מ', שוהה בלתי חוקי כבן 20 משכם, נעצר לפני כמה ימים על ידי משטרת גבעתיים בחשד שגנב מכונית בדרך השלום בעיר. הצעיר נלכד בתום מרדף שניהלו אחריו השוטרים בשעת לילה מאוחרת. מבדיקה התברר שכמה ימים קודם לכן הוא גנב מכונית טויוטה מראשון לציון. הפרט שהדהים את החוקרים היה העובדה שהצעיר הפלסטיני מצא עבודה כגנב מכוניות בפוסט בפייסבוק.
"ראיתי פוסט שמציע סכום של 3,000 שקל לגניבת מכונית אז פניתי למי שפרסם אותו והתחלתי לעבוד", הודה מ' בחקירתו. "בשעתיים עבודה כגנב רכבים אני מרוויח 3,000 שקל, מה שאני לא ארוויח בחודשיים עבודה בשכם".
במהלך החקירה התגלה שמדובר בתופעה, במסגרתה ראשי רשתות גנבי מכוניות בשטחי הרשות הפלסטינית ובישראל מפתים צעירים מובטלים לעבוד עבורם בשכר מפתה.
בחקירה אף התגלו הסכומים השונים שמקבלים הגנבים עבור כל סוג רכב שיגנבו. עבור ג'יפ רנגלר-רוביקון מוצע לגנבים סכום שנע בין 15 אלף שקל ל-25 אלף שקל. בשנה האחרונה נגנבו עשרות ג'יפים כאלה, כשרק רכבים בודדים נמצאים לבסוף ומוחזרים לבעליהם. השאר מוברחים לשטחי הרשות בדרום הר חברון ובקלקיליה וטול כרם וחלקם מוחבאים בתוך מערות בפזורה הבדואית בנגב.
עבור גניבת מיני ג'יפ מסוג "סוזוקי ג'ימיני" מוצע סכום של 7,500 ועד 15 אלף שקל, תלוי במצב הרכב. "טיוטה" מכל הסוגים נחשבת ללהיט בקרב הגנבים. גנב שיגנוב טויטה חדשה יקבל בין 5,000 ל-15 אלף שקל. עבור טיוטה מדגם ישן הגנב יקבל בין 3,000 ל-7,000 שקל.
הביקוש של הגנבים לכלי רכב תוצרת צרפת עלה לאחרונה, בעיקר דגמי רנו, פג'ו וסיטרואן, שבעבר לא היו יעד לגניבה. ההסבר לכך נעוץ במחסור בחלקי חילוף בגלל פעילות הטרור החות'ים באזור הים האדום שמעכבת חלקי חילוף לדגמים הללו. גנב שיגנוב רכב צרפתי יקבל סכום נמוך יחסית שנע בין 2,000 ל-10,000 שקל, תלוי בשנת הייצור.
עבור רכבי השטח מסוג באגי הגנבים יקבלו בין 2,500 ל-6,000 שקל, ולאחרונה חלה עלייה בגניבת משאיות משא ומשאיות זבל. עבור גניבת משאית מוצא סכום שנע בין 20 אלף שקל ל-50 אלף שקל, זאת בשל המורכבות בגניבתן והעברתן לשטחי הרשות הפלסטינית. עבור גניבת אוטובוס, מיניבוס וכלי רכב מסחריים הגנב יקבל בין 15 אלף שקל ועד ל-50 אלף שקל.
עבור גניבת אופנועי שטח וכביש כמו סוזוקי והארלי דוידסון לגנבים מוצעים סכומים בין 8,000 שקל ועד 12,000 שקל. עבור קטנועים מבוקשים כמו "אקסמקס" או "טימקס" הגנבים יקבלו בין 3,500 שקל ועד 6,000 שקל. חלק מהאופנועים הגנובים נמכרים לארגוני פשע, שלעתים נעזרים בהם לביצוע חיסולים. מתחילת השנה נרשמה עלייה של 70% בגניבות אופנועים אלה.
"צריך להבין שהגנבים משתכללים כל הזמן. הם מסוגלים לגנוב את הרכב הכי ממוגן שיש בפחות מדקה. הם לומדים את כל מערכות המיגון של כל מכונית או ג'יפ שהם גונבים ובאים ל'עבודה' עם מחשבים וכלים משוכללים ביותר", תיאר קצין משטרה. "מה שמדהים הוא שראשי רשתות גנבי כלי הרכב בשטחי רשות מגייסים את הגנבים הצעירים באמצעות הרשתות החברתיות ויש אליהם פניות רבות. הגנבים עצמם לא מתביישים לצלם את עצמם ליד כלי הרכב שגנבו ולהציע אותם למכירה".