בעיריית אשקלון זועמים. בשנה החולפת ספגה העיר מטח אחרי מטח של רקטות גראד מטעם חמאס והג'יהאד האיסלאמי, הפשיעה החמורה בעיר גואה, הפיגוע הפלילי שבו נרצחה מיתר ביטון בת ה-22 לא פוענח עד היום – אבל לא זה מה שמטריף את העירייה, אלא שאלה הרת גורל: מי זו יסמין סול?
ככל הידוע, יסמין סול לא באמת קיימת; מדובר בפרופיל פיקטיבי בפייסבוק (זאת בניגוד לפרופיל אמיתי של אישה אמיתית באותו שם, ושאין לה כל קשר לסיפור הזה). בפרופיל המדובר פורסמו בחודשים האחרונים פוסטים ביקורתיים ונוקבים על ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, ועל בכירים אחרים בעירייה. אף אחד לא אוהב שיימינג, אבל בעירייה עשו מעשה, ולפני מספר שבועות הוגשה תלונה בתחנת משטרת קריית מלאכי בדרישה לחקור מי עומד מאחורי הפרופיל - ובטענה שמופיעים בו פוסטים "מאיימים ופוגעניים" על עובדי העירייה. התיק עבר באחרונה לטיפול של חוקרי ימ"ר לכיש, יחידה שתפקידה לעסוק בפשיעה חמורה ולא בתיקים שוליים ולא-פליליים לכאורה. ובכל זאת, לצורך פתרון תעלומת יסמין סול הוקם בה צוות חקירה.
"הפרופיל הזה משגע את בכירי העירייה כבר תקופה ארוכה, הם בפאניקה מהפוסטים שמתפרסמים שם", אומר רוני (שם בדוי), פעיל ציבור. "זו גם שיחת העיר באשקלון: מדברים על זה בכל בית קפה, בפרלמנטים, באינטרנט. אפשר להבין למה זה מסקרן, אבל תקשיב, שיחידת עילית של המשטרה תקים צוות חקירה מיוחד כדי לחקור את הדבר הזה? רימונים מתפוצצים פה כל שני וחמישי, בחורה צעירה נרצחה בפיגוע פלילי, והם משקיעים את כל המשאבים בפרופיל בפייסבוק. מישהו פה בעיר השתגע, ירד מהפסים לגמרי".
מייק אטדגי הוא פעיל ציבור שמאמריו ביקרו את התנהלות העירייה. בתחילת אוגוסט נפגעה מכוניתו מפיצוץ רימון רסס, ואטדגי אמר: "אני מאמין שיש גורמים שהפריע להם מה שכתבתי"
פרשת יסמין סול התגלגלה לפתחה של המשטרה גם בהקשר אחר. זה קרה כשאישה ושמה ורדית אברג'יל, בעצמה עובדת עיריית אשקלון, הגישה לפני כחודשיים תלונה נגד עובדת בכירה ממנה: מלכה גרשון, סמנכ"לית משאבי האנוש. אברג'יל טענה כי גרשון הייתה מעורבת לכאורה בחטיפתה מביתה - במטרה לברר אם אברג'יל היא "יסמין סול".
את תלונתה ועדותה מסרה אברג'יל בתחנת משטרת קריית גת; לדבריה החליטה שלא להגיש תלונה בתחנת משטרת אשקלון מחשש שלא יטפלו בה עקב ניגוד אינטרסים. היא סיפרה לחוקרים שהאירוע החל ביום שישי בבוקר, 12 ביולי, כשתושב העיר המוכר לה, א', פגש אותה ליד ביתה וביקש ממנה להיכנס לרכבו כדי שיוכלו לשוחח. "תוך כדי שיחה הוא התחיל לנסוע במכונית ללא הסכמתי", סיפרה אברג'יל. "הוא לא ענה לי כששאלתי אותו לאן הוא נוסע, ואז הוא עצר את המכונית ליד הבית של מלכה גרשון. הוא אמר לי להיכנס, סירבתי, ואז הוא הכניס אותי פנימה בכוח. הוא חטף אותי מהבית כדי לקחת אותי לבית שלה".
אברג'יל העידה כי בתוך הבית דיברו א' וגרשון כאילו ברור וידוע שהיא זו שמתפעלת את הפרופיל של יסמין סול. "הרגשתי שעושים לי משפט שדה", אמרה, "עד שתוך כדי שיחה הם ראו שפרסמו שוב פוסט בפרופיל. אז הם הבינו שאני דוברת אמת ולא קשורה לזה, אבל מאז המקרה אני לא מתפקדת ולא ישנה בלילות. כל הזמן בלחץ".
