמוד בכלא עוקשה", מספר ל-mako גורם בקהילה היהודית במרוקו.

"השלטונות במרוקו מתייחסים בחומרה רבה לפרשה, וכל ישראלי שנולד במרוקו ומחזיק בדרכון ואזרחות נבדק כמה פעמים בשדה התעופה במטרה לוודא שהוא קיבל אותם באופן חוקי ולא באמצעות אותה רשת זייפנים ישראלית".

כזכור, פרשת רשת הזייפנים התפוצצה ברעש גדול במרץ האחרון כאשר רשויות האכיפה במרוקו עצרו עשרות בני אדם שנחשדו כמעורבים או חברים ברשת, בהם כאמור גם שישה ישראלים, כשהבולטים ביניהם היו בית עדה שברח למרוקו לפני כשלוש שני, וישראלי בכיר נוסף ברשת בשם ישראל פרץ.

בהמשך החקירה התברר כי בין חברי הרשת היו גם גם שופטת מקומית בכירה, קציני משטרה, סוכני נסיעות, ופקידים במשרד הפנים ובבתי המשפט שסייעו ללמעלה מ-500 ישראלים (בהם גם עבריינים שנמלטו מהארץ) בקבלת אזרחות מרוקאית ודרכון תמורת סכומים שנעו בין 5,000 ל-7,000 יורו.

מחקירת התביעה עולה כי בכל המסמכים נרשמה אותה כתובת פיקטיבית בקזבלנקה שבה לכאורה גרו כל הישראלים שביקשו דרכון ואזרחות. "הם חשבו שהמרוקאים מטומטמים. כשהחוקרים ראו שמדובר באותה הכתובת הם הבינו שמדובר ברשת של נוכלים. בין אלה שקיבלו אזרחות היו עבריינים ישראלים ממוצא רוסי שבכלל לא נולדו במרוקו, וזו כבר הייתה נקודה שהדליקה נורה אדומה אצל החוקרים", טוען גורם במרוקו המעורה בפרטי הפרשה. "מבחינת הרשויות במדינה מדובר בפגיעה של ממש בביטחון המדינה".

דרכון מרוקאי (צילום: צילום מסך)
זייפו דרכונים למאות ישראלים | צילום: צילום מסך



הפרשה הסתעפה עוד יותר כאשר העבריין גולן אביטן (מי שנמלט לפני כשנה וחצי מישראל) ומואשם בארץ בשלושה מקרי רצח בפרשת 512', נעצר לפני כשלושה חודשים בבית כנסת במרוקו על ידי המשטרה המקומית. אביטן נאשם גם הוא בזיוף המסמכים שבעזרתם קיבל יחד עם אשתו מירי אזרחות ודרכון מרוקאי.

מירי אביטן עצמה נעצרה לפני כחודשיים בשדה התעופה מוחמד החמישי בקזבלנקה כאשר הגיעה לבקר את בעלה בכלא. "הזהרנו אותה שלא תטוס, אבל היא אמרה שהיא ובעלה ביצעו את כל ההליך חוקי במרוקו לקבלת אזרחות ודרכון", טוען גורם בקהילה היהודית במרוקו.

משפטם של אביטן ואשתו מתנהל בנפרד משאר הישראלים, בזמן שמשפטם של חברי הרשת סוקר בהרחבה בכלי התקשורת במדינה. לבית עדה יש עסקים רבים בקזבלנקה והוא מוכר היטב בעיר, וההערכה היא שחברי הרשת גרפו מאות אלפי יורו לכיסיהם כשהם משחדים על פי החשד שוטרים, קציני משטרה ופקידי ממשל שזייפו עבורם את המסמכים.

צ'יקו בית עדה, עבריין מוכר ומבוקש בישראל, נידון במרוקו לשנתיים מאסר בפועל; ישראל פרץ לשש שנים; ואזרח ישראלי בשם עלי, ערבי ישראל תושב הצפון שהיה חבר גם הוא ברשת, נידון לארבע שנות מאסר. שלושה ישראלים נוספים ששמם לא פורסם נידונו לשנתיים מאסר כל אחד.

בית כנסת נוה שלום, קזבלנקה (צילום: Google maps)
אזור הפעילות העיקרי של חברי הרשת בקזבלנקה | צילום: Google maps

כל השישה מיוצגים על ידי עורכי דין מקומיים, בהם גם כמה יהודים. גזר דינו של בית עדה מעניין במיוחד את משטרת ישראל, שכן במידה והאזרחות שלו תבוטל והדרכון המרוקאי שלו יישלל, הוא יגורש ממרוקו (איתה לישראל אמנם אין הסכם הסגרה, אבל מתחת לפני השטח קיים שיתוף פעולה בין שתי המדינות) והם יבקשו את הסגרתו מכל מדינה אליה יגיע.

כמו כן, לאחרונה 10 עבריינים ישראלים שנמלטו לפני כחמש שנים ומחזיקים בדרכון ואזרחות מרוקאית עזבו זמנית את מרוקו לדרום ספרד ולאיים הקריביים עד יעבור זעם. "אני למשל קיבלתי אזרחות ודרכון באופן חוקי, אבל השלטונות במרוקו שמו עין על הישראלים ועוקבים אחריהם בעקבות מעצר חברי הרשת. אני מעריך שמשטרת ישראל אחראית למעקבים אחרינו", מספר אחד מאותם עבריינים בשיחה בלעדית עם mako. "אני בספרד עד שהעניינים יירגעו ואז נחזור למרוקו. יש לי שם בתים ועסקים במיליוני יורו".