לפני כשבע שנים ראש ארגון הפשע איימן כראג'ה מהעיר חריש היה בשיא כוחו: מאות מאנשיו סרו למרותו, מפגני תמיכה והפחדה אורגנו לכבודו ואפילו עבריינים בכירים וקציני משטרה העדיפו שלא להסתבך איתו. את השנים האחרונות בילה כראג'ה מאחורי סורג ובריח, אבל החודש הוא השתחרר מהכלא והחשש מפני הסלמה בשטח הולך וגובר.
ארגון הפשיעה האלים של כראג'ה עסק בגביית דמי חסות, סחר באמצעי לחימה וסמים. כראג'ה נהג לעשות חאפלות מוחצנות עם אנשיו הקרובים. באחת מהן הוא תועד כשהוא יורה יריות שמחה באוויר מאקדח. אחד מאנשיו התגרה בראש הממשלה בנימין נתניהו ובמשטרה לקול צהלות הקהל.
"יש משטרה יאללה תתפזרו ואם יש צורך לירות על המשטרה. אנחנו נזיין אותם. אין משטרה. אנחנו זה המשטרה", אמר הכרוז באירוע שהתקיים בנובמבר 2015. "חריש שלנו בכוח ומי שיגיד שלא על אפו וחמתו ועל אפם וחמתם של הממשלה ונתניהו וכל מדינות העולם והכאב".
החאפלה של משפחת כראג'ה התרחשה יום לאחר הרצח הכפול בלוד של מוסטפא מוסרתי ובנו רמדאן מוסרתי. כארג'ה נשמע בסרטון כשהוא משבח את הרצח של השניים, מקלל אותם ומתגאה בנקמה על רצח שני בני משפחתו שנה וחצי קודם לכן.
"מדובר באחד העבריינים המפחידים, האכזריים והמסוכנים בישראל. הוא לא צפוי", הזהיר קצין משטרה בכיר. "ארגון כראג'ה לא סופר את המשטרה בכלל. הם חיים לפי חוקים משלהם, מי שמעז לפגוע בכבוד אנשי הארגון עלול לשלם בחייו. עבריינים יריבים חוששים מהם. איימן הוא הראש, מתווה את מדיניות הארגון. הוא אחד היעדים הבכירים ביותר של משטרת ישראל. עקבנו אחריו מהכלא וגם לאחר שהשתחרר בזמן האחרון".
אין ספק שכראג'ה הוא כאב ראש אחד גדול למשטרת ישראל. אחרי כמעט שש וחצי שנים של שקט יחסי, הוא חזר למגרש של העבריינים הגדולים. לפני כשבועיים החליטו בשב"ס להעביר אותו באישון לילה מכלא איילון למגידו כדי למנוע ממנו לצאת מהכלא עם תמונת ניצחון, לצד עשרות מאנשיו. ההפתעה הייתה מושלמת. כראג'ה לא חגג ביציאה מהכלא, אבל אנשיו דאגו לו להסעה בג'יפ מפואר, ממוגן ירי, מסוג רוביקון. מהכלא, כראג'ה ואנשיו נסעו בשיירה גדולה ליישוב חריש.
בדרך אל החופש שוטרי תחנת עירון ארבו לשיירה והשביתו את שמחתו של כראג'ה. השוטרים החליטו להוריד אותו מהג'יפ הממוגן, שנועד למנוע פגיעה בו ובמקורביו על ידי יריביו, בטענה שהותקן בו מיגון בניגוד לחוק והחרימו אותו.
"לא ניתן לארגוני הפשע ובכלל זה איימן כראג'ה להרים ראש ולעשות מה שבא להם. לא ניתן להם לעשות חגיגות ומסיבות ולנהוג בכלי רכב ממוגני ירי", הדגיש קצין משטרה. "נשב עליהם כמה שצריך. מי שיפר את החוק ימצא את עצמו מאחורי סורג ובריח".
כאשר השיירה נכנסה ליישוב, מאות מבני משפחתו וחבריו של כראג'ה שיגרו זיקוקי דינור לאוויר, השמיעו מוסיקה רועשת ופצחו בריקודים ושירה. "לכוכב רוק לא עושים כזו חגיגה", שחזר אחד הנוכחים. "היו שם ריקודים, שירים וזיקוקי דינור שקיבלו את פניו בכניסה ליישוב".
כראג'ה ריצה שש וחצי שנות מאסר בפועל לאחר שהורשע יחד עם סאלח ג'רושי בעבירות של שידול ושותפות ברצח, קשירת קשר לביצוע פשע ובמתן אמצעים לביצוע פשע בלבד. במזל גדול הוא נחלץ מתיק הרצח הכפול שיכול היה לגרום לו לבלות את כל חייו בכלא.
