בסרטון שהפיץ היום (חמישי) שירות בתי הסוהר, נחשף הציוד שהוחרם מתאו של ראש ארגון הפשע קוטייר עודה, המרצה 18 שנות מאסר. בפשיטה שנערכה לפני כשמונה חודשים על תאו באגף ההפרדה בכלא איילון נתפסו 30 סוגים של קרמים, 12 זוגות נעליים, 62 זוגות גרביים, 144 דיסקים, רמקולים, ארבעה מכשירי אייפון האסורים בהחזקה, 37 ספרים ועוד. על פי החשד האייפונים הוברחו לכלא על ידי אסירים כדי לאפשר לעודה ליצור קשר עם אנשיו מחוץ לבית הסוהר - ועל ידי כך להפעיל את ארגון הפשע שלו מתוך הכלא בשעה שהוא במאסר.

עודה הגיש עתירות שבהן דרש להחזיר לידיו את מרבית המוצרים שהוחרמו, פרט לטלפונים הסלולריים, בנימוק שניתנו לו בהסכמה. כמו כן הוא דרש לקבל תפריט של אוכל מטבולי (דיאטטי), להחזיר את הציוד האישי שהוחרם לו וכן לדאוג לניקיון התא ולתנאים סניטריים בסיסיים.

בשב"ס הגיבו לעתירה וציינו כי הם מוכנים להחזיר לעודה חלק מהציוד האישי שהוחרם לו וזאת על פי פקודות שב"ס. באשר לתנאים הסניטריים בתאו, הרי שזה שופץ לאחרונה ונצבע מחדש כמו כל התאים באגף ההפרדה. עוד נאמר בתגובה כי מטעמי ביטחון מותר לעודה לקבל מגב לנקות את תאו ולא יותר מכך.

בתוך כך, בשב"ס הודיעו היום כי הוועדה שהקים רב גונדר קובי יעקובי לבחינת אופן התנהלות סגל שב"ס מול עודה בכלל הדרגות והמערכים פרסמה את ממצאיה.

"לאחר עבודה מאומצת ומעמיקה מצאה הוועדה כשלים קשים וחמורים, חוצי ארגון, בכלל הדרגות, שעיקרם - שב״ס אפשר לאסיר, בחלק מהזמן ביודעין ובחלק מהזמן בהעלמת עין, להחזיק כמויות אדירות של ציוד אסור בתאו, לרבות סכין, להכנס לחדר הזקיפות של הסוהרים ולשלוט על מצלמות האבטחה, לקבל טובות הנאה מרחיקות כמו אוכל סגל, תכשירי טואלטיקה ואביזרי כושר, יציאות מאובטחות לקנטינה, ניהול אורח חיים מתירני וחסר גבולות, שזכה לתגובה רפה ופשרנית מצד שב״ס, על אף שהילך אימים על אנשי סגל שלא זכו לגיבוי פיקודי", נמסר.

קוטייר עודה, כלא מגידו
קוטייר עודה, כלא מגידו

נוכח חומרת הממצאים הנחה נציב בתי הסוהר לאלתר על נקיטת הליכים מנהליים, חלקם לפיטורין, כלפי מספר סוהרים וקצינים, בכלל הרמות. משב"ס נמסר כי בנוסף, קבע הנציב מכניסתו לתפקיד ואילך, מדיניות ברורה ונחושה של משילות בבתי הסוהר, תוך הקפדה על טיפול נוקשה וחסר פשרות בכל חריגה מהסדר והמשמעת על ידי אסירים, לרבות טיפול אכיפתי מהיר באסירים המכווינים פשיעה בתוך ומחוץ לחומות, לצד הטמעת עקרון העדר אבחנה או אפליה בין אסירים - כולם יקבלו את אותם תנאי הכליאה.

בנוסף, הנחה הנציב כי הימים בהם נערך שיח או מו״מ בין הסגל לבין אסירים לטובת מניעת שביתות רעב או מניעת הפרות סדר, ובכלל זה הגעתם של קצינים בכירים לתאי אסירים כחלק מ״הבעת כבוד״, עברו מן העולם, ואף הדגיש כי הקצינים שיפעלו בדרך זו יופעלו נגדם הליכים מנהליים משמעותיים וקשים.