מכירת מטבעות ושטרות כסף מזויפים היא אפיק "הכנסה" משמעותי בקרב ארגוני פשע בישראל. באחרונה, לאחר שהצליחו לזייף שטר של 200 שקל באיכות גבוהה, החשד הוא שהם הצליחו להעתיק גם את המטבע המבוקש בשוק הישראלי – 10 שקלים.

במשטרה מעריכים כי עבריינים הקימו כמה מחרטות חדשות ומשוכללות בתוך מחסנים באזור השפלה, המשולש והצפון, שם הצליחו לשחזר את המטבע. "קשה מאוד לאתר את אותן מחרטות", מבהיר גורם במשטרה, "אנחנו פועלים במישור המודיעיני, וכבר היה לנו כמה הצלחות".

מטבע מזויף
מטבע מזויף

בשנים האחרונות פשטה המשטרה על כמה מחרטות באזור השפלה, המשולש, ואפילו בשטחי הרשות הפלסטינית, אך נראה שהתופעה רק מתרחבת.

בעל מחרטה מצפון הארץ סיפר בשיחה עם mako כי יש ביקוש לאותן מטבעות מזויפים, בעיקר בשל המצב הכלכלי. לדבריו, אותם מטבעות מוצאים את דרכם לשווקים, רשתות מזון, ופיצוציות, מבלי שאף אחד יבדוק אם מדובר במטבע מזויף, וכך הם נטמעים בשוק הישראלי. עוד עולה החשד כי בתקופה האחרונה החלו גורמים עבריינים לזייף גם מטבעות של 5 שקלים.

עלות ייצור מטבע של עשרה שקלים נעה בין שקל אחד לשניים לכל היותר, בעוד מטבע מזויף נמכר בחמישה שקלים לבעלי עסקים. "בהערכה זהירה מדובר בחצי מיליארד שקל בשנה שמועבר לארגוני פשע", הסביר קצין משטרה, "הרווחים פה מטורפים". 

"הצלחנו לנתק את צינורות החמצן הכלכליים של העבריינים בהרבה תחומים, אבל לא בהפצת מטבעות מזויפים. זה כמעט בלי אפשרי", הודה קצין משטרה בכיר, "השוק מוצף בהם. אנחנו מצליחים מדי פעם לסכל את הייצור, אבל חלק מהמחרטות פועלות בשטחי הרשות הפלסטינית ושם אין לנו שליטה. עבריינים ובעלי עסקים רוכשים את המטבעות ועושים הרבה כסף".

וכאמור, לא מדובר רק במטבעות. שטר 200 השקלים הפך למזויף ביותר בישראל, והנזק שנגרם כתוצאה מכך נאמד בעשרות מיליוני שקלים.