פיצוץ חריג אירע בשבוע שעבר באחד היישובים בצפון הארץ. הפיצוץ התרחש במתחם מבוצר של ארגון פשיעה ביישוב, שנועד להגן על יושביו מפי חיסולים במסגרת המלחמות בין הכנופיות המקומיות. למרות שכבות ההגנה הרבות, רחפן שוגר לעבר הווילה המבוצרת ושיגר רימון רסס שהתפוצץ. מעוצמת הפיצוץ נפגעו כמה כלי רכב. יעד החיסול הצליח לחמוק ברגע האחרון וניצל.
כמה ימים לאחר מכן היה ניסיון דומה בישוב במרכז הארץ לבצע ניסיון חיסול בבניין רב קומות כשהמטרה הייתה להשליך מרחפן רימון הלם לעבר מרפסת, אבל הוא נכשל לאחר שהרימון לא התפוצץ עקב תקלה טכנית.
השימוש ברחפנים בשירות ארגוני הפשיעה החל לפני למעלה מחמש שנים. בתחילה הרחפנים שימשו בעיקר להברחות סמים, סכינים ואקדחים לחצרות בתי הכלא. הסמים היו מוברחים בתוך כדורי טניס ואמצעי הלחימה בתוך אריזה אטומה. בחלק מהמקרים הוברחו כרטיסי סים וטלפונים סלולריים.
"רחפן הוא אמצעי חיסול יותר זול, יעיל ויותר מתוחכם. יותר קל להפעיל רחפני חיסול מאשר לשלם רבע מיליון שקל לרוצח שכיר או להניח מטען חבלה ולהסתכן במעצר וכניסה לכלא לשנים רבות", הסביר קצין משטרה בכיר. "חלק גדול מהרחפניים הוברחו מחו"ל על ידי חיילים בארגוני פשע ואחרים על ידי צעירים המתמחים בהפעלת רחפניים. להערכתי היה חיסול אחד או שניים באמצעות שימוש ברחפן שאליו הוצמד אקדח".
עבריין שעבד במערך שיגור רחפניים לעבר בתי כלא, סיפר על שיטות העבודה המתוחכמות. "היינו משגרים את הרחפניים בשעות אחר הצהרים לבתי הכלא 'איילון', 'אשל', 'שיטה' ו'רמון'. האסירים היו עוברים בחצר ואוספים את החבילות או כדורי הטניס שהיו מלאים בקוק וקנביס", גילה. "לקח לשירות בתי הסוהר כמה חודשים טובים להבין את השיטה שלנו והם הצליחו לתפוס סמים וטלפונים, אבל עד אז ביצענו מאות הברחות כאלה מוצלחות עד שנפל להם האסימון".
לפני כשלוש שנים החלו העבריינים במרכז הארץ ובצפון להפעיל מערך של רחפני ריגול. לרחפנים היה צמוד טלפון סלולרי או מצלמה שתעדה את העבריינים המיועדים לחיסול ועקב אחריהם מבלי שידעו על כך.
"הרחפנים היו מרחפים מעל הבית של ראש ארגון פשע והחיילים שלו, מתעד אותם בזמן אמת ואז היו שולחים למקום רוצח שכיר או עבריין ששירת כצלף בצבא והיה מבצע את החיסול. ההפתעה הייתה מושלמת", הסביר עבריין ממרכז הארץ. "כל רחפן כזה עולה בין 5,000 ל-10,000 שקל. קונים אותו בחו"ל כדי שהמשטרה לא תדע מאיפה הוא נקנה ולא תגיע לאותם עבריינים שקנו אותם. ההפעלה שלו די פשוטה. עכשיו גם התחילו לבצע ברחפנים גם חיסולים וירי הרתעתי".
בשנתיים האחרונות החלו ארגוני הפשיעה במרכז הארץ ובצפון להפעיל רחפני נפץ במגדלי יוקרה בהם מתגוררים בכירי העבריינים בישראל, שרובם הם יעד מודיעיני של משטרת ישראל. "העבריינים עברו למגדלי היוקרה בתל אביב, נתניה, אשדוד, אשקלון ורמת גן בין השאר כדי למנוע פגיעה בהם שלא לדבר על חיסול. במגדלים הללו יש מצלמות בכל מקום, בחניון, בלובי, במעליות ובמסדרונות ויש מאבטחים 24 שעות ביממה", הסביר קצין משטרה. "קיים קושי ממשי לחסל עבריינים שמתגוררים בכאלה רבי קומות מאובטחים. לכן הדבר היחיד הוא להפעיל רחפני נפץ שיכולים לפגוע בעבריינים בעת שהם יוצאים למרפסת או שוהים בסלון".
לרחפנים מוצמדים רימוני רסס או הלם, אקדחי תשע מ"מ מוכנים לירי והם מסייעים בתחילה בתיעוד העבריינים שסומנו לחיסול ולאחר מכן משוגר הרימון או מבוצע ירי. היו לפחות חמישה מקרים של ירי כושל לעבר רבי קומות במרכז הארץ, ביישובי השרון ובצפון.
באחרונה השימוש ברחפנים בא יותר לידי ביטוי במתחמים מבוצרים של העבריינים. מקומות שלא ניתן לשגר אליהם רוצח שכיר או להטמין מטען חבלה.
בשבוע שעבר המשטרה חשפה שבאחד הישובים בצפון הארץ היה שימוש ברחפן שהיה חמוש ברימון רסס והיה אמור לפגוע באדם שהתגורר במתחם מבצר יותר. בלשי המחוז הצפוני עצרו חשוד בהפעלת רחפן הנפץ. באמצעות עורכי דינו דן מיכאל כרמל ודן אסלנוב הוא הכחיש את החשדות נגדו וטען שאכן יש לו רחפן אבל הוא לא השתמש בו לצרכי חיסול או פגיעה במישהו. גם הטלפון הסלולרי שלו הוחרם. הוא טען בהמשך שהרחפן שייך בכלל לבנו. לאחר כמה ימים במעצר השופט שחרר את החשוד ממעצרו וטען שלמשטרה אין ראיות הקושרות אותו להפעלת רחפן נפץ.
במשטרה בכל אופן עוקבים בדאגה אחר התופעה מהחשש הפשוט שהיא פוגעת בעבודת המשטרה שכן אותם רחפניים מן הסתם עוקבים אחר שוטרים וניידות, יודעים לזהות את מיקומם ומצליחים לברוח לפני מעצרם. "איתרנו לא מעט מקרים של עבריינים שהשתמשו ברחפניים למטרות שונות כולל חיסול. אנחנו עוקבים אחר התופעה ומנסים למגר כל ניסיון להפעיל את הרחפניים כדי לפגוע בחפים מפשע או בביטחון אזרחים", ציין גורם במשטרה.