למרות היותה יחידת העילית של המשטרה, שנועדה להילחם בפשע המאורגן בישראל, נראה שלהב 433 מתקשה לפרק את ארגוני הפשע ולעצור את פעילותם. עם זאת, בשנים האחרונות מתמקדת היחידה בניתוק צינורות החמצן הכלכליים של הארגונים, מתוך הנחה שעצירת הזרמת הכספים תגרום לקריסתם.

בלהב 433 משרתים מעל 1,500 שוטרים במגוון אגפים, אך עדיין ארגוני הפשע נושמים וקיימים, ומגלגלים מיליארדי שקלים מידי שנה בארץ ובעולם. עובדה זו מדגישה את חוסר יכולתה של היחידה לתת מענה הולם שיפרק את הארגונים וימוטט אותם כלכלית וימגר את תופעת הלבנת ההון.

"אין ללהב 433 יכולת אמיתית לפרק את ארגוני הפשע הפועלים בארץ ומחוצה לה", טוען בכיר במשטרת ישראל. "הם יכולים מידי פעם לעשות מבצעים נקודתיים, לתת להם סוג של מכה בכנף. לבצע מעצרים. לא יותר מזה. האמת העצובה היא שלמרות שביחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב יש הרבה פחות שוטרים, הם עושים הרבה יותר. מפענחים תיקי רצח מורכבים מאוד, כמו למשל פרשות הדגל של משטרת ישראל 512 ו-1131. יש להם יותר מודיעין טוב בשטח מאשר ליאחב"ל".

לדברי אותו בכיר עבריינים בארגוני פשע מבריחים מדי חודש מיליוני דולרים לחו"ל מבלי להיתפס. הם משמשים 'קופים' (אנשי קש) של הבוסים שלהם. הכסף נועד לממן את השלוחות של העבריינים בדובאי, גיאורגיה, קפריסין, טורקיה ובולגריה שבהם הוקמו בשנים האחרונות קומונות פשע ישראליות, לרכוש נכסים ולהיכנס כשותפים בעסקים משגשגים בתחום התיירות והמסעדנות", הוסיף הבכיר.

גורמים במשטרה טוענים כי העובדה שלהב 433 ושאר היחידות המרכזיות במשטרה לא משתמשות יותר ברוגלות פגעה קשות בתחום המודיעין והחקירות. "יש ליחידה פחות טכנולוגיות ויכולות לפגוע כלכלית בארגונים בדגש על תחום איסוף המודיעין. הפסקת השימוש ברוגלות (תוכנות ריגול)פגעה מודיעינית ביחידה", הוסיף קצין לשעבר ששירת בלהב 433. "אין לטעמי מספיק כוח אדם. כמות השוטרים ביחס למשימות שהיחידה אמורה לטפל בהם קטנה מאוד. כדי לפרק לגמרי את ארגוני הפשע במגזר היהודי והערבי צריך עוד אלפי שוטרים שאינם".

למרות המגבלות של היחידה, אנשיה רקמו בשנה האחרונה תוכנית למלחמה בצינורות הכסף של ארגוני הפשע. "הגענו למסקנה שהכלי הכי יעיל במלחמה בארגוני הפשע הוא התקיפה הכלכלית, הכוללת הגשת תביעות אזרחיות נגד העבריינים ואנשיהם", הסביר בכיר בלהב 433. "רק היא יכולה למוטט את צינורות החמצן הכלכליים שמזינים את הארגונים ומתחזקים אותם. שיתוף פעולה עם רשות המיסים והמרכז לגביית לקנסות מסייע לפגוע בארגונים ולהחרים להם נכסים וכספים במיליארדי שקלים בארץ וברחבי העולם".

למעשה, מאחורי התכנית שהחלה לפעול בשבועות האחרונים עומד מפקד ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב בועז בלט, שעד לאחרונה שימש כסגן ממלא מקום מפקד להב 433. "בארצות הברית ובאיטליה זה עבד. אין שום סיבה שבעולם שזה לא יעבוד גם בישראל. נשקיע אמצעים וכוח אדם רב נסתייע ביחידות סייבר במטרה לרוקן להם את היכולות הכלכליות ולגרום לכך שלא ישתלם להם להיות חלק מעולם הפשע", אמר גורם במשטרה.