גרשון, ששהתה בחו"ל כשהוגשה התלונה, נחקרה בפרשה כשחזרה לארץ. א' נעצר בחשד לעבירות של חטיפה, קשירת קשר לביצוע פשע ואיומים. הוא הכחיש שחטף את אברג'יל, טען שנכנסה למכוניתו מרצונה החופשי, וסיפר שבעבר הייתה נשואה לאחיינו כך שיש ביניהם היכרות מוקדמת משמעותית. במהלך דיון בהארכת מעצרו, שנערך בהיעדרו של א' שאושפז בבית החולים, טען חוקר המשטרה בבית משפט השלום באשקלון: "כנראה יש פה אירוע שהוא הרבה יותר גדול. היא (אברג'יל) לא רצתה להיכנס לבית, היא טוענת ש-א' תפס אותה בחולצה והכניס אותה בכוח לבית".
ערן בניטה הוא רואה חשבון ופעיל פוליטי שבבחירות המוניציפליות האחרונות עמד לצד האופוזיציה במועצת העיר. כשמכוניתו הוצתה אמר בניטה: "ההצתה היא על רקע פוליטי"
לסיפורה המטריד של אברג'יל עוד נחזור, אבל מה שמדאיג בתמונה הגדולה הוא שלא מדובר במקרה מבודד: נדמה כי בשנה האחרונה נעשה ממש מסוכן להתלונן על עיריית אשקלון.
המטרה: להשתיק
סיגל בר צבי, מי שהייתה ראש אגף המבצעים במשטרה, הודיעה בחודש יולי למפכ"ל דאז קובי שבתאי על פרישתה. לפני כשבועיים סיימה את תפקידה ונשאה נאום תוכחה שבו אמרה בין השאר: "גורמים עברייניים שולטים במנגנונים לגיטימיים במדינה בצורה חוקית. מועצות מקומיות שבראשן עומד ראש ארגון פשע – זה המצב". איש אינו טוען כי גורמים עברייניים שולטים בעיריית אשקלון, אבל חטיפתה לכאורה של ורדית אברג'יל היא כבר המקרה השלישי השנה שבו ביקורת על העירייה מטופלת בשיטות שמזכירות את הנורמות בעולם התחתון. בהחלט ייתכן כי מאחורי המעשים עומדים אנשים שאין להם קשר לעירייה, אבל זה חלק מהבעיה: אף אחד לא יודע מי אחראי לפעולות החמורות הללו.
מייק אטדגי הוא פעיל ציבור וחבר ברשימת ש"ס למועצת העיר שכותב טור שבועי במקומון "הדרך שלנו". בקיץ כתב אטדגי מאמרים שביקרו את התנהלות העירייה והעומד בראשה, גלאם - עד שבתחילת אוגוסט נפגעה מכוניתו מפיצוץ רימון רסס בבניין ברחוב שדרות הציונות שבו הוא מתגורר. ליונדאי איוניק שלו נגרם נזק כבד, וניזוקו גם מספר כלי רכב אחרים שחנו במקום.
"חשבתי שבכלל נחתה רקטת גראד מעזה", סיפר אטדגי בראיון לאתר "כאן דרום", "אבל השוטר שהגיע אליי הביתה אמר לי שזרקו רימון רסס על המכונית שלי. הוא שאל אם יש לי סכסוכים, ואני אמרתי שלא ושהרימון נזרק בגלל ביקורת שמתחתי על התנהלותם של גורמים בעירייה. אני מאמין שיש גורמים שהפריע להם מה שכתבתי. אין לי קשר לעולם הפשע, אני לא עבריין ואין לי חברים עבריינים. אני חושב שזה סוג של אזהרה, ולא נראה לי שאמשיך לכתוב. אני חושש לשלום משפחתי". גורם במשטרה חיזק אז את הדברים ואמר: "החשד שלנו הוא שהרימון נזרק לעבר המכונית כדי להעביר מסר מסוים ל-מ', אולי כדי להשתיק אותו. הנושא נמצא בחקירה".
עיריית אשקלון הגישה תלונה במשטרה על פרופיל הפייסבוק הפיקטיבי של "יסמין סול", המבקר את העירייה. ורדית אברג'יל טוענת שנחטפה מביתה ותושאלה אם היא מפעילה את הפרופיל
מה אם אטגדי טעה באשר לסיבות? זה כמובן אפשרי, אלא שלפני כשנה כבר ניקבו את צמיגי מכוניתו, מה שאולי היה מעין אזהרה ראשונה, והשבוע טוען פעיל ציבור: "מי שזרק את הרימון ידע בדיוק מה שהוא עושה. הוא רצה להשתיק את אטדגי, לסתום לו את הפה ולהפחיד אותו כדי שלא יתקוף בכירים בעירייה".
