אמש נוספו שישה נרצחים בחברה הערבית, 98 מאז תחילת השנה. חמישה מתוכם נרצחו במועצה המקומית יפיע שבצפון. כל זאת קורה על רקע האלימות הגואה, מציאות מורכבת במשטרה ומחלוקות פנימיות שהובילו לפרישה של ניצבים.
ראש המועצה המקומית יפיע, מאהר ח'ליליה, דיבר בריאיון ב"שישי בבוקר" והתייחס לאירוע הקשה שעברו, על היעדר הקשר מצד השר הממונה וראש הממשלה ועל הרצון לראות את המשטרה מעורבת יותר בביטחון האישי של האזרחים. "זה בוקר קשה ואנו מצפים שיהיה לנו ביטחון אישי ביפיע ובחברה הערבית. רק למשטרה יש את האמצעים למגר ולשים קץ לטבח הזה שקרה פה. זה מקרה מזעזע שאי אפשר לתאר, כמו פיגוע אפילו יותר".
יגידו שאתה לא ראש העיר אלא ארגוני הפשיעה והכוח אצלם.
"בגלל זה אני מדבר על המשטרה, שלה יש את הכלים להתמודד עם זה ולתת את הכוח לראש המועצה. עברנו את הקו האדום של להאשים, בואו נעשה עבודה".
אמרת את זה לשר ולמפכ"ל?
"פגשתי את המפכ"ל ודיברתי איתו, אבל לא עם בן גביר כי הוא לא הגיע לשם, אף אחד לא דיבר איתי. אני לא רוצה לדבר רק בשביל לדבר".
אירוע חריג, אף אחד לא פנה אלייך?
"אף אחד, לא ראש הממשלה ולא שר, אף אחד לא פנה אליי למעט המפכ"ל שהגיע".
אם היית יכול לפנות אליהם מה היית אומר?
"מי שצריך לייצר ביטחון אישי לאזרח זה הממשלה וגורמי הביצוע במשטרה. מה שקורה בחברה הערבית זה דבר שאף אחד לא יתאר אותו מלבד טבח ורצח והמשטרה לא מטפלת".
מה שומעים מהתושבים?
"הלם, פחד. אנחנו נאלצים בתור המועצה לחבק את כולם ולעזור מבחינת עובדים סוציאליים ופסיכולוגיים. אנחנו עושים הכל לצאת מהמצב הקשה שאנחנו לא רגילים אליו. צריך להיות ביטחון אישי לאזרח ולצערי הרב זה לא קורה, אנחנו מתריעים כבר שנים כראשי רשויות".
האם צריך לשלב את השב"כ?
"אני לא יודע מה יכולת השב"כ, אני כן יודע שהאחריות היא של המשטרה. כל תוכנית סבירה למיגור האלימות אנחנו נתמוך בה".
ניצב בדימוס זהר דביר ישב באולפן והתייחס גם הוא ליכולות האפשריות של שב"כ ולצורך לבחון שימוש בכליו לטובת התמודדות עם האלימות: "לשב"כ יש הילה דמונית בחברה הערבית והרבה פעמים בצדק. שב"כ מחובר ויודע, אבל לא צריך לזלזל ביכולת המודיעינית של המשטרה. יש כלים של השב"כ שלא רואים ביומיום, ואת חלקם הקטן ראינו במהלך הקורונה, ושם יש התנגשות עם מדינת דמוקרטית. ברגע שיש לך את כל החדירה המסיבית של ארגוני הפשיעה יכול להיות שצריך לחשוב על מודל שדומה ל-FBI שמתעסק גם בפשיעה מאורגנת ולא רק בטרור. יכול להיות ששווה לעשות מחלקה בשכ"ב שתתעסק בנושא".
ישאל האדם הממוצע מה אפשר וצריך לעשות?
"אנחנו במצב חירום, לא מלחמה אבל קרוב לזה. יש כאן משהו חריג שאולי דורש צעדים חריגים. אם היית נותן את היכולות של השב"כ למשטרה לפעולות מסוימות כמו מעצרים מנהליים זה דבר ששווה לשקול אותו. לשב"כ יש יכולות טובות חוקים שעומדים לצידו. חלק מהדברים צריכים להיבחן בעיניים דמוקרטיות".
מה קרה בתקופה האחרונה?
"המון דברים ביחד. מדובר בסיר שמתמלא ולעיתים הוא גולש, זה מה שקורה כעת. שנים, אם לא עשרות שנים, שביטחון אישי וחוסן קהילתי לא עומדים בסדר היום הלאומי".
היו פה שנים בלי מפכ"ל, ואתם צעקתם. עכשיו יש מפכ"ל שהוצנח ויש עליו הרבה ביקורת. היו ניצבים שהלכו הביתה, למה לא שמים על זה את הזרקור?
"צריך לבחון את זה בצורה רחבה, אני חושב שמי שעומד מעל המפכ"ל הוא לא האדם הנכון לעמוד שם, לא הוא ולא הכוורת שמקיפה אותו. בשנה שעברה היה בערך שליש מכמות הנרצחים כי היה את סגלוביץ' שהוביל מסלול בטוח עם תמיכת הממשלה ורשויות שונות".
יכול להיות שהאחראים על ביטחון לא מדברים עם ראש המועצה?
"אני לא מכיר את הפרטים האלה. בממשלה הקודמת היה קשר הדוק עם המגזר הערבי ואני חושב שהקשר הזה חסר עכשיו".