"היה לו מזל גדול שבגלל קשיים ראייתיים הוא לא קיבל מאסר עולם כפול וקיבל עונש קל ביותר", טוען גורם במשטרה, "מבחינתנו התיק נגדו היה סגור כמו בטון מכל הכיוונים אבל הפרקליטות החליטה ללכת על בטוח וסגרה איתו ועם שאר המעורבים הסדר טיעון".
כראג'ה בן ה-42 נחשב לדמות חזקה בעולם התחתון, בעיקר במגזר הערבי. הוא נחשב ליעד מודיעיני של היחידות המרכזיות במחוז חוף והמחוז הצפוני של המשטרה. בשנת 2006 הוא הואשם בבית המשפט המחוזי בתל אביב במכירת 1,000 יחידות סם מסוג MDMA לשוטר סמוי. בתמורה קיבל ממנו כראג'ה 21 אלף שקל. בהמשך נעצר בגין עבירות של סחיטה באיומים של בעלי עסקים ממרכז הארץ והלבנת והון.
לפני כ-13 שנה, עקב סכסוך דמים של משפחת כראג'ה עם כמה משפחות ברמלה ובהן ג'רושי, הוחלט בעצה אחת עם משרד הפנים והמשרד לביטחון פנים שבני המשפחה יועברו למתחם שהוקם עבורם בחריש שבוואדי ערה. מרבית בני המשפחה עברו לעיר. חלק קטן מהמשפחה המורחבת העדיף להתגורר בנתניה, עפולה, אום אל פאחם וחדרה. מטרת המהלך להרגיע את השטח ולהרחיק את המשפחות האחת מהשנייה כדי לשמור על שקט ולעכב את מלחמת החיסולים ביניהן.
בכירי הארגון התחברו לארגוני פשע בנתניה וביישובי השרון והמרכז ועסקו בתחום ההימורים, הסחר בסמים, גביית דמי חסות באיומים בכוח והלבנת הון. "הכראג'ות הפכו לעבריינים שבתקופות מסוימות שלטו בעיר נתניה ובכמה יישובים בשרון ובמרכז. הם השתלטו על עסקים בכוח ובאיומים. הם היו יותר מפחידים אפילו ממשפחת הפשע אבוטבול", טוען גורם בעולם התחתון. "בדומה לג'רושים הם למדו להתחבר לארגוני פשע יהודים גדולים והפכו לשותפים בעסקים שלהם ולקבלני ביצוע. מוציאים לפועל".
בעשור האחרון כוחו של איימן כראג'ה התעצם והוא יצר סביבו קבוצה של מאות אנשים. ב-24 בדצמבר 2014 נרצחו במחלף נשרים האחים חילמי ומוראד כראג'ה. זמן קצר לאחר מכן עצרו בלשי היחידה המרכזית במחוז מרכז את רמדאן מוסרתי מרמלה כחשוד ברצח הכפול. מעצרו הוארך בשמונה ימים אבל לאחר מכן הוא שוחרר לאחר שלא נמצאו ראיות להעמידו לדין.
בנקודת הזמן הזו ארגון כראג'ה הוציאו נגד רמדאן הבן ואביו מוסטפא חוזה חיסול. ממידע שהגיע למשטרה איימן טווה את החוטים לחיסול השניים כאשר שכר את חוסאם קשוט, עבריין ממשפחת ג'רושי, לבצע את הרצח.
בערב הרצח קשוט התארח בביתם של השניים, שלף אקדח וירה בבן רמדאן ולאחר מכן דקר 15 פעם את האב מוסטפא. קשוט נמלט מהדירה ולאחר מכן ברח לרומניה. מאוחר יותר הוסגר אליה מישראל.
כראג'ה הואשם בתחילה בעבירה של רצח כפול, אבל במהלך המשפט התגלו קשיים ראייתיים שגרמו לפרקליטות לחתום על הסדר טיעון עמו ועם שני נאשמים נוספים. קשוט לבסוף ניצל מאישום ברצח כפול לאחר שלא הוכח שהוא זה שביצע את הרצח. למרות שהיו בידי המשטרה האזנות סתר רבות וקודים שבהם השתמשו כארג'ה ומקורביו, זה לא הספיק לבסס אישום בגין רצח. התיק קרס למגינת ליבה של המשטרה.
העובדה שכראג'ה השתחרר מהכלא עלולה להערכת גורמים במשטרה לעורר את השטח מחדש שכן יש לו לא מעט יריבים שאורבים ויחכו להזדמנות לפגוע בו. "ברור שאיימן לא יישב בחיבוק ידיים. אנחנו עוקבים אחריו ואחר האנשים שלו", הדגיש קצין משטרה.