לפני כשלושה חודשים, שתי אזרחיות גיאורגיות בשנות החמישים לחייהן נחתו בנמל התעופה בן גוריון לאחר כניסת שבת. השתיים הגיעו לביקורת הדרכונים כשהן מתחזות לחרדיות, לבושות בחצאיות ארוכות וכיסויי ראש, בצירוף אשרות תייר. הן היו בטוחות שעוד רגע הן נכנסות לישראל על מנת לעבוד בעבודות מזדמנות ולשלוח כסף למשפחותיהן, אבל הבקרים של רשות מינהל האוכלוסין הבחינו במשהו מוזר.
>> MOST WANTED: אלה 45 העבריינים המסוכנים בישראל
"באנו לעבוד בארץ, אמרו לנו שאם נתחזה לחרדיות יהיה לנו קל יותר להיכנס", הסבירו השתיים לבקרים. אך בקשתן להיכנס לישראל נדחתה והן הועלו על הטיסה בחזרה לגיאורגיה.
כמה ימים לאחר מכן, נחת בארץ תייר ממולדובה שהתחזה לנציג האינטרפול באירופה. הוא הגיע עם תעודת של שוטר באינטרפול וחשב לתומו שעוד רגע הוא נכנס לישראל בלי שום בעיות. "הוא היה מלא בביטחון. בדקנו את התעודה והתברר שהיא בכלל מזויפת", הסביר גורם ברשות מינהל האוכלוסין, "הוא כנראה שילם לא מעט כסף למישהו שזייף לו את התעודה".
לא מדובר במקרים בודדים, שכן בישראל ובכמה מדינות במזרח אירופה פועלות רשתות הברחה שמטרתן לסייע לאותם אזרחים לחדור לארץ בזהויות בדויות מבלי להיתפס. ההערכות הן שאותם תיירים מגיעים בעיקר ממדינות כמו מולדובה, גיאורגיה, טורקיה, רוסיה ואוקראינה. "הם נכנסים בדרכונים מזויפים ובשמות בדויים כדי שלא תירשם להם כניסה לארץ", הסבירו גורם במינהל האוכלוסין במשרד הפנים, "כך הם יכולים לעבוד פה מבלי שמישהו יידע את זהותם האמיתית ובסוף לצאת עם הדרכון האמיתי שלהם. אותם תיירים רואים בישראל גן עדן מבחינה כלכלית ובאים להשתקע פה ולשהות באופן לא חוקי".
חלק מהם מצוידים בדרכונים באיכות זיוף נמוכה יחסים, אחרים קיבלו כרטיסים של עובדי נתב"ג ואפילו מגיעים מצוידים במדים של עובדי ניקיון או אחזקה. על מנת לעבור בנתב"ג מבלי לעורר חשד, כל תייר משלם בין 2,000 ל-3,500 יורו לחברי הרשתות, שעל פי החשד מגלגלות עשרות מיליוני יורו בשנה. "זו תעשייה משומנת מאוד שמאחורי הקלעים מופעלת על ידי עבריינים בארגוני פשע בארץ, אנשי מאפיה רוסית ואוקראינית שמתמחים בהברחת זרים לישראל ועושים מזה הרבה מאוד כסף", חשף קצין משטרה.
"מיד אחרי שהם נוחתים הם מתלבשים בתאי השירותים של נתב"ג, מצמידים על הצוואר או החולצות תגי עובדים ומנסים להשתחל לישראל מבלי להיתפס", חשף גורם בכיר ברשות מינהל האוכלוסין, "כל המטרה שלהם זה לא להיכנס דרך מעבר ביקורת הגבולות כדי שלא יהיה שום תיעוד שלהם במערכת".
בנוסף לכך, היו ניסיונות להבריח לארץ צעירות מאוקראינה שברחו מהמלחמה, וניסו להיכנס במסווה של סטודנטיות או בטענה שיש להן בני משפחה בארץ, כשבפועל סרסורים ועבריינים ניסו להבריחן כדי שיעבדו בזנות, בבתי בושת שהם מפעילים בתל אביב ובאזור חיפה והקריות.
ביחידת 747 שבמשטרת מרחב נתב"ג תפסו בשנה האחרונה כמה עובדי ניקיון המועסקים על ידי חברה פרטית, שהיו מעורבים בניסיונות להבריח אזרחים זרים לישראל מבלי שיעברו את ביקורות הגבולות. על פי החשד, כל אחד מהם קיבל עשרות אלפי שקלים. כתבי אישום הוגשו נגדם.
במקרים אחרים שאירעו בשנים האחרונות, גיאורגים הוטסו לטורקיה ומשם צוידו בדרכונים מזויפים והוטסו לישראל. על מנת לבצע את ההברחה, צעירות ישראליות טסו לטורקיה ונפגשו עם האזרחים הגיאורגיים. עבור כך הן קיבלו 500 דולר, מלון וכסף לבזבוזים על חשבון רשת המבריחים. ארבע צעירות נתפסו על ידי הבקרים בעת שניסו להעביר את האזרחים הגיאורגים.
מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, תומר מוסקוביץ הסביר: "חלק מתפקידנו בביקורת הגבולות הוא לזהות נוסעים המגיעים להשתקע במסווה של תיירים. בקרי הגבול מיומנים ועסוקים בעבודה מורכבת במיוחד, המחייבת מקצועיות וחדות עין. העובדה שהם מצליחים להתחקות אחרי הנוסעים הללו מעידה על רמת מקצועיות גבוהה ביותר הראויה לכל שבח".