המקצוע הכי מבוקש בקרב ארגוני הפשע היהודים והערבים בארץ, הפך בחודשים האחרונים להיות מהנדס מטעני חבלה: הביקוש לאותם מטענים גרם לארגוני הפשע להציע משכורות גבוהות מאוד, בעיקר לחיילים משוחררים בעל ידע בתחום החבלה, ובמיוחד כאלה ששירתו בהנדסה קרבית.

המשכורת ההתחלתית אותה מציעים ארגוני הפשע לאותם צעירים היא כ-40 אלף שקלים בחודש. "יש גובה חובות, יש את אנשי הסחיטה והאלימות, יש קצין מודיעין ואיסוף, יש חיילים פשוטים, וכמובן גם נהגים, אבל מהנדס מטענים קשה להשיג", מספר ל-mako עבריין תושב השרון.

"בשנה האחרונה היו כמה עבריינים שניסו להרכיב מטענים ללא ידע מקצועי והם התפוצצו להם בידיים ובנס הם לא נהרגו. היום הנחת מטען לעבריין מתחרה כדי להזהיר אותו או לחסל אותו זולה בהרבה מאשר לשכור רוצח שכיר שדורש לא פחות מרבע מיליון שקלים ויותר", מוסיף אותו עבריין. "מניח המטען או המפעיל שלו בשלט רחוק יקבלו לא יותר מ-20 או 30 אלף שקלים".

הקושי לגייס רוצחים שכירים הפך כאמור את מהנדסי המטענים למבוקשים אצל ראשי ארגוני הפשע, כשרק בחודשיים האחרונים הופעלו כ-30 מטענים ברחבי הארץ. חלק התפוצצו וחלק לא פעלו בגלל תקלות טכניות, זאת מאחר והם נבנו בחובבנות ולא על ידי אנשי מקצוע. כמה מהמטענים התפוצצו מוקדם יותר החודש ברמלה, ובצומת קסם נפצע עבריין תושב ג'לג'וליה. במקרה אחר, לפני כחודש, נהרג מהתפוצצות מטען העבריין מוסלח טורק בעת שנסע באופנוע והמטען שהיה מתחת למושב התפוצץ.

_OBJ

על פי מידע שהגיע ל-mako, עלותו של מטען חבלה המופעל באמצעות טיימר של מכונת כביסה או דוד שמש עולה כיום כ-25 אלף שקלים. מטען משוכלל יותר, המופעל באמצעות טלפון סלולרי (כפי שקרה בניסיון הרצח הכפול בנהריה בו נפגעו קשה אליאור שרעבי ואבי מור) עולה כ-45 אלף שקלים. לרוב מדובר במטענים המורכבים מלבנות חבלה צה"ליות וחומרים שנגנבו משטחי אימונים ונשקיות בבסיסי צה"ל.

"בגלל הקושי להשיג מהנדסי מטענים, יש ארגונים, ובמיוחד הארגונים הערבים בצפון ובמרכז, שמוכנים לשלם למהנדס משכורת פיקס שחור ביד של 40 ואפילו 50 אלף שקלים. תאמין או לא, אבל אשכרה עושים להם אודישנים לראות שהם יודעים להרכיב מטענים והאם הם מתפוצצים", מספר אותו עבריין מהשרון.

כך או כך, במשטרה רואים בחומרה רבה את תופעת מהנדסי המטענים ומבחינתם מדובר ברוצחים לכל דבר ועניין. "הפרקליטות הבינה בדיוק כמונו שמהנדסי המטענים הם רוצחים, ולכן ראש ארגון הפשע מיכאל מור, שמכר לכאורה מטען לראש ארגון הפשע ניבי זגורי וגרם לחיסולו של עד המדינה טל קורקוס, מואשם ברצח ולא בעבירת סיוע או קשירת קשר לביצוע פשע", מסביר קצין חקירות במשטרה. "גם במקרה למשל של מהנדס המטענים בארגון של שלום דומרני, אדי מכלוף, העונש שהוא קיבל היה 16 שנה, עונש די חסר תקדים. כל מי שייתפס מכין מטענים יואשם אוטומטית ברצח,כי ברור שהמטען משמש לחיסול".

מרבית המהנדסים החדשים, כאמור, חלקם חיילים משוחררים שמתפתים אחר הכסף הגדול, מעדיפים לעבוד באופן עצמאי, כלומר להשיג את לבנות החבלה, להרכיב את המטען לבדם ולמכור אותו - אז הרווח שלהם על כל מטען יכול להגיע גם ל-35 אלף שקלים נטו. "זה הרבה מאוד כסף אבל גם סיכון ענק", מסביר עבריין לשעבר תושב אשדוד, "הכרתי את התחום הזה מקרוב מאוד: מצד אחד הכסף מדבר, אבל מצד שני אתה חייב להיות מקצוען כדי שהמטען  לא יהרוג אותך".

(כל הצילומים מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)