פרקליטות המדינה הגישה היום (שישי) לבית המשפט המחוזי בחיפה כתב אישום נגד שבעה תושבי חיפה והצפון, ביניהם שני קטינים, שניהלו במשך כשנתיים תא ריגול איראני. כתב האישום מייחס להם עבירות ביטחון של סיוע לאויב במלחמה ומסירת ידיעה לאויב. זאת, באמצעות מגע עם שני סוכנים איראנים שגייסו אותם למשימות איסוף המודיעין והעברת מידע רגיש, כמו צילום ואיסוף מידע על תשתיות אזרחיות, בסיסים צבאיים, מערכות הגנה ואמצעי לחימה צה"ליים, וכן מעקב אחר אנשים שונים.
החקירה שהחלה עם חשיפת הפרשה העלתה כי שבעת הנאשמים, חלקם עלו מאזרבייג'ן, פעלו במסגרת חוליה מאורגנת שגויסה ע"י סוכן איראני, ועסקו כשנתיים באיסוף מידע וצילום מתקנים צבאיים ובסיסים, בהם בסיסי חיל האוויר בנבטים וברמת דוד, מחנה הקריה בת"א, אתרי סוללות כיפת ברזל ועוד. במתקפה האיראנית שבוצעה נגד ישראל באפריל השנה, למשל, אחד מחברי הