העבריין הישראלי יניב בן סימון, אולי אחד העבריינים הישראלים הכי מבוקשים בעולם כיום, עדיין ממתין להחלטת בית המשפט ביוהנסבורג בנוגע להסגרתו לישראל. בן סימון בן ה-48 עצור מזה כשנתיים באחד מבתי הכלא המאובטחים בדרום אפריקה.

משטרת ישראל מייחסת לבן סימון לפחות חמישה מעשי רצח (רצח של שלושה בני אדם בצ'יינג' ברחוב יהודה הלוי בתל אביב בדצמבר 2003, רצח פליקס אבוטבול באוגוסט 2002 בכניסה לקזינו בפראג ומקרה נוסף). בנוסף מיוחסים לו ניסיונות רצח של זאב רוזנשטיין ועבריינים אחרים.

"יניב נלחם על החיים שלו. אם הוא יוסגר לישראל הוא יגמור כמו הבוס שלו, יצחק אברג'יל. הוא יסיים את חייו בכלא", ניתח עבריין המכיר את בן סימון. "מדובר באחד העבריינים הכי מסוכנים שהיו בישראל. הוא היה קצין המבצעים בארגון של אברג'יל, הכול עבר דרכו. למרות ההאשמות החמורות נגדו הוא חזק מאוד מבחינה מנטלית, קשה לשבור אותו, גם כשהוא מוחזק בכלא בתנאים קשים מאוד. מישהו אחר במצב הזה היה מתפרק, אבל לא יניב. הוא הולך עד הסוף. מבחינתו זה הכל או כלום".

מאז שנעצר, בן סימון זוכה מידי פעם  לביקורים של עבריינים ישראלים המתגוררים בדרום אפריקה. עבריינים אחרים המתגוררים בארץ ומזוהים עם ארגון הפשע של האחים מוסלי הגיעו בטיסות מיוחדות מישראל כדי לבקר אותו.

יניב בן סימון נעצר ביוהנסבורג (צילום: דוברות המשטרה)
האופנועים שנתפסו בפשיטה על הווילה | צילום: דוברות המשטרה

הרשויות בדרום אפריקה לא מנדבות כמעט מידע על התיק  של בן סימון. אפילו כלי התקשורת במדינה ממודרים. "הם חוששים שינסה לברוח ומנסים לסכל כל פגיעה בו מצד גורמים עוינים איתם הוא מסוכסך", טוען גורם המעורה היטב בפרטים, "בדרום אפריקה מבינים שהוא אסיר מסוכן מאוד ולכן לא לוקחים שום סיכון. מידע על ההליכים המשפטיים נגדו לא מתפרסם. הם ממדרים את כולם מהתיק. רק מעטים מאוד חשופים לחומרים. זה תיק רגיש מאוד מבחינת הרשויות ואין הדלפות. זו המדיניות".

זאב רוזנשטיין, ארכיון (צילום: פלאש 90 יוסי זליגר)
זאב רוזנשטיין | צילום: פלאש 90 יוסי זליגר

הכלא שבו כלוא בן סימון מוקף בג'ונגל. מסביבו עצים גבוהים ומגדלי שמירה מאובטחים בסוהרים חמושים וגדרות תיל גבוהות כדי למנוע בריחות של אסירים. ישנם סיורים של סוהרים בכלי רכב סביב הכלא 24 שעות ביממה.

צו ההרחקה (צילום: Photo by Flash90)
יצחק אברג'יל | צילום: Photo by Flash90

"ביקרתי בכלא הזה כמה פעמים עבריינים ישראלים", סיפר ישראלי שהיה שם. "הוא מאובטח ברמה הכי גבוהה, הרבה יותר מבתי כלא בישראל. אי אפשר לצלם מחוץ לכלא, הסוהרים תוך שנייה עוצרים אותך, מחרימים את טלפון שלך ויכולים לעצור אותך. אין אצלם משחקים, לא לוקחים סיכונים. הנהלים קשוחים מאוד. התנאים בתוכו קשים. האסירים נראים רזים. האוכל בעייתי מאוד".

בן סימון מוחזק בתא אחד עם חברו, העבריין הישראלי רונן לוי. לוי נעצר יחד איתו בנובמבר 2022 בפשיטה הגדולה על וילה שערכו היחידות המיוחדות במשטרת דרום אפריקה. במהלך הפשיטה נתפסו כלי נשק רבים, עשרות אלפי דולרים, כלי רכב יוקרתיים, אופנועים ועוד. על פי הדיווחים בדרום אפריקה, לוי נשפט באחרונה ל-106 שנות מאסר. שישה עבריינים ישראלים שהיו בווילה והיו במעצר שוחררו ביולי שנה שעברה לאחר שהתברר שאין להם קשר לפרשה ולא ניתן להוכיח את האישומים נגדם. הם גורשו לישראל ולא יוכלו בחמש השנים הקרובות להיכנס לדרום אפריקה.

מעצר העבריין יניב בן סימון בדרום אפריקה
רגעי המעצר בדרום אפריקה

בן סימון ולוי מקפידים על אכילת אוכל כשר, סגור ואטום ללא מגע של הסוהרים המקומיים או הטבחים בכלא. הם מקבלים אותו ישירות לתא. הם סגורים מרבית שעות היממה באגף ההפרדה בכלא. הם לא באים במגע עם אסירים אחרים. יש להם בתא גישה להשתמש בטלפונים סלולריים או במכשירי חשמל ואלקטרוניקה. יש להם שעה ביום לטיול בחצר והם יכולים להתקשר לעורכי דינם או בני משפחותיהם.

"יניב אוהב לקרוא ספרי מדע בדיוני ועל המפץ הגדול. הוא חזק בזה. מאמין בזה. בעבר הוא בכלל לא התעסק בתחום הזה בכלל. היה יותר קרוב לדת", סיפר גורם שמכיר את בן סימון, "הוא נראה טוב יחסית, למרות שהוא רזה. לא שבור, ההיפך. חזק מאוד. קשוח. הוא לא מראה רגשות בכלל. בקושי מחייך. הוא מאמין שדרום אפריקה לא תסגיר אותו לישראל, שהוא יוכל להוכיח שאין שום ראיות נגדו באף אחד מהתיקים שמייחסים לו בבקשת ההסגרה. הוא חכם מאוד. מבין בענייני משפט. אי אפשר לערבב אותו. הוא יילחם עד הסוף".

_OBJ

ל-mako נודע כי לאחרונה בן סימון הצליח להשיג ראיות ותצהירים התומכים בגרסתו וסותרים את הראיות שיש בבקשת ההסגרה של הרשויות בישראל נגדו. עם זאת, בהכרעת הדין בתיק הדגל של משטרת ישראל והפרקליטות - 512 - שמו של בן סימון מככב בלי סוף כמי שהיה אדריכל הפיגוע הפלילי בצ'יינג' ברחוב יהודה הלוי שנועד לחסל את רוזנשטיין, שניצל למזלו בשריטות קלות בלבד.

"יש לנו די ראיות מבוססות ועדי מדינה רבים לגבי מעורבותו הישירה של יניב בן סימון בתיקי רצח, כולל הפיגוע הפלילי ברחוב יהודה הלוי וכן בניסיונות רצח נוספים. אנחנו מאמינים שהרשויות בדרום אפריקה יסגירו אותו לישראל", ציין גורם במשטרה. "אני לא מאמין שבגלל היחסים הגרועים בין ממשלת דרום אפריקה לישראל הם ימנעו את הסגרתו של בן סימון".