התיק הועבר מתחנת משטרת אשקלון לימ"ר לכיש; לא נעצרו חשודים במעשה, ואטדגי מצדו לא מחכה בנשימה עצורה: הוא, כפי שאמר בזמן אמת, כבר לא מבקר את העירייה.
ימים אחדים לאחר השלכת רימון הרסס על מכוניתו של אטדגי הוצתה מכוניתו של פעיל הציבור ערן בניטה, רואה חשבון במקצועו. הרכב היה בחניה לא הרחק מביתו שבשכונת אפרידר כשבניטה קיבל שיחת טלפון ממוקד חברת פוינטר. "הודיעו לי שמערכת ההגנה במכונית שלי הופעלה. יצאתי החוצה וראיתי את המכונית עולה באש", סיפר.
בניטה הוא פעיל פוליטי מוכר באשקלון. בבחירות המוניציפליות האחרונות פעל לצד חבר האופוזיציה במועצת העיר, איתי סהר, שהיה מועמד לראשות העיר, ומתח ביקורת חריפה על העירייה. גם רואה החשבון משוכנע שיש קשר בין פעילותו זו ובין מה שקרה למכוניתו. "ההצתה היא על רקע התמיכה שלי באופוזיציה, זה נטו על רקע ביקורת פוליטית", הוא אומר ל-mako. "אין לי קשר לשוק האפור ולעבריינים, אבל אני מקבל איומים עליי ועל המשפחה שלי. עברתי ימים לא קלים".
גם במקרה זה לא נעצרו עד כה חשודים. מנגד, שלושה פעילי ציבור כבר נחקרו בימ"ר לכיש בחשד שהם מסתתרים מאחורי הפרופיל יסמין סול; השלושה נחקרו באזהרה בגין עבירות של איומים. התיקים של אטדגי ובניטה? הם יכולים לחכות.
"כמעט אין ספק שעבריינים עומדים מאחורי הצתת המכונית של בניטה וזריקת הרימון לעבר המכונית של אטדגי, וזה צריך להדאיג מאוד את המשטרה", אומר לנו השבוע דודי לוי, עורך "כאן דרום". "יש פה עבריינים שמטילים את אימתם על פעילי ציבור שמביעים ביקורת על העירייה, וזה דבר חמור מאוד. רוצים להשתיק אנשים שמביעים את דעתם בצורה לגיטימית, גם אם היא לא מוצאת חן בעיני גורמים בעירייה. פעם אמר פוליטיקאי, 'מי שקשה לו עם ריח הבישולים, שלא ייכנס למטבח'. נבחרי ציבור ועובדי עירייה צריכים לדעת לקבל ביקורת עניינית. מסוכן מאוד שעבריינים סותמים פיות באמצעות איומים, הצתות או פיצוצים. אלו מקרים ששוטרי ימ"ר לכיש צריכים לטפל בהם בדחיפות. זה יותר חשוב מאשר לחפש מי זאת יסמין סול".
החוקרים היו אובססיביים
אם גורמים עברייניים אכן עומדים מאחורי הפגיעה במכוניותיהם של בניטה ואטדגי, הרי שמדובר בפעולות שוליות בהשוואה לנעשה באשקלון - שבשנה האחרונה סבלה ממכה אמיתית של פשיעה החמורה. רימונים הושלכו לעבר בתי עבריינים ברחבי העיר, מטעני חבלה התפוצצו במספר כלי רכב, ותושבים הביעו ברשת ובפורומים שונים תחושות של היעדר ביטחון אישי - ושל חוסר יכולת לסמוך על תחנת משטרת אשקלון, שמתקשה לתת מענה לגאות בפשיעה החמורה.
בפיגוע פלילי שלא פוענח נהרגה מיתר ביטון בת ה-22. "בחורה נרצחה כאן, והעירייה והמשטרה משקיעות את כל המשאבים בפרופיל בפייסבוק", אומר פעיל ציבור. "מישהו פה השתגע"
באשקלון פועלות כנופיות פשע עצמאיות שנלחמות זו בזו על השליטה בעיר. כמה מהעבריינים מזוהים עם ארגוני הפשע של האחים עמוס ואופיר לביא ושל שלום דומרני, שבעבר היה בעל בריתם של האחים וכיום הוא יריבם המושבע. בקיץ התעורר חשד אצל כמה מהעבריינים המקומיים כי יריביהם מנסים להשתלט על העיר; זה הסתיים בפיגוע הקטלני שגרם למותה של מיתר ביטון ולפציעתה הקשה של ילדה בת 8.
