האם שנייים מראשי ארגוני הפשע הגדולים בישראל, ניבי זגורי ומיכאל מור, יחד עם יתר הנאשמים בתיק הרצח המזעזע של דבורה הירש, חיסולו של עד המדינה טל קורקוס והרצח של אלישע סבח - בדרכם להסדר טיעון באחד התיקים החמורים בפשיעה בישראל? ייתכן מאוד שכן.

היום (שני) בשעות הצהריים אמורה נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, השופטת רויטל כ"ץ, להיפגש עם התובעים בתיק, כמו גם עם עורכי הדין המייצגים את הנאשמים, ולהגיע להליך גישור שבמהלכו ינסו הצדדים להסכים על הסדר טיעון ולמנוע את המשך הדיונים הפרשות השונות שעלולים להתמשך עוד כשלוש שנים לפחות.

"זו פגישה ראשונית ביוזמתה של הנשיאה כ"ץ שמעודדת הליכי גישור בתיקים סבוכים כדי לחסוך זמן שיפוטי יקר. זהו תיק שגורם לעומס משפטי רב, ואנחנו בקושי בשליש הדרך", מגלה גורם בכיר המעורה היטב בהליכי הגישור, "אני מעריך שיהיו עוד פגישות בנוסף לזאת שתתקיים היום, זאת בתנאי שעורכי הדין של הנאשמים והתובעים בתיק מטעם פרקליטות מחוז דרום יגלו הסכמות שיובילו להסדר טיעון".

כזכור, מדובר באחד מתיקי הפשיעה החמורים שהיו בישראל בעשור האחרון: ראש ארגון הפשע, ניבי זגורי, הנאשם המרכזי בפרשה, מואשם בבית המשפט המחוזי בבאר שבע בשלושה מקרי רצח אכזריים, אחרי ששלח על פי החשד את העבריינים משה רובין ואמיר בן שימול, שניים מחייליו הבכירים, לרצוח את דבורה הירש, גרושתו של עד המדינה טל קורקוס כנקמה על כך ששכנעה אותו לשמש עד מדינה נגד זגורי, עדות שבעקבותיה, ריצה שבע שנות מאסר בפועל.

כמה חודשים לאחר מכן נטען כי זגורי שלח את יד ימינו אריק איטל לחסל את קורקוס עצמו בזמן שזה ירד מדירת הימורים באשקלון. איטל, כך על פי החשד,  הניח את המטען מתחת לדלת מכוניתו של קורקוס והפעיל מרחוק את המטען העוצמתי שגרם למותו.

דבורה הירש ז"ל - הרצח לא פוענח (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
רצח שזעזע את המדינה. דבורה הירש | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

בפרשה החמורה מואשם בעבירה של רצח גם ראש ארגון הפשע מיכאל מור, אחרי שנטען כי הוא זה שמכר לזגורי את המטען שהוביל לחיסולו של קורקוס תמורת סכום של 9,000 שקלים, כשבמקביל, שמעון שרביט, חתנו של זאב רוזנשטיין, מואשם באותה פרשה בכך שהוא זה שהעביר את המטען למור.

כמה חודשים לאחר מכן כך נטען כי זגורי שלח את איטל לחסל את אלישע סבח, אחרי שסבח הפליל את אדם איטל, אחיו של אריק, ושלח אותו לשני מאסרי עולם בגין הרצח הכפול של שני נערים בבאר שבע בשנת 2007. על פי החשד, זגורי שלח את איטל למסעדה של סבח בנתניה כשהוא רעול פנים, וזה ירה בו חמישה כדורים מטווח אפס. איטל, המיוצג על ידי עורכי הדין משה יוחאי, חיים יצחקי ויגאל דותן, מואשם בשני מקרי רצח, ובן שימול, שמואשם ברצח הירש, מיוצג על ידי עורכי הדין חיים ונס אוחנה. זגורי עצמו מיוצג על ידי עורך הדים משה שרמן.

זגורי ושאר הנאשמים עצורים כבר כשנתיים וחצי, והם מכחישים את כל ההאשמות נגדם. "אם ניבי לא יחתום על הסדר טיעון אף אחד מהנאשמים לא יעז לחתום בלעדיו", חושף גורם בכיר המכיר היטב את הפרשה, "ניבי הוא זה שקובע. הוא לא יחתום על הסדר טיעון שישלח אותו למאסר עולם, ואם הוא לא יחתום, התיק הזה עלול להתנהל עוד שלוש שנים לפחות. ניבי יחתום רק אם העונש יהיה פחות ממאסר עולם, אחרת אין על מה לדבר".

חשיפה: המכתב של טל קורקוס למפעיל שלו (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" ,  קשת 12  )
מטען מתחת לרכב. טל קורקוס | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

נכון להיום בפרקליטות מחוז דרום לא מוכנים לשמוע על כך שזגורי לא ירצה עונש מאסר עולם, והם מתכוונים לעשות הכל בכדי לשלוח אותו לכלא לתקופה לא מבוטלת. "זה תיק הדגל של פמ"ד (פרקליטות מחוז דרום) ושל הימ"ר (היחידה המרכזית במשטרת מרחב הנגב). הושקעו בו עד כה כ-15 מיליון שקלים, וזכותה של הנשיאה כ"ץ לנסות לגשר בין הצדדים, אבל נכון להיום התיק נגד זגורי ושאר הנאשמים הוא 'בטון יצוק', לא פחות מזה. זו פגישה ראשונה והכול יכול להיות. אני מעריך שיהיו עוד מפגשי גישור ויש מצב שיהיו הפתעות בתיק הזה. המילה האחרונה טרם נאמרה".

החשש של הסנגורים הוא בעיקר מעדותו של מ', עד מרכזי בפרשה שבמידה ויעלה על דוכן העדים עלול לסבך את מרבית הנאשמים. "קשה לי להאמין שבפגידה הראשונה נגיע להסכמות, אבל זו פריצת דרך בתיק ואם שני הצדדים יתגמשו יהיה הסדר", מעריך גורם משפטי.