התפתחות בפרשת האונס המזעזע בבסיס זיקים לאחר חשיפת mako: הנאשם שחר מזרחי, מי שהיה מעורב באונס הקבוצתי של אביצח שוורץ במהלך הטירונות בבסיס זיקים בשנת 1999, ירצה 55 חודשי מאסר בפועל, וישלם לשוורץ פיצוי של 80 אלף שקלים. כך עולה מהסדר טיעון שנחתם לאחרונה בין התביעה הצבאית לפרקליטו של מזרחי.
הפרשה המחרידה ארעה באוקטובר 1999, כאמור בבסיס הטירונות זיקים שבנגב, אז ארבעה חיילים (ומזרחי ביניהם) אנסו על פי החשד באכזריות רבה את שוורץ בתוך האוהל הפלוגתי ובאיומי רובה.
לטענתם של החשודים, הם חשדו כי שוורץ הלשין עליהם שלכאורה עישנו סמים, ועקב כך נעצרו על ידי המשטרה הצבאית.
"הם סגרו את האוהל ואחד מהם הצמיד לי רובה לראש ואנס אותי. רציתי למות", שחזר אביצח בראיון בלעדי ל-mako לפני כשנה. הם הרסו לי את החיים. בסוף, אחרי שהכל נגמר, יהונתן אמר לי שאם אני אתלונן נגדם הוא יהרוג אותי. ואז הם הלכו. שכבתי על הרצפה כמו אבן, ככה שעות. לא יכולתי להזיז את עצמי וחשבתי שאני הולך למות".
"כשסוף סוף הצלחתי לקום, לקחתי פלייר ופצעתי את עצמי ביד", שחזר אז אביצח בקול רועד. "לא רציתי לחיות יותר. לא ראיתי אותם שוב. למחרת לקחו אותם לכלא ואני נשארתי בבסיס. פחדתי לספר למפקדים ובטח להורים. לא ידעתי מה הם יגידו. חמש פעמים ניסיתי להתאבד. פעם אחת לקחתי את הרובה, דרכתי אותו, הצמדתי לגרון לתוך הצוואר ולחצתי על ההדק. היה מעצור. כמה פעמים בלעתי כדורים
רק כשנה וחצי לאחר המקרה העז שוורץ לספר על האונס שעבר בפני סטודנט שהיה חונך שלו, וזה העביר את פרטי המקרה לקצין בחיל האויר שעירב את מצ"ח, ושוורץ נשלח לטיפולו של קב"ן. אחרי מספר טיפולים שעבר, שוורץ סיפר להוריו על המקרה: "בהתחלה הם היו בהלם. אני בית מבית דתי, וזה גמר אותם. הם תמכו בי מאוד, לא הרגשתי לבד, אבל עדיין פחדתי נורא שהתוקפים ינקמו בי".
נגד ארבעת החיילים הוגשו כתבי אישום, ושניים מהם זוכו מחמת הספק. שחר מזרחי, הנאשם מרכזי, נמלט עם תחילת המשפט בדרכון מזויף לארצות הברית, וחזר לארץ מבלי שאיש חיפש אחריו. נאשם נוסף, יונתן קרישבלום, נדון לשש שנות מאסר בפועל.
בעקבות תחקיר mako, שחשף את המחדלים חמורים של צה"ל באי איתורו של מזרחי שהסתובב חופשי בארץ, החליטו במשטרה הצבאית והמשטרת ישראל לעצור אותו לפני כמה חודשים בנתניה, והוגש נגדו מחדש כתב אישום לבית הדין הצבאי, וכאמור לאחרונה נגזר עונשו לאחר הסכמתו של עו"ד עופר רון, פרקליטו של שוורץ, להסדר הטיעון.
"שחר מזרחי היה באוהל כשאנסו אותי. זיהיתי אותו גם במסדר התמונות וגם במסדרונות חדרי החקירות. חוץ ממנו זיהיתי אדם נוסף, בלונדיני (הכוונה ליהונתן קירשבלום, הנאשם מרכזי). את שני האחרים לא זיהיתי", כך העיד בתלונתו במצ"ח שוורץ.
על פי החשד, שחר מזרחי וחייל נוסף היו אלו שששמרו על הכניסה לאוהל כדי למנוע את כניסתם של חיילים בזמן האונס ולהזהיר את חבריהם. במהלך חקירת מצ"ח והיחידה המרכזית במשטרת המחוז הדרומי שסייעה לחקירה, שוורץ זיהה כאמור רק את מזרחי. "שחר היה שם בזמן המקרה ולא עשה כלום לעזור לי", טען שוורץ. "רק אותו אני זוכר ומזהה".
הסכמתו של עורך דינו של שוורץ להסדר הטיעון נעשתה בעיקר על מנת למנוע משוורץ לעמוד שוב על דוכן העדים בבית הדין הצבאי, עניין שיכול היה להחמיר את מצבו הנפשי.
"נתתי את הסכמתי להסדר הטיעון כי מעבר של כל המשפט מחדש היה גורם לי לחזור לטראומה האיומה שעברתי", מספר היום שוורץ ל-mako. "מאחר וקירשנבלום קיבל רק 6 שנות מאסר והסדר הטיעון הוא ארבע וחצי שנים, העדפתי את הסדר הטיעון שהומלץ גם על ידי הפרקליטות ועורך דין עופר רון, וגם על ידי נשיא בית הדין הצבאי כרמל ווהאבי, שגם אמר לי שאני גיבור שיצאתי בגלוי נגד שחר וזה יעודד נפגעים אחרים להתלונן".
"שחר הוא אדם מסוכן, שיחד עם אחרים הרס את חיי, וזה שהוא ברח איפשר את זיכויים של שני האחרים שזוכו והיו הכי אשמים וזוכו מחמת הספק" מוסיף שוורץ. "היום אני מרגיש במעט שנסגר מעגל למרות שאת הנזק שספגתי, המאסר של שחר מזרחי לא יעלים ואין עונש שמכפר על מה שהם עשו לי בצורה סדיסטית. כולם חוץ ממני חזרו לחיים רגילים, וחבל שאי אפשר לשלוח לכלא גם את שני האחרים שזוכו ואחד מהם אף הפך לקצין".
עורכות הדין הילה גולן ודניאל אזולאי טורמן מסרו בתגובה: "לא היה מקום מראש להגשת כתב אישום. עצם העובדה שמרשנו לא הורשע בעבירות מין מדברת בעד עצמה והפרשנות לכל הפחות היא שלא האמינו למתלונן. בידי התביעה הצבאית לא היו ראיות מספיקות, ולצערנו הולכו שולל על ידי המתלונן בכל הקשור לאישום המקורי. בסופו של דבר, במסגרת הסדר הטיעון יוחסה לנאשם עבירה פחותה משמעותית מהעבירה שיוחסה לו במסגרת כתב האישום המקורי, כך שבפועל הורשע בעבירת אלימות קלה. יד התביעה הייתה קלה על ההדק ואנו שמחות על אישור ההסדרה על ידי בית הדין".