פרשת קטארגייט: בית המשפט המחוזי דן היום (שישי) בהארכת מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, יועצי נתניהו. הדיון התקיים אחרי שבית המשפט השלום שחרר את השניים למעצר בית. בתום הדיון הוחלט: פלדשטיין ישוחרר לביתו, אוריך יישאר במעצר עד ליום שני.

במהלך הדיון במחוזי, חוקרי המשטרה ביקשו מהשופט לזמן את השב"כ, כדי שייתן את חוות דעתו בדלתיים סגורות. חוקר המשטרה הסביר שלפי החשד אוריך ופלדשטיין השתמשו בחומרים מ"פרשת המסמכים המסווגים" - גם בפרשה הנוכחית שנחקרת, קטארגייט.

"ההחלטה של בית משפט השלום היא שגויה", טען חוקר המשטרה. "אנחנו לא מדברים על תיק רגיל - מי שאמון לטעון על מסוכנות החשודים זה השב"כ, ולא אנחנו". עורך דינו של יונתן אוריך, עמית חדד, האשים: "הערר הזה מכפיש את שופט בית המשפט השלום. המשטרה מתדרכת ומכפישה שופט".

עו"ד עמית חדד במשפט נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
עמית חדד תקף את המשטרה: "מכפישים שופט" | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במהלך הדיון השופט התייחס לאפשרות שאוריך ופלדשטיין ישבשו את החקירה אם ישוחררו ממעצר. "אני רואה קושי לשחרר את אוריך כרגע", אמר השופט. "זה לא המצב לגבי פלדשטיין. עדיין לא החלטתי".   

במסגרת הפרשה שנחשפה ב"חדשות 12", המשטרה חוקרת חשד לפיו אנשי לשכת נתניהו, אוריך ופלדשטיין, העבירו מסרים מגורם קטארי - שנחזו למסרים מפי גורמים מדיניים. מעצרם של אוריך ופלדשטיין הוארך היום פעם נוספת - למשך יממה נוספת. 

הביקורת של המשטרה על החלטת השופט

זמן קצר לאחר החלטת בית משפט השלום לשחרר את השניים, במשטרה הטיחו ביקורת חריפה ל-N12 נגד נשיא בית המשפט, השופט מנחם מזרחי. "מתחילת הדיון בפרשה הזו השופט מתנהל בצורה שלא מובנת לנו, זה מתחיל בזה שהסיר את צו הפרסום הגורף לחלוטין, גם כשאנחנו ביקשנו לצמצם את הצו הוא דחה אותנו על הסף, גם כשהגשנו עיכוב ביצוע אמרנו שאין מקום לזה", מסרו גורמים במשטרה. "אנחנו מרגישים שהשופט מזרחי 'מוסר ד"ש' לוועדה לבחירת שופטים שתסלול לו את הדרך להתמנות להיות שופט במחוזי".

אלי פלדשטיין בדיון הארכת מעצר (צילום: חדשות 12)
אלי פלדשטיין בדיון | צילום: חדשות 12

"בהחלטתו הוא כותב בניסוח של הודעות לתקשורת", ממשיכים הגורמים. "במהלך הדיון הוא מחייב את החוקרים לענות על שאלות שחושפות מסמכים רגישים שרק הקשה עלינו על התקדמות בחקירה. כשהוא מקבל את טויטת שב"כ הוא אומר שזה לא חתום ולא הוגש, כאילו שהוא לא מבין את האירוע, כאשר מדובר במסמך מודיעיני סודי. בהחלטתו הוא כותב דברים מסווגים ואז מוחק אותם מהפרוטוקול אחרי שהתקשורת כבר פרסמה אותם. את הדברים האלה עוד נראה ועוד נאמר אותם בדיון שיתקיים במחוזי על הפרשה".

שר המשפטים יריב לוין ביקר בחריפות את אמירות גורמי המשטרה. "המתקפה של גורמים בפרקליטות ובמשטרה על כבוד השופט מזרחי, שנעשית באופן פחדני בעילום שם, היא ניסיון כושל ומחפיר להרתיע את מי שחושף את האמת", הוא מסר. 

לוין הוסיף: "מאבק לשינוי מערכת המשפט, להפסקת האכיפה הבררנית ולהשבת הדמוקרטיה, הוא מאבק קשה כנגד מי שמחזיקים במשך עשרות שנים בעוצמה משחיתה ובלתי מוגבלת".

על פי החלטת השופט, על החשודים נאסר ליצור קשר עם מעורבים בפרשה במשך 60 ימים, והוטל עליהם צו עיכוב יציאה מהארץ. אוריך ופלדשטיין שילמו ערבות על סך 50 אלף שקלים עבור השחרור מהמעצר.

השופט מנחם מזרחי סיכם בהחלטתו: "פעולות החקירה שמתקיימות לא מצריכות את השארת החשודים במעצר". הוא ביקר בחריפות את המשטרה: "טיוטה של השב"כ הטוענת למסוכנות של החשודים לא מספיקה. יש להציג מדוע החקירה תשובש אם החשודים ישהו במעצר בית - עם הנמקה קונקרטית". 

עוד אמר השופט בדיון נגד להב 433 כי "ייתכן שהיחידה החוקרת ניצלה את הפרשה הזאת לחקירת פרשת הדלפת המסמכים המסווגים".

 
הציטוטים מהדיון

היחידה החוקרת: "מבקשים להוסיף שבעה ימים בשל עילת מסוכנות".

