שתי צעירות ממרכז הארץ, בשנות ה-20 לחייהן, נחתו בשבוע שעבר בטיסה ישירה מאיסטנבול לתל אביב. המזוודות שלהן היו מלאות בשטרות מזויפים של 200 שקלים, באיכות גבוהה ביותר - כזו שאפילו קופאיות ועובדי בנק, אליהן הגיעו הצעירות עם הכסף המזויף, לא הצליחו לזהות בזמן אמת.
"נכנסנו עם השטרות לכמה סניפים של רשתות מזון וסופרים שכונתיים, קנינו מוצרי מזון. הקופאיות בדקו כמה פעמים במרקר את השטרות ולא הצליחו לגלות שהם מזויפים", חושפת אחת מהן, ומוסיפה: "הבנו שהצלחנו במשימה". עבור כל הברחה הן קיבלו סכום של 5,000 שקלים. זאת, בנוסף ל-500 דולר לבזבוזים, כשבית המלון והטיסה על חשבון העבריינים ששלחו אותן לבצע את ההברחה.
ההצלחה של השטרות המזויפים בסופרים, בסניפי רשתות המזון ובשווקים, גרמה לעבריינים בארגוני פשיעה למכור עשרות אלפי שטרות של 200 שקלים, לאחרונה גם של 100, לאזרחים מן השורה ולבעלי עסקים. כך, הם מצליחים לגרוף מאות אלפי שקלים כל חודש. "כל שטר מזויף ברמה הגבוהה ביותר של 200 שקל, נמכר בין 50 ל-100 שקל, תלוי בכמות שמזמינים ממנו", חושף עבריין ממרכז הארץ. "זה משגע את המשטרה ואת בנק ישראל. קשה מאוד לאתר את הזיוף ואני מעריך שיש אלפי שטרות שמסתובבים היום בשוק".
מרבית המעבדות לזיוף אותם שטרות פועלות בטורקיה, באחד הרובעים של איסטנבול. ונראה שעבריינים מארגוני פשע מהצפון וממרכז הארץ, שעברו להתגורר בעיר מחשש שיחסלו אותם או מהפחד שהמשטרה תעצור אותם, מצאו אפיק פרנסה מניב חדש; בשנה האחרונה הם הקימו מעבדות משוכללות לייצור שטרות בבתי דפוס באיסנטבול.
בישראל פועלות כמה מעבדות להדפסת שטרות מזויפים של 200 שקלים, שנמכרים בערוצי טלגרם שונים, מחתרתיים, שהגישה אליהם הפכה לאחרונה לקשה עד בלתי אפשרית - מה שמקשה על המשטרה להגיע לאותם עבריינים, שמוכרים אותם לבעלי עסקים ולציבור הרחב.
מאז נכנס השטר הנושא את דיוקנו של המשורר נתן אלתרמן על ידי בנק ישראל למחזור העסקים בשנת 2015, הוא הפך לאחד מצינורות החמצן של ארגוני פשיעה ממרכז הארץ - ולשטר הכי מזויף אי פעם בתולדות מדינת ישראל. "עבריינים תמיד זייפו שטרות ומטבעות, אבל שטר של 200 שקל הפך למזויף ביותר", כפי שמציין קצין משטרה. "הוא זויף בכל מיני שיטות מתוחכמות, אבל הזיופים האחרונים נחשבים לקשים ביותר לזיהוי".
בשבוע שעבר שוטרי להב 433 עצרו ארבעה חשודים בשנות ה-20 לחייהם מחורה, בית שמש ואום אל-פחם, בגין הפצתם. השוטרים תפסו בחזקתם עשרות אלפי שקלים בשטרות מזויפים של 200 ו-100 שקלים. הארבעה, כך על פי החשד, היו רק מפיצי המשנה שפעלו ברחבי הארץ. "הם עצרו פיונים, הם לא אלה שאחראים לייצור ולהדפסת השטרות. מרבית ההדפסה מתבצעת בעיקר בטורקיה, ובעוד כמה מקומות במרכז", מציין עבריין מהאזור. "אין למשטרה סיכוי להתמודד איתנו. נציף את השוק בשטרות מזויפים".
הנזק למשק הישראלי בגין זיוף שטרות נאמד בכמאות מיליוני שקלים בשנה. בתי המשפט החמירו לאחרונה את העונשים עם הזייפנים והמעורבים בהפצת השטרות, וכן מטבעות של עשרה שקלים. נגזרו עליהם עונשים שנעים בין שלוש לשש שנות מאסר - מה שככל הנראה עדיין לא מרתיע אותם. עבריין אחר המעורה במתחולל בטורקיה, מוסיף: "עשינו 'ניסויים' כדי לבדוק שהשטר המזויף של ה-200 יצליח לעבור את מבחן הקופאיות. הבנתי שהשטרות התגלגלו לבנקים ולקח המון זמן לפקידים לגלות שהם מזויפים. אני יודע שהרבה שטרות נמצאים בכספומטים - מה שאומר שהרווחנו הרבה מאוד כסף".
"יש ביקוש אדיר לשטרות מזויפים, במיוחד של 200. המצב הכלכלי הקשה במדינה גורם לאנשים לקנות אותם, והם לא מבינים שבעצם זה שהם מחזיקים בהם ומשתמשים בהם לרכישת מוצרים - הם מבצעים עבירות פליליות ומסתכנים בהעמדה לדין, ואפילו ישיבה בכלא", טוען קצין מודיעין במשטרה. "הקושי שלנו לא פעם זה להגיע לעבריינים הבכירים שעומדים מאחורי תעשיית זיוף השטרות והפצתם".