ביום שני התייצבו במעבר אלנבי שתי צעירות פלסטיניות שהגיעו מירדן. בודקות המכס ברשות המיסים ערכו חיפוש על גופן ונדהמו לגלות כמה שקיות גדולות שהכילו מאות כדורים של הסם קפטגון בשווי של כמה עשרות אלפי שקלים.
השתיים נעצרו במקום והועברו להמשך חקירה ביחידה המרכזית של משטרת ש"י. מעצרן של המבריחות הוארך בבית המשפט בעשרה ימים. החוקרים מנסים להבין מי היה אמור לקבל את הסם ומי מימן את ההברחה.
חוקרי המשטרה והמכס חושדים שהסם של מחבלי הנוחב'ה בחמאס, שזכה גם לכינוי "קוקאין לעניים", היה אמור להגיע בסופו של דבר למחבלים בג'נין וקלקיליה. נבדק גם חשד שחלק מהכדורים היו אמורים להגיע לסוחרי סמים ישראלים שמוכרים אותם בתקופה האחרונה לצעירים במסיבות מחתרתיות באזור המרכז.
"סם הקפטגון חזר לתל אביב אחרי כמעט שבע שנים בגלל סקרנות של צעירים שנחשפו אליו בעקבות השימוש של המחבלים בסם ב-7 באוקטובר", חשף קצין משטרה, "הדיבור על הסם הזה בערוצי התקשורת העלה את הביקוש לשימוש בו. יש כמה סוחרי סמים שמוכרים אותו לצעירים ולבני נוער במסיבות מחתרתיות באזור המרכז והשרון. זה סם קטלני מאוד שיכול לגרום לאנשים להתנהג באלימות ובאכזריות רבה".
תיעוד שצילם חבר שלי בישובי העוטף: המחבלים הגיעו עם שקיות של קוקאין לתמרוץ היצר השטני שלהם pic.twitter.com/fq0ITQZp9d
בשנת 2015 הקפטגון כבש את סצינת המועדונים בתל אביב. הסם, שבמשך שנים רבות נעשה בו שימוש על ידי מחבלי דאע"ש בסוריה ובעירק, הוברח מירדן על ידי צעירות פלסטיניות מהשטחים שחצו את מעבר אלנבי עם עגלות תינוק עמוסות באלפי כדורים שהוחבאו בתוך חיתולים. את הכדורים העבירו לסוחרי סמים בישראל.
"בהתחלה חשבנו שמדובר באקסטזי, כי הוא דומה לו במראה ובצורה. אחרי ששלחנו את הכדורים למעבדות לזיהוי פלילי במטה הארצי, הבנו שמדובר בסם של דאע"ש. בקפטגון. האמת די הופתענו מזה", הסביר קצין משטרה, "זה הדליק לנו נורה אדומה והגברנו יחד עם בודקי המכס את כמות החיפושים של אנשים שחוזרים מירדן".
הקפטגון כיכב במועדונים ומסיבות בתל אביב ואזור המרכז שהיו מוצפים בסם שהיה זול וזמין. עלות כדור נעה בין 20 ל-30 שקל.
הקפטגון מורכב בעיקר מפנטילין, חומר ממריץ סינטטי. הסם זול משמעותית מאקסטזי. יש לו השפעה עוצמתית על הגוף, הוא גורם לתחושת אופוריה וערנות. ישנן עדויות שהסם גורם גם להתנהגויות אלימות.
לפני כחמש שנים הקפטגון נעלם מסצנת המועדונים, אבל הוא הוברח בכמויות גדולות לשטחי יהודה ושומרון ולרצועת עזה ונרכש על ידי הזרוע הצבאית של החמאס והג'יהאד האיסלאמי.
בעולם הערבי הקפטגון זכה לרנסנס בסעודיה, לאחר שפוסקי הלכה במדינה התירו את השימוש בו. כמו כן הוא פופולרי באיראן, בלבנון (מחבלי החיזבאללה משתמשים בו ומעורבים בהברחתו לארץ ולירדן), בלוב, במצרים, בסודן ובסוריה, שנחשבת ליצרנית מספר אחת של "סם הג'יהאד".
בימים האחרונים נרשמו קרבות בין מבריחי קפטגון מסורי לחיילי צבא ירדן, לאחר שניסו להבריח מאות קילוגרמים של הסם לשטחי הממלכה לאור הביקוש הגדול.
העימות בין חיילי ירדן למבריחים כלל שימוש בירי מסיבי ובסיכול הברחות של חמישה מיליון כדורים בשווי של מאות אלפי דולרים. אחד המבריחים הגדולים של הסם, נאסר א-סעדי, שנתמך על ידי בכירים בצבא איראן וחיזבאללה, חוסל על ידי לוחמי יחידה מובחרת בצבא ירדן. הרשת שלו ושל חבריו נעזרת ברחפנים משוכללים ומתוחכמים לביצוע הברחת הקפטגון לירדן. בצעד חריג מאוד חיל האוויר הירדני תקף יעדים של מבריחים בתוך שטח לבנון וסוריה. טייסי צבא ירדן פגעו בבתים של מבריחים ובמקומות מסתור שמהם פעלו.
"הקפטגון מוברח מלבנון, סוריה לירדן וחלק ממנו מגיע לישראל. הרוב מוברח לסעודיה ולמדינות המפרץ, שבהם יש ביקוש אדיר בקרב צעירים לסם הזה. השימוש בסם גרם לעלייה גדולה במעשי האלימות בסעודיה ובלוב", הסביר גורם במשטרה, "חלק מהכדורים עושה את דרכו לארץ. בינתיים מדובר על כמה אלפי כדורים שהוברחו, אבל המטרה שלנו למנוע את השיטפון זה ולאתר את הסוחרים שמוכרים אותם לצעירים ולהעמיד אותם לדין".