בית המשפט המחוזי בירושלים התיר היום (שלישי) לפרסום כי קצין המשטרה הבכיר שנעצר בידי מח"ש בחשד למתן שוחד הוא מפקד היחידה המרכזית של מחוז יהודה ושומרון (ימ"ר ש"י) ניצב-משנה אבישי מועלם. אתמול בבוקר נעצר מועלם, ובמקביל עוכבו לחקירה גם נציב השב"ס קובי יעקובי וקצין משטרה זוטר יותר. מועלם נחשב למקורב לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והוא חשוד בעבירות שוחד, הפרת אמונים ושימוש לרעה בכוח המשרה. הוא חשוד שהדליף לכאורה מידע חקירתי מסווג לסביבת השר, בתמורה לכאורה לקידום.
עוד בנושא - סיקור N12
- הכי בכיר בשב"ס: הותר לפרסום - הקצין שנחקר הוא מפקד הארגון, רב-גונדר קובי יעקובי
- החקירה, ההדלפה ואיך זה קשור לשר? עושים סדר בפרשת הנציב והחקירה
- בן גביר נגד היועמ"שית: "מנסה לתפור לי תיק"
- למד מהטוב ביותר: בן גביר רוצה לחקור את החוקרים | דעה
הדיון בעניינו של מועלם התקיים אתמול בדלתיים סגורות, ובפתחו אמרה נציגת מח"ש כי לנוכח החשדות החמורים, "מדובר בתיק שהוא רחב היקף וכולל יחידות אחרות בנושאים רגישים". מעצרו הוארך עד ליום חמישי. אמש הותר לפרסום שהדמות הבכירה ביותר שנקראה לחדר החקירות של מח"ש בירושלים הוא נציב השב"ס קובי יעקובי - הנחשב גם הוא למקורבו של בן גביר.
יעקובי, החשוד בהפרת אמונים ובשיבוש מהלכי חקירה, נחקר במשך 13 שעות ושוחרר בתנאים מגבילים. בעבר, בזמן שירותו במשטרה, הוא היה מזכירו הביטחוני של בן גביר - לפני שעבר לשירות בתי הסוהר. יום לאחר החקירה, נשא יעקובי דברים בכנס השב"ס, ואמר כי "אתמול בחרתי לצאת מהדלת הראשית, בגב זקוף ובראש מורם כי אני מאמין בצדקת הדרך".
נציב השב"ס התקבל בידי לוחמות ולוחמי הכליאה בעבר ובהווה בתשואות. "לאחר שנה בהובלת הארגון, אני בטוח שגם אתם יודעים – כמה הארגון הזה חשוב לביטחון הלאומי. כמה הוא חשוב למדינת ישראל. השב"ס לא יכול להרשות לעצמו להוריד הילוך, במיוחד בעת מלחמה, אפילו לא לרגע", אמר בנאומו היום. "לכן אנו נמשיך בעשייה ובסדר היום הארגוני. יש לנו אסירים ביטחוניים, יש לנו ראשי ארגוני פשיעה, יש לנו משבר כליאה לאומי. מעל לכל יש לנו ציבור בישראל שצריך לשמור ולהגן על שלומו וביטחונו. זה מה שחשוב, ורק בזה נעסוק".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר יצא להגנתו של נצ"מ מועלם, ומסר כי "הוא פעל כפי שראוי - מציב את ביטחון המתיישבים ביהודה ושומרון בראש סדר העדיפויות, והתמקד במאבק בטרור הערבי במקום לרדוף ולהתנכל לנערים עם טושים. מועלם יישם את המדיניות שלי, ובשל כך נעצר". הוא הוסיף כי "זה כנראה מפריע ליועמ"שית, ולכן היא בחרה לעצור אותו ולהשליך אותו לחדר החקירות כאחרון העבריינים".
למרות ששמו של הקצין החשוד הותר לפרסום, השופטים החליטו לקיים גם את הדיון בערר בדלתיים סגורות ואף להשאיר את צו איסור הפרסום על פרטי הפרשה. "לאחר שעיינתי בדוח הסודי שהוגש לי, וכן במזכר מ-2 בדצמבר שוכנעתי כי בשלב זה יש לקיים את הדיון בערר בדלתיים סגורות ויש להותיר על כנו את הצו על הפרשה", הסביר השופט אברהם רובין. "למסקנה זו הגעתי הן לנוכח האמור במזכר הנ"ל ולנוכח העובדה שמדובר בחקירה מסועפת שנמצאת בראשיתה".
"קיום דיון בדלתיים פתוחות עלול בשלב זה להביא לפגיעה בחקירה", הבהיר השופט. "באשר לפרסום שמו של העורר, במקרה הזה מדובר בחשוד שתפקידו כבר פורסם, במצב דברים זה, כיוון שמדובר בתפקיד ציבורי, הרי שאין קושי להתחקות אחר שמו. כמו כן, עלה בידי העורר להצביע על נזק מיוחד שעלול להיגרם לו כתוצאה מפרסום שמו, נטען כי הוא מאוים בדרגה גבוהה, אולם לא נסתרה הטענה לפיה העורר הוגדר כמאוים לפני שנים ארוכות, הגדרה שלא בהכרח תואמת את המצב הנוכחי".