ועדת השחרורים של צה"ל החליטה לדחות את בקשתו לשחרור של האסיר שחר מזרחי, מי שהורשע בעבירות מין כלפי טוראי אביצח שוורץ לפני למעלה מ-20 שנה בבסיס זיקים שבדרום, בנימוק שהוא עדיין מסוכן לשלום הציבור. "קיים קושי לקבוע כי שחרורו של האסיר כבר עתה לא יסכן את ביטחון הציבור", ציינו חברי הוועדה.
כזכור, מדובר בפרשה חמורה שנחשפה לראשונה כאן אצלנו במגזין mako, במהלכה ארבעה טירונים ששירתו יחד בשנת 1999 בבסיס זיקים תקפו את חברם לפלוגה, אביצח שוורץ, כנקמה על כך שלטענתם שוורץ הלשין למפקד שלהם על כך שהארבעה עישנו סמים.
מיד לאחר שגמלה בליבם ההחלטה לנקום בשוורץ, הארבעה ארבו לו בעת שנכנס לאוהל ותקפו אותו מינית. על פי כתב האישום אחד מהם אנס אותו וביצע בו מעשה סדום, והאחרים תקפו מינית וסייעו לו. מזרחי עצמו הואשם בכך ששמר על האוהל כדי שאיש לא ייכנס ולא נקף אצבע לסייע לשוורץ חסר האונים. "אחד מהם הצמיד לי רובה לראש ואנס אותי. הם איימו עליי שאם אתלונן נגדם יהרגו אותי", סיפר שוורץ בראיון למגזין mako. "פחדתי מהם והם הרסו לי את החיים".
כעבור כמה חודשים שוורץ אזר אומץ והגיש תלונה במצ"ח נגד הארבעה שנחקרו (שניים מהם הפכו במרוצת הזמן לקצינים), אז גם הוגשו נגדם כתבי אישום לבית הדין הצבאי, אבל הם שוחררו בערבות. מזרחי, שהיה עד מרכזי בפרשה, נמלט מהארץ לארצות הברית לאחר מחדל חמור של התביעה הצבאית, ובעקבות בריחתו לא ניתן היה להביאו להעיד נגד חבריו.
שופטי בית הדין הצבאי, שהאמינו לכל אורך הדרך לגרסתו של שוורץ, החליטו לאחר התלבטות רבה לזכות שניים נאשמים הדומיננטיים בפרשה מחמת הספק, בזמן שהנאשם העיקרי נידון לשש וחצי שנות מאסר בפועל. לפני כשנתיים וחצי, ולאחר חשיפת mako לפיה מזרחי שוהה בישראל, מצ"ח והמשטרה עצרו אותו והוגש נגדו כתב אישום חמור לבית הדין הצבאי בגין התעללות מינית בצוותא.
מזרחי חתם על הסדר טיעון במסגרתו נגזרו עליו 55 חודשי מאסר בפועל, ובנוסף הוא חוייב לשלם לשוורץ פיצוי של 80 אלף שקלים. אלא שלאחרונה כאמור, מזרחי הגיש בקשה לוועדת השחרורים של צה"ל כדי שזו תקצר את עונשו, בזמן ששוורץ ופרקליטו עו"ד עופר רון התנגדו בתוקף לקיצור העונש וטענו שבגלל בריחתו של מזרחי מהארץ שני הנאשמים האחרים בפרשה זוכו מחמת הספק שכן הוא היה העד המרכזי למעשה.
מזרחי, שריצה עד כה שני שליש מעונשו (ואמור להשתחרר באוקטובר 2023) ביקש לקצר שליש מעונשו, בזמן שהרשות לשיקום האסיר מסרה חוות דעת לחברי הוועדה לפיה מזרחי לא מתאים לתכנית השיקום שלה שכן הטיפול הוא אמצעי להשגת צרכיו. חברי הוועדה דחו את בקשתו של מזרחי לשחרור מוקדם בנימוק שאם ישוחרר כעת הדבר יגרום לפגיעה חמורה של אמון הציבור במערכת המשפט לאור חומרת מעשיו של הנאשם, כמו גם יהווה פגיעה בכושר ההרתעה ואכיפת החוק. בהמשך, חברי הוועדה קבעו להתכנס שוב בחודש אפריל הקרוב ולדון בשנית בסוגיית שחרורו המוקדם של מזרחי.
עו"ד רון הביע סיפוק מהחלטת חברי הוועדה שלא לשחרר את מזרחי: "החלטת ועדת השחרורים ראויה. מאחר ולא סביר כי מי שהיה מעורב באונס קבוצתי אכזרי ירצה תקופת מאסר דומה לגנב רכב. מרשי מדגיש כי על מזרחי לרצות את מלוא תקופה המאסר המקלה שנגזרה עליו, וטענות מזרחי על הפנמת חומרת מעשיו וצערו על סבלו של אביצח אינן נראות לו אמינות".