מביטקוין ועד תחנות דלק פיראטיות

ביחידה מיקדו את התחומים הכלכליים שמזינים את ארגוני הפשע במיליארדי דולרים. "עבריינים זיהו כבר בהתחלה את שיגעון הביטקוין והשקיעו במטבע הווירטואלי מיליוני דולרים וגזרו קופונים שמנים. ההימור שלהם הצליח. זה אחד התחומים שמשמן ומתחזק את הארגונים. אנחנו מנסים לאתר את ה'ארנקים' שלהם", ציין בכיר במשטרה, "מלבד הביטקויין, עבריינים ישראלים מעורבים בהונאות של אופציות בינאריות בארץ ובעולם. יש כיום כמה עשרות עבריינים ישראלים שעצורים בגרמניה ועוד מדינות שהונו במאות מיליוני יורו פנסיונרים בגרמניה, צרפת ומדינות נוספות".

עורק כלכלי נוסף של ארגוני הפשע הוא תעשיית מועדוני ההימורים הבלתי חוקית, צ'יינג'ים להלבנת הון והשכרת חדרים לפי שעה. מלבד תחומים אלה, גביית דמי חסות, פרוטקשן, הפכה למקור כלכלי שמכניס לעבריינים לפחות כשני מיליארד שקל בשנה. בעלי עסקים רבים סובלים מאיומים בלתי פוסקים מצד עבריינים, שסוחטים אותם עבור "דמי שמירה". 

מועדון הימורים שנסגר על ידי המשטרה
מועדון הימורים שנסגר על ידי המשטרה

ביחידה זיהו כי ארגוני הפשע מפעילים בין היתר מסעדות, פיצוציות, חנויות בשווקים, דוכנים ומגרשי מכוניות ומפיצים חשבוניות פיקטיביות, באמצעותן מעלימים העבריינים מיליארדי שקלים מרשויות המס. במקרים רבים, עד שהמשטרה ורשות המיסים מגלות על העלמת המס, העבריינים מעלימים שוב את הכספים באמצעות חברות קש שהקימו. מלבד המלחמה במעלימי מס, לאחרונה המשטרה ורשות המיסים החרימו מאות כלי רכב יוקרתיים ונדל"ן בשווי של כמה מאות מיליוני שקלים מעבריינים שקיבלו קנסות ודוחות ונמנעו מלשלם אותם.

חילוט רכבי יוקרה (צילום: רשות המיסים, רשות המסים בישראל )
חילוט רכבי יוקרה של מעלימי מס | צילום: רשות המיסים, רשות המסים בישראל

אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של ארגוני הפשע הוא תחום המכרזים. העבריינים חוברים לחברות ניקיון, גינון ותשתיות כשותפים סמויים. הם ניגשים למכרזים של עיריות ורשויות מקומיות ולרוב ההצעות שלהם זוכות משום שהן נמוכות מהמתחרים. בזכות הזכייה במכרזים העבריינים מקבלים דריסת רגל לגיטימית שמכניסה להם הרבה מאוד כסף בסיוע של עובדים בכירים ברשויות, שמקבלים שוחד או טובות הנאה כדי שיסייעו להם לזכות במכרזים, שמכניסים להם מיליארדי שקלים בשנה. בשנים האחרונות המשטרה הצליחה לאתר כמה חברות כאלה, אבל המטרה העיקרית היא לאתר עוד ועוד חברות הקשורות לארגוני פשע כדי למנוע מהן לגשת למכרזים ולסגור אותן. באחרונה היו פשיטות על כמה רשויות מקומיות ולדברי גורמים במשטרה יהיו עוד כאלה בקרוב.

ענף נוסף שמכניס לעבריינים מעל מיליארד שקל בשנה הוא הפעלת תחנות דלק פיראטיות, ומכירת בלוני גז. במושבים בדרום הארץ ובפזורה הבדואית הוקמו תחנות דלק פיראטיות ועמדות למכירת בלוני גז באופן מסוכן ולא חוקי. בשנה האחרונה היו כמה פשיטות על תחנות דלק בפזורה ובמושבים בדרום והוחרם ציוד ודלק במיליוני שקלים.

ניסיון הברחה של עשרות אלפי סיגריות אלקטרוניות (צילום: רשות המיסים)
ניסיון הברחה של עשרות אלפי סיגריות אלקטרוניות | צילום: רשות המיסים

הברחת סיגריות, זיוף מטבעות ושטרות כסף מהווים מקור הכנסה משמעותי עבור ארגוני פשיעה, כשרק בשנה האחרונה הוברחו לישראל מאות אלפי חפיסות סיגריות שיוצרו במפעלים בשטחי הרשות הפלסטינית, באמצעות בלדרים או במכולות מדובאי לנמל אשדוד וחיפה. בנוסף יש עלייה ניכרת בזיוף של מטבעות עשרה שקלים ושטרות של 200 שקל. בתחום הזה המשטרה מתכוונת להגביר את היכולת המודיעינית שלה בשטח כדי למגר את התופעה הפוגעת כלכלית במדינה ומעשירה את העבריינים.