הפיגוע, פיצוץ של מטען חבלה רב-עוצמה במכונית ברחוב בריכת רם בעיר, היה בערב חג שבועות. התיק הועבר לטיפול ימ"ר לכיש ובפרשה נעצרו ארבעה חשודים, חלקם עבריינים מוכרים למשטרה. הם שוחררו כעבור מספר ימים מחוסר ראיות. מאז הוציאה המשטרה צו איסור פרסום על פרטי החקירה, אבל נדמה שנכון לעכשיו אין התקדמות דרמטית בפרשה.
"הפשיעה בעיר חוגגת, נהיה מפחיד לגור פה", אומר תושב אשקלון שביקש להישאר בעילום שם. "לא מספיקה העובדה שהיינו העיר הכי מטווחת במלחמה, גם העבריינים פה עושים מה שבא להם. לא נעים להתעורר בבוקר ממטען חבלה שהתפוצץ במכונית של עבריין כמה עשרות מטרים מהבית שלנו. כל פיצוץ בעיר מקפיץ את כולם, שלא לדבר על הילדים הקטנים שסובלים מאוד".
דודי לוי, שמתוקף תפקידו כעיתונאי נחשף לכל אירוע פלילי בעיר, נשמע אפילו יותר נחרץ: "זרקו פה רימוני רסס לעבר בתים בעיר, פוצצו מטעני חבלה במכוניות ואיימו על פעילי ציבור שהביעו ביקורת על העירייה. אבל מה מעניין את ימ"ר לכיש? מי אחראי לפרופיל של יסמין סול. שיטפלו בפשיעה החמורה בעיר, לא בפרשה ההזויה הזאת".
בכל זאת, חלק מהפוסטים של "יסמין סול" הם בבחינת לשון הרע. עובדי עייריה מתוארים כנוכלים.
"ועדיין תמוה בעיניי שפרופיל פיקטיבי מעסיק את ימ"ר לכיש ואת עיריית אשקלון. חסרות בעיות שהעירייה והמשטרה צריכות לטפל בהן? מוזר גם שבכירה בעירייה מתעסקת בדבר כזה וביום שישי בצהריים מתשאלת בביתה עובדת על הפרופיל הזה. זה כאילו יסמין סול השתלטה על עיריית אשקלון ועל המשטרה. שאל את עצמך, האם יחידת עילית במשטרת ישראל הייתה חוקרת תלונה של אזרח מן השורה לגבי פרופיל פיקטיבי שמישהו מעלה בו פוסטים נגדו? סביר להניח שלא".
ורדית אברג'יל הגישה לבית המשפט בקשה למניעת "הטרדה מאיימת" מצדה של מלכה גרשון. בתגובה אמרה גרשון: "לא שרפתי מכוניות, לא זרקתי רימונים, לא מתקיים פה איום"
אחד משלושת הפעילים שנחקרו מספר: "החוקרים היו אובססיביים לגלות אם אני יסמין סול, שעה וחצי חקרו אותי כאילו אני חבר בארגון פשע. אני אזרח ללא עבר פלילי, פעם ראשונה שלי במשטרה, וזו תחושה נוראית שזה מה שמעסיק את השוטרים. עכשיו אני מבין למה תושבי העיר לא סומכים על תחנת המשטרה בעיר ומעדיפים להתלונן בתחנות קריית גת וקריית מלאכי".
בכיר לשעבר במשטרה אומר השבוע: "כאדם עם ניסיון בתחום המודיעין והחקירות, קראתי את הפוסטים ואני אומר שלא הייתה שום עילה לפתוח בחקירה. אין שום איומים, מדובר בפוסטים ביקורתיים על התנהלות העירייה. לפתוח בחקירה זו החלטה הזויה, בזבוז משאבים וכסף שגם ככה אין למשטרה. מביך שימ"ר לכיש חוקרת פרשה כזו". ואילו גורם בכיר במשטרה חושף: "זו הנחיה שקיבלנו מלמעלה. אני צריך למלא הוראות, גם אם זה לא מוצא חן בעיניי. אם זה היה תלוי בי - לא היינו חוקרים את הפרשה הזו".
בשביל חטיפה לא די בתחושות
בינתיים נמשכת חקירת המשטרה בפן החמור יותר של פרשת יסמין סול, אותה חטיפה לכאורה; התיק יועבר בימים הקרובים
לפרקליטות, שם יוחלט אם להגיש כתבי אישום. בדיונים שנערכו עד כה בבית המשפט טען חוקר המשטרה כי אברג'יל חששה בתחילה להגיש תלונה במשטרה מפני שהיא "פוחדת מהחשודים", ואילו סנגורו של א' חשף במהלך הדיון סרטון ממצלמות אבטחה המוכיח לטענתו כי אברג'יל נכנסה מרצונה למכוניתו של א'. הוא טען גם שאברג'יל הייתה בכלל זו שביקשה להיפגש עם גרשון, כדי לדון איתה על פרישה מהעירייה מטעמי בריאות. הסנגור ביקש לשחרר את א' ממעצר בטענה ש"אין שום תיק חטיפה"; השופטת שדנה בתיק שחררה אותו כמעט ללא תנאים, פרט לאיסור ליצור קשר ישיר או עקיף עם אברג'יל.
השופטת, סבין כהן, הביעה פקפוק באפשרות ש-א' אכן חטף את אברג'יל והכניס אותה בכוח לביתה של גרשון. "המתלוננת מתארת תחושה של פחד, אך על מנת שתהיה חטיפה לא די בתחושות, אלא יש מקום להתרשם גם מכוונה לחטוף [...] לא ניתן ללמוד כי לו רצתה המתלוננת לעזוב את המקום, הדבר לא היה מתאפשר לה".
אלא שזה לא נגמר כאן: לפני כמה שבועות הגישה אברג'יל, באמצעות עו"ד לימור חזן, בקשה לבית המשפט השלום באשדוד למניעת "הטרדה מאיימת" מצדה של גרשון. בתגובה אמרה גרשון כי אין שום איום מצדה כלפי אברג'יל. "לא שרפתי מכוניות, לא זרקתי רימונים, לא מתקיים פה איום", טענה גרשון במילים שבמקרה או לא במקרה מהדהדות את פרשות אטדגי ובניטה. לדבריה מסרה לחוקרים את סרטוני מצלמות האבטחה בביתה, ואלה מוכיחים לכאורה שלא הייתה חטיפה ושאברג'יל לא הוכנסה בכוח לביתה. בדיון סוכם שהשתיים לא ייצרו קשר ישיר או עקיף במשך חצי שנה. אולי עד אז תתקבל תשובה לשאלה החשובה מכל: מי את, יסמין סול?
תגובות: "הכפשת שמה הטוב של עיריית אשקלון"
מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: "כל קישור בין המקרים המתוארים לעירייה ולעומד בראשה גובל בהוצאת דיבה ולשון הרע.
"עיריית אשקלון מברכת על החקירה שמתנהלת בנושא ומשוכנעת כי משטרת ישראל תמצה את הדין עם פורעי החוק במטרה לשים סוף להכפשה הפושעת והחמורה נגד שמה הטוב של העירייה, עובדיה ובני משפחותיהם. הדבר אמור לשמש דוגמה חינוכית וערכית למניעת תופעת הבריונות והפייק ניוז ברשתות החברתיות בקרב כל מי שעושה שימוש באינטרנט ובעיקר בקרב בני נוער, ולהעביר מסר כי הרשת אינה הפקר.
"לסוגיית תחנת המשטרה - עיריית אשקלון פועלת בשיתוף פעולה שוטף ופורה עם מפקד התחנה והשוטרים המסורים לטובת הגברת הביטחון האישי בעיר. לראיה, השנה אף ירדו נתוני הפשיעה באשקלון בצורה משמעותית".
ממשטרת ישראל נמסר: "כל תלונה המתקבלת במשטרה ומעלה חשד לביצוע עבירה פלילית נבדקת ונחקרת במקצועיות וללא משוא פנים, ביחס לראיות הקיימות. בעקבות התלונה שהתקבלה במשטרה והעלתה חשד לעבירות פליליות של פגיעה בפרטיות, הטרדה ואיומים, ביצעו חוקרי המשטרה את פעולות החקירה הנדרשות על מנת לאתר את החשוד בהפעלת הפרופיל. הוא עוכב לחקירה ובסיומה שוחרר בתנאים. כך גם באשר לחקירה המתנהלת בעניינה של עובדת העירייה: אותרו ונחקרו החשודים, ותיקי החקירה צפויים לעבור בימים הקרובים לעיון והחלטת הפרקליטות. נבהיר כי במטרה למנוע כל חשש לניגוד עניינים, חקירות המשטרה מתנהלות במשטרת קריית מלאכי, והכל בהתאם לדין ובמטרה להגיע לחקר האמת".
עו"ד לימור חזן, המייצגת את ורדית אברג'יל, מסרה בתגובה: "חרף פניותינו ליחידה החוקרת, עד עתה לא בוצעו עימותים בין המתלוננת לחשודים ולא ברור מדוע פעולות חקירה בסיסיות טרם בוצעו".