"לפני כמה שבועות הגיעו אליי לפיצוציה כמה צעירים בדואים ודרשו ממנו שנציב בכניסה למקום מתקן למחזור בקבוקים כדי שהם יאספו אותם בסוף היום", מספר אבי, בעל פיצוציה בבאר שבע. "כמובן שסירבתי בתוקף והסברתי להם יפה שאני לא עובד שלהם. באותו רגע הם התקרבו אליי בצורה מאיימת ואמרו שאם אסרב הם ישרפו לי את המקום ויגנבו את כל מה שיש בפנים. יש לי מצלמות, אבל מה זה יעזור לי? בסוף הסכמתי. לא הייתה לי ברירה".
מתברר שאבי ממש לא היחיד שנפגע משיטת הפעולה הזו, שזכתה לכינוי "שיטת אלפרון", וחוץ ממנו קיימים עוד מספר רב של בעלי פיצוציות באזור הדרום שנכנעו לעבריינים הבדואים והציבו בשמם מתקנים מאולתרים לבקבוקים שנועדו למחזור.
עסקי מחזור הבקבוקים בישראל מגלגלים מדי שנה כמה מאות מיליוני שקלים, ובעבר הלא רחוק היו אלה עבריינים תושבי מרכז הארץ שאימצו את שיטת הסחיטה הזו כדי להתעשר, ובראשם היו כאמור בני משפחת אלפרון, שלא פעם הסתבכו בגלל פרשות סחיטה ואיומים של בעלי עסקים.
עכשיו מתברר כאמור שארגוני פשיעה בדואים בנגב הבינו שמדובר בתחום עם רווח קל, מהיר וגבוה, והם משתלטים אט אט על אזור באר שבע ויישובי הנגב. "העבריינים הכי כבדים בנגב ובדרום יושבים בכלא (ניבי זגורי, משה רובין, שלום דומרני ואחרים), והעבריינים הבדואים מנצלים את הוואקום שנוצר כדי להיכנס פנימה ולהשתלט על חלק גדול מהטריטוריות שלהם", מסביר קצין מודיעין לשעבר במשטרה המכיר היטב את מפת הפשיעה בדרום.
"אותם עבריינים מלבינים את כספי הברחות הסמים והפרוטקשן שהם מרוויחים בשיטה זו וברכישת עסקים ודירות בבאר שבע ומטילים את אימתם על תושבי האזור. המשטרה עושה מה שהיא יכולה לטפל בתופעה, אבל כמו בכל ענין דומה - בסוף זה הכול עניין של כוח אדם", מוסיף אותו קצין.
פניות דומות של עבריינים נעשו גם לבעלי מועדונים ופאבים בבאר שבע ומחוצה לה, ורובם, למרות האיומים, סירבו לשמור את הבקבוקים הריקים עבור העבריינים הבדואים, זאת למרות שחלקם חוששים שיציתו להם את המקום. "יש לי שני שומרים 'מקררים' עם אקדחים ששומרים לי על המועדון יחד עם כמה כלבי תקיפה. עכשיו בוא נראה אותם מתקרבים", מספר בעל עסק בעיר שהעדיף להישאר בעילום שם.
על פי מידע שהגיע מהמשטרה, בשנה האחרונה עצרו שוטרי משטרת ישראל בדרום מאות עבריינים מהמגזר הבדואי שעסקו בסחר בסמים, גביית דמי חסות ואמצעי לחימה, ואז גילו את עניין פרוטקשן הבקבוקים. "האמת היא שהופתענו לשמוע שהם עברו לסחוט בעלי פיצוציות, וכשקיבלנו את התלונות טיפלנו בהן מיד והתחלנו לבצע מעצרים", אומרים במשטרת מרחב הנגב.
באחד המקרים לדוגמה, שארע לפני כשלושה שבועות, הגיעו שני חשודים באישון לילה לפיצוציה, פרצו לתוכה גנבו והציתו את חלקה האחורי. בהמשך הם גם פרצו למועדון סמוך גנבו סיגריות וממתקים, וגרמו לנזק רב.
אחרי חקירה שנפתחה בנושא, עצרו בלשי היחידה למלחמה בפשיעה (היל"פ) בתחנת משטרת באר שבע את שני החשודים במעשה, תושבי אחד היישובים הבדואים בנגב, בני 19 ו-26, ושניהם מכחישים מכל וכל את מעורבותם בהצתת וגרימת הנזק למועדון ולפיצוציה. "אנחנו מתייחסים בחומרה רבה לתופעה ונוקטים בכל האמצעים שיש ברשותנו לטפל באותם עבריינים שמאיימים וסוחטים בעלי עסקים ולמצות עמם את הדין", אומרים במשטרה.