לאחר שבית המשפט במרוקו החמיר השבוע את עונשה של מירי אביטן, אשתו של העבריין הנמלט גולן אביטן, וגזר עליה שלוש שנות מאסר בפועל, גורם במשטרת ישראל חשף כי מתנהלים מגעים מתקדמים להסגרתו של בעלה לארץ, יחד עם צ'יקו בן עדה, ישראלי נוסף שמרצה עונש מאסר במדינה. על שניהם נגזרו שלוש שנים בכלא במרוקו.
בשבועות האחרונים שוטרים ממשטרת מרוקו ביקרו בישראל כדי לקדם את הסגרתם של אביטן ובית עדה. ל-mako נודע כי עקבות נרמול היחסים בין שתי המדינות ייתכן מאוד ועד חודש אפריל 2021 השניים יוסגרו לישראל ויישפטו על התיקים הפתוחים שעומדים ותלויים נגדם בארץ.
"יש מגעים מתקדמים בהסגרתם של השניים", אמר ל-mako גורם במשטרת ישראל. "זה נע בין שבועות לחודשים. למרות שאביטן ואשתו מירי בעת מעצרם הגישו מסמכים למשרד הפנים המרוקני באופן מסודר כדי לקבל אזרחות ויתכן שיקבלו אותה בקרוב, זה לא ימנע את הגעתם לארץ והעמדתם לדין של אביטן ובית עדה בתיקים החמורים".
מוקדם יותר השבוע החמירו השופטים בבית המשפט בקזבלנקה את עונשה של מירי אביטן משנה וחצי מאסר בפועל לשלוש שנות מאסר. מיד עם מתן גזר הדין אביטן התעלפה באולם ובמקום התחוללה מהומה. המאבטחים הזמינו אמבולנס והיא פונתה לבית חולים מקומי לקבלת טיפול רפואי שם היא מטופלת ומתאוששת. בנם של בני הזוג אביטן המתגורר במרוקו ומסייע להם ומבקר אותם בבית הכלא נכח באולם בעת המקרה.
במרוקו מתייחסים לפרשה הזו כאל אחת החמורות שבה טיפלו רשויות האכיפה במדינה בשנים האחרונות. "על בני המשפחה עוברים ימים קשים מאוד", ציין מקורב למשפחה. "בלי הבן הם לא היו מחזיקים מעמד בתנאים הקשים מאוד שבהם הם מוחזקים בכלא. ההחמרה בעונש של מירי גרם לעצב גדול בקרב המשפחה שכבר ראתה את שחרורה מתקרב".
"התביעה במרוקו החליטה לערער על גזר הדין שנגזר על כל המעורבים בפרשה, שבעה נאשמים במספר ודרשה להחמיר בעונשה ובכלל זה גולן, אשתו מירי, צ'יקו בית עדה ושאר הנאשמים שהורשעו בפרשה", הסביר גורם בקהילה היהודית במרוקו המעורה בפרטי הפרשה. "זה תיק הדגל של רשויות האכיפה במדינה שרואים בחומרה רבה את הפרשה שגרמה למעצרה של שופטת ובכירי במשרד הפנים והמשטרה".
במסגרת הדיון בערעור של התביעה על העונשים החליטו השופטים להחמיר בעונשו של העבריין המבוקש בישראל, צ'יקו בית עדה (נאשם בפרשה של סחר בסמים חובקת עולם בתיק 131) שהיה מבכירי רשת זיפני המסמכים והוא בן דודו של ראש ארגון הפשע, אבי רוחן. עונשו הוחמר משנתיים לשלוש שנות בפועל. בית עדה ריצה כבר שנה ושמונה חודשים מתוך המאסר.
כל המעורבים בפרשה מוחזקים בכלא המרכזי 'עוקשה' שבקזבלנקה הנחשב לאחד הקשים במערב אפריקה בתנאים קשים ביותר מבלי יכולת כמעט לתקשר עם בני משפחותיהם או חברים.
משטרת ישראל הייתה זו שעקבה אחרי חברי רשת ובראשם בית עדה ודאגה להעביר מידע שסייע לרשויות האכיפה במרוקו לעצור אותם ומאוחר יותר גם את אביטן ואשתו מירי.
אביטן, 53, תושב אשדוד הואשם לפני כשנתיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב בשלושה מעשי רצח בפרשת 512'. לפי כתב האישום אביטן היה זה שסיפק את השלטים שבהם הופעל מטען החבלה שפוצץ מבנה להרמת כספים ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. המטען כוון לעבריין הבכיר, זאב רוזנשטיין שנוא נפשו של העבריין יצחק אברג'ל שבאותה תקופה היה בקשרים טובים עם אביטן. הפיגוע הפלילי הקשה ביותר במדינת ישראל גרם למותם של שלושה בני אדם וכ-20 נפצעו בדרגות שונות. רוזנשטיין ניצל ונפצע באורח קל בלבד.
במהלך המשפט הצליחו פרקליטיו של אביטן, עורכי הדין יניב שגב ויורם שפטל לשחררו למעצר בית עם אזוק אלקטרוני והפקדת ערבויות שלו ושל מקורביו בסכום של כ-12 מיליון שקל.
לאביטן היו תכניות אחרות למרות שהתביעה שנקלעה לקשיים ראייתיים בתיקו הציעה עונש של כשמונה שנות מאסר בלבד הוא החליט להימלט מישראל. באוקטובר 2018 הוא מסר לעורכי דינו שהוא בדרכו לרופא שיניים בתל אביב אבל כמה שעות לאחר מכן ניתק עמו המגע והוא נעלם. החשד הוא שהוא נמלט ביאכטה מאשקלון לקפריסין ומשם בטיסה לספרד ולמרוקו.
במשטרת ישראל ובפרקליטות שעבורם תיק 512' הוא התיק החשוב ביותר שבו טיפלו בעשורים האחרונים בכל הנוגע לארגוני פשיעה גדולים הפכו עולמות כדי לאתר את אביטן. המשטרה ביצעה האזנות סתר לקווי טלפון של בני משפחתו, שוטרים סמויים מישראל הגיעו למרוקו ואספו מידע עליו. לפני למעלה משנה כפי שחשפנו ב'מאקו' אביטן נעצר בבית הכנסת המרכזי בקזבלנקה כאשר הגיע לתפילת ערב שבת. שוטרים חשאיים עצרו את אביטן בחשד שקיבל את האזרחות שלו באמצעות חברי הרשת שזייפו מסמכים כדי לסייע לו בקבלתה.
כמה חודשים לאחר מכן אשר מירי אשתו של אביטן הגיע לבקרו היא נעצרה על ידי שוטרי שדה התעופה 'מוחמד' החמישי' בקזבלנקה בחשד שהאזרחות שקיבלה התבססה על מסמכים מזויפים שקיבלו מחברי הרשת תמורת כסף.
בנוסף נחשף ב-mako כי שוטרים ביחידה מיוחדת במשטרת ישראל עקבו אחר מירי אביטן במשך תקופה ארוכה. במסגרת המעקב אף האזינו החוקרים לשיחותיה עם בעלה וילדיה.
לאחר שאביטן המריאה מתל אביב לאיסטנבול, ומשם לקזלבלנקה, המידע עליה כבר זרם למשטרת מרוקו שהפתיעה אותה ועצרה אותה במקום. היא הורשעה במרוקו בגין שימוש במסמכים מזויפים, שסייעו לה ולבעלה לקבל אזרחות מרוקאית באופן לא חוקי תמורת אלפי יורו ששילמו לרשת של עבריינים ישראלים. חלק מחברי אותה רשת כבר נעצרו ונשפטו.