השופט מזרחי: "איפה חוות דעת ביטחונית של השב"כ?"

חוקר: "מדובר בחוות דעת ראשונית".

השופט מזרחי: "מתחילת הדיון דיברתם על מגע עם סוכן זר אבל ביקשתם רק על שיבוש ולא על מסוכנות. עכשיו אתם טוענים למסוכנות. מה זה הזיגזג הזה?"

עורך הדין חדד: "למה לקחתם את (יונתן) אוריך בסוף החקירה לחדר היוועצות לבד, ואוריך חשב שהולך לפגוש אותי כי ביקש עורך דין - ואז הכנסתם לחדר את פלדשטיין עם בלשים? מה זה? עשיתם תרגיל בחקירה?"

חוקרת: "המפגש הזה לא התרחש בחדר היוועצות".

עורך הדין חדד: "תאשרי לי בבקשה שאחרי שאוריך ביקש שתוציאו אותו מהחדר ובלשים צעקו עליו 'שתוק שתוק', שהוא אמר לכן שיש לו כאבים בחזה".

חוקר: "לא נכון".

אוריך לחוקר: "אתה לא היית בחדר".

עורך הדין חדד: "אח"כ לא עשיתם כלום עם הכאבים שלו, אח"כ אוריך איבד את ההכרה ונפל על הרצפה ובלשים צעקו 'תזמינו אמבולנס'. אח"כ הגיע אמבלונס של מד"א ואיחוד הצלה".

חוקר: "לא מדויק. הבלשים התקשרו אליי, ואמרו לי 'תזמין אמבולנס, הוא התעלף'. קפצתי מיד לחניון, ראיתי את אוריך יושב על הרצפה אבל הוא לא היה ללא הכרה".

עורך הדין חדד: "אוריך אמר לכם 'אם אתם מפנים אותי לבית חולים עם האזיקים'?"

חוקר: "אוריך אמר לי, 'לא רוצה להתפנות עם אזיקים כי תהיה שם תקשורת ולא רוצה שייראו אותי עם אזיקים, זאת בושה'. צוותי מד"א הגיעו, בדקו אותו זמן רב וטיפלו בו".

עורך הדין חדד: "תאשרי לי בבקשה שהתיק של אוריך בפרשת בילד-מסמכים מסווגים עדיין פתוח".

חוקרת: "כן, התיק עדיין פתוח".

עורך הדין חדד: "גם גיל בירגר נחקר?"

חוקרת: "כן, אוריך אמר שהוא לא מכיר את בירגר".

הדיון בעניינו של אוריך הסתיים, ואחריו החל הדיון בעניינו של פלדשטיין.

החשדות מתחזקים נגד יונתן אוריך. "גרסתו מתרסקת", אמר גורם המעורה בחקירה לחדשות 12. מחקירת העיתונאי צביקה קליין ששוחרר היום ממעצר עולה שנעזר בשרוליק איינהורן לתיאום ריאיון בקטאר, והוא פרסם הערב תגובה ראשונה על המעצר והחקירה: "הפכתי באחת מנאמן ציבור - לחשוד. לא יכולתי לדמיין את זה אפילו בסיוטים הכי גרועים שלי".

אמש פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" כי חוקרי להב 433 עומדים לצאת לארצות הברית לחיקור דין אצל הלוביסט של קטאר ג'יי פוטליק, שהוא למעשה החוליה במרכז הציר שבמשטרה חושדים בקיומו - העסקת יועצי תקשורת שובדים עם ראש הממשלה כדי לקדם את האינטרסים של קטאר. משום שפוטליק אינו אזרח ישראלי, אי אפשר לחייב אותו להעיד בפני משטרת ישראל.

ג'יי פוטליק (צילום: לפי 27א')
הלוביסט למען קטאר ג'יי פוטליק | צילום: לפי 27א'

בימים האחרונים היו מגעים בין עורך דינו לבין להב 433, בשעות האחרונות הוחלט ששוטרים ייצאו לבצע חיקור דין בארה"ב, בהסכמה ובתיאום, ויגבו ממנו עדות על מנת להבין איך המנגנון עבד. לאחר מכן יצטרכו לנתח את העדות שלו ולהחליט האם צריך לזמן אותו גם לחקירה באזהרה.

מעצרם של אוריך ופלדשטיין הוארך היום שוב, למשך יממה נוספת. גורם המקורב לחקירה אמר שגרסתו של אוריך מתרסקת, בעיקר בהתבסס על העימות הסוער שנערך בינו לבין פלדשטיין.

מי אתה יונתן אוריך? (צילום: חדשות)
יונתן אוריך הולך ומסתבך | צילום: חדשות

פלדשטיין מספק מידע והוכחות, אמר הגורם, ואילו אוריך מתחמק - ומסתבך. ולא רק את עצמו - המו"מ עם שרוליק איינהורן שמתגורר בבלגרד על חיקור הדין עדיין תקוע, אבל החומרים שמספק פלדשטיין מסבכים ומפלילים גם אותו.

היום שוחרר עורך הג'רוזלם פוסט צביקה קליין ממעצר בית, ללא כל הגבלות. בחקירה הוא אומר דברים שקושרים את איינהורן לפרשה: "רציתי לקיים ריאיון עם הקטארים. ידעתי שאיינהורן עובד איתם, אנחנו חברים. הוא סידר את הריאיון דרך ג'יי פוטליק. לא קיבלתי שום תמורה על הריאיון, לא היה דבר כזה".