בית משפט השלום בראשון לציון התיר לפרסם כי פרקליטות המדינה הגישה היום (שני) הצהרת תובע נגד שבעה חשודים יהודים, תושבי חיפה והצפון, ובהם חייל עריק ושני קטינים, החשודים שהופעלו על ידי סוכנים איראניים וביצעו משימות שונות עבור מפעיליהם. בין היתר, הם חשודים בצילום ואיסוף מידע על בסיסים ומתקנים צבאיים של צה"ל, ובהם בסיסי חיל האוויר בנבטים וברמת דוד, מחנה הקריה בתל אביב, אתרי סוללות כיפת ברזל ועוד. כמו כן, הם קיבלו מהמפעילים מפות של אתרים אסטרטגיים, ובהם בא"ח גולני.

החשודים הם אזיז ניסנוב, אלכסנדר סדיקוב, יגאל ניסן, ויצ'סלב גושצ'ין, יבגני יופה ושני קטינים שלא ניתן לפרסם את שמותיהם. ביום שישי צפויה הפרקליטות להגיש נגדם לביהמ"ש המחוזי בחיפה כתב אישום בשורה של עבירות ביטחוניות חמורות.

מדובר בשבעה עולים מאזרביג'אן שהיו בקשר במשך כשנתיים עם גורמים באיראן. בין החשודים המרכזיים בפרשה אב ובנו, שעל פי החשד ביצעו 600 משימות. הם קיבלו ממפעיליהם מפות של מתקני צבא, בין השאר גם של בסיס בא"ח גולני, שבחדר האוכל שלו התפוצץ כטב"ם בשבוע שעבר וגרם למותם של ארבעה חיילים.

לוחמים בבסיס (צילום: דובר צה''ל)
בא"ח גולני | צילום: דובר צה''ל

בפרקליטות המדינה מדגישים, כי מדובר באחת הפרשות החמורות ביותר שנחקרו בשנים האחרונות. הפרשה מלווה מזה מספר שבועות באופן צמוד ע"י ראש הצוות הביטחוני בפרקליטות מחוז חיפה, עו״ד שלי ברזילי-זאבי וע"י עו״ד עינב איטסקו גולד, וכן המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים, אלון אלטמן. 

על פי העובדות שניתן לחשוף בשלב זה, חקירת המשטרה והשב"כ העלתה כי מזה למעלה משנתיים, החשודים ביצעו שורה של משימות שונות עבור תשתית של גורמי מודיעין איראניים, שפעלה לגיוס אזרחים ישראלים, וזאת בהכוונתם של שני סוכנים איראניים עימם עמדו בקשר. 

סוללת כיפת ברזל (ארכיון) (צילום: יהודה גולן)
סוללת כיפת ברזל | צילום: יהודה גולן

פעולות החשודים בוצעו תמורת תשלום כולל של מאות אלפי דולרים, שבוצע בין היתר באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים. חלק מהחשודים פעלו במשך כשנתיים, וכולם פעלו בביצוע משימות עבור הסוכנים האיראניים גם תוך כדי המלחמה שמנהלת מדינת ישראל במספר חזיתות.

הכניסה אל בסיס הקריה בתל אביב, ארכיון (צילום: Michael Jacobs/Art in All of Us/Corbis via Getty Images)
הכניסה אל בסיס הקריה בתל אביב | צילום: Michael Jacobs/Art in All of Us/Corbis via Getty Images

הפעילות, במסגרתה ביצעו החשודים מאות משימות, כללה צילום אתרים שונים בישראל, לרבות בסיסים צבאיים וביצוע משימות נוספות הקשורות באיסוף מידע. כאמור, בכוונת הפרקליטות להגיש ביום שישי כתב אישום נגד שבעת החשודים ולבקש לעצור אותם עד לתום ההליכים.

שר הפנים משה ארבל מתכוון לשלול את האזרחות הישראלית של שבעת החשודים. השר הנחה את הוועדה המייעצת במשרדו לבחון את הנושא לעומק. השר עצמו ציין כי על מדינת ישראל להוקיע אנשים מקרבה הפועלים  כנגדה וראוי לפעול בעניין ולשלול את אזרחותם. הנושא אמור להיבחן משפטית ובמידה ויינתן לשר אור ירוק הוא יפעול לשלילת האזרחות שלהם.

הקשר עם איראן היה דרך מתווך טורקי

ראש מחלק ביטחוני בלה"ב 433, סנ"צ ירון בנימין, אמר כי "מדובר באירוע מהחמורים ביותר שהיו בשנים האחרונות. החשודים היו עצורים במשך 35 ימים. הם הודו במעשיהם".

סנ"צ בנימין הוסיף כי "במשך שנתיים הועברו להם מאות אלפי שקלים במטבעות קריפטו בצ'יינג'ים בכל רחבי הארץ וכסף מזומן שהועבר עליהם משלושה אזרחים רוסים שהגיעו לישראל. הם פעלו בשיטתיות. אספו עשרות מסמכים והיה להם מחירון לגבי כל דבר ודבר שעשו, כמה כסף יקבלו - החל  מצילום מתקנים, בסיסי צבא, נסיעה למשימה ותצפיות".

מתברר שאחד החשודים המרכזיים בפרשת הריגול, עזיז ניסנוב, הודה בחקירתו בשב"כ כי ריגל למען איראן תמורת בצע כסף. השבעה קיבלו אזרחות מכוח חוק השבות. כל החשודים הם תושבי חיפה. החוקרים ביצעו האזנות סתר רבות לחשודים. "הם היו צמאים לכסף. עשו זאת עבור בצע כסף", טען סנ"צ בנימין, "הם ביצעו גם ארבע משימות ביום. הקשר עם איראן היה דרך מתווך טורקי בשם אלחסן. הוא קיבל הנחיות מהאיראנים והעביר לחשודים. היו מעצרים בטורקיה ואזרבייג'אן. הם התבקשו לגייס עוד סוכנים לסייע להם. הם היו מודעים שהם עובדים בשביל איראן, עבור מדינת אויב".

בפרקליטות מדגישים כי פרשה חמורה זו מצטרפת לשורה של מקרים שנחשפו בשבועות האחרונים ושעל חלקם הוגשו כתבי אישום ובקשות מעצר עד תום ההליכים, וחלקם עתידים להיות מוגשים בעת הקרובה, כחלק ממאבק בלתי מתפשר שמנהלת פרקליטות המדינה נגד מי שמבקשים לפגוע בביטחון המדינה.