באוגוסט 2023 נורה המועמד לראשות עיריית נצרת, מוסעב דוכאן, בפתח ביתו. אלמונים ארבו לו סמוך לבית, ולאחר ששב מניחום אבלים, ירו לעברו ופצעו אותו באורח בינוני. אחיו וקרוב משפחתם שהיה עמם נפצעו קל. בעקבות הירי והאיומים על חייו, דוכאן הודיע כי הוא פורץ מהמרוץ. חקירת הפרשה הייתה אחת החקירות הראשונות שניהל השב"כ יחד עם חוקרי היחידה המרכזית במשטרת המחוז הצפוני.

מחקירת השב"כ והמשטרה עלה כי במרכז הפרשה עומדים ראש ארגון הפשע המסוכן והאלים מנצרת סמיר בכרי, וסגנו מוחמד פאחורי, המכונה "עבאש". בכרי ופאחורי החליטו בכל מחיר לסכל את מועמדותו של דוכאן ולגרום לפרוש מהמרוץ. לפי כתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז צפון נגדם, הם שלחו את שריף עפיפי ואיברהים יוסף לירות בדוכאן. שריף רכב על קטנוע ועפיפי החזיק באקדח. ב-28.8.2023 בשעות הערב, השניים ארבו לדוכאן ליד ביתו, ירו בו ופצעו אותו. עפיפי ושריף נמלטו מהמקום. דוכאן הבין את הרמז העבה. הוא עדיף את החיים על פני מותו ופרש מהמרוץ לראשות העיר למרות שהיו לו סיכויים טובים לנצח בבחירות.

"דוכאן היה מועמד מוכשר ואהוב על הרבה מגזרים בעיר, אבל הירי גרם לו להבין שאם לא יסיר את המועמדות הוא יקבל בפעם הבאה כדור בראש, אז הוא בצער רב זז הצידה", סיפר תושב העיר. "ההפסד כולו של תושבי העיר נצרת. העבריינים בארגוני הפשע ניצחו לצערי".

המשטרה והשב"כ עצרו את עפיפי ויוסף. אחד העדים המרכזיים שהפליל אותם ואת בכרי ופאחורי היה ע', שנחקר חקירת שתי וערב במתקן השב"כ בכלא שקמה. העדות שלו סללה את הדרך להגשת כתב אישום נגד בכרי ופאחורי, ששכרו את  יוסף ועפיפי שיבצעו את הירי בדוכאן תמורת סכום של 40 אלף שקל.

בכרי ופאחורי הואשמו בבית המשפט המחוזי בנצרת בעבירות של סחיטה בכוח, עבירות נשק וירי מנשק חם. יחד איתם נאשמו גם יוסף ועפיפי.

סמיר בכרי ומוחמד פאחורי בבית המשפט
סמיר בכרי ומוחמד פאחורי בבית המשפט

אנחנו חושפים כאן לראשונה את העדות של ע' בבית המשפט, חקירותיו בשב"כ והתנאים שבהם הוחזק. למרות שהעדות הובילה לכתב אישום, ע' חזר בו מעדותו במשטרה ובשב"כ וטען שמסר פרטים בגלל שאוים והוחזק בתנאים קשים ביותר עד בלתי אפשריים במתקן בכלא שקמה.

"היה הרבה לחץ", העיד ע'. "היו עומדים לידי חמישה אנשים. הייתי עם כיסוי עיניים, צועקים עליי ומאיימים עליי. אני פעם ראשונה בחיים נכנסתי לחקירה. נכנסתי לשב"כ. הייתי משבע בבוקר עד שמונה בערב. לוחצים עליי. אני לא זוכר כלום ולוחצים עליי ממש. כל היום צועקים עליי ואני 35 יום מתחת לאדמה לבד".

עורכי הדין יהלי שפרלינג, דורון נוי ושושנה גולדשטיין, המייצגים את בכרי ופאחורי, ניסו להבין  כיצד הפחידו אותו בחקירת השב"כ ואיזה סוג של איומים קיבל כדי לשבור אותו שידבר.

"לא נוציא אותך בכלל. נהרוס לך את החיים שלך. אמרו לי אם לא תגיד מה שאנחנו רוצים לשמוע אתה מחבל ותהיה מחבל", טען ע', "הם (הכוונה לחוקרי השב"כ) מהלחץ הם חייבו אותי להגיד  דברים לא נכונים... והחקירה הייתה מאוד קשה...התחלתי לדבר סתם שטויות, כל מיני דברים שלא קשורים".

כדי להוציא מ-ע' דברים הנוגעים לבכרי, פאחורי ושאר המעורבים בפרשה, הוכנסו מדובבים מקצועיים לתאו שבכלא שקמה באגף של האסירים הביטחוניים לאחר שהועבר לשם מבית המעצר "קישון". "פתאום יוצאים, נכנסים מהדלתות שוטרים ומהארונות. כיסו לי את העיניים ולקחו אותי", תיאר ע'.

לדבריו, בשלב מסוים החוקר הבטיח ל-ע' שיאפשר לו לשוחח עם אמו בטלפון לאחר שלא דיבר איתה במשך תקופה ארוכה, בתנאי שיחשוף את מעורבות הנאשמים בפרשת הירי. "סתם הבאתי להם סיפור בגלל שהבטיחו לי לדבר עם אימא שלי",  טען ע'. 

מוסעב דוכאן, מתמודד לראשות העיר נצרת
פרש מהמרוץ. מוסעד דוכאן

לסנגורים היה חשוב להראות שהעדות של ע' בעייתית, שכן היא נלקחה ממנו תחת לחצים ולא תואמת למציאות ולמה שקרה במציאות. "הייתי עם הדובר (אחד החוקרים). היה ממש סרט. ממש כמו סרט. מיד יצאתי משם. כיסו לי את העיניים ולקחו אותי", העיד ע', "התחילו לצעוק, לצעוק ולדחוף. לקחו אותי לחוקר, חוקרת, לא זוכר. התחילה לדבר וללחוץ. ואני יצאתי מסרט של ממש...התחלתי לדבר כל מה שצריך...היה מלא לחץ. ממש כמו סרט. התחלתי לדבר שטויות".

בהמשך תיאר ע' את מה שעבר עליו בחדר החקירות וכיצד במשך שבועות ארוכים היה מנוע חקירה - כלומר לא יכול היה להיפגש עם עורכי דין, בדומה לחקירות של מחבלים.

"בלי התערבות השב"כ לא היינו מצליחים"

"יעני אתה יושב עם מישהו עצור כמוך, פתאום אתה רואה אנשים יוצאים לך מהארון, מהדלת נכנסים ולאיים עליי, לקשור אותי מאחורה בידיים וכיסו לי את העיניים ולתקוף", שחזר ע', "לא הבנתי מה קורה. בחיים שלי זו פעם ראשונה  שאני נחקר או נעצר. הייתי עשרה ימים מתחת לאדמה. לא ראיתי אדם, אפילו לא עורך דין ואסור לי לדבר עם אף אחד. עשו לי דברים שבחיים לא תתאר. לוקחים אותי לחקירה משבע בבוקר עד שמונה בערב. קשרו אותי ידיים, רגליים. גם בכיסא ברגליים. לפעמים הייתי עם כיסוי עיניים בחקירה ולפעמים לא. צועקים עליי...לא יודע כמה נכנסו (הכוונה לחדר) ארבעה, חמישה אנשים כולם צועקים עליי. נלחצתי והתחלתי לדבר. התחלת לבכות. לא מבין מה קורה".

התובע בתיק ערך ל-ע' חקירה נגדית שבמהלכה שאל אותו האם מהלחץ שבו היה נתון שיקר בחקירות. "במה שיקרתי אני לא יודע. זה היה לפני שנה. היה ממש לחץ...יש מלא דברים שהייתי אומר שטויות אבל לא זוכר בדיוק", סיפר ע'.

התובע ביקש להכריז על ע' כעד עוין. הסנגורים הסכימו והשופט אישר זאת, אבל המחלוקת  והמאבק בתיק בין הצדדים תהיה בהמשך האם העדות שמסר ע' במשטרה ובשב"כ לפני סעיף 10 א' של הסדר הפלילי היא זו שקבילה - ולא עדותו בבית המשפט.

"בלי התערבות השב"כ בפרשה אני לא מאמין שהיינו מצליחים כמשטרה לפענח את הפרשה. מדובר בפרשה מורכבת מאוד", הודה קצין משטרה, "חוקרי השב"כ סייעו לנו להשיג את הראיות ולהפליל את סכרי ופאחורי ושאר המעורבים ושיוגשו נגדם כתבי אישום".

בהמשך העיד עפיפי שטען שמבחינתו בכרי ועבאש (פאחורי) זכאים. "הם לא עשו דבר", התעקש עפיפי. בהמשך סירב להעיד מה הקשר שלו לפאחורי וגם הוא הוכרז עד עוין. הוא שתק ולא ענה לשאלות.

המשפט המסקרן הזה יימשך במהלך השבועות הקרובים, כשאין ספק שעדותו של ע' עשויה להכריע את המשפט. ייתכן מאוד שהצדדים, כלומר הסנגורים והתובע, ינסו להגיע להסדר טיעון כדי לסיים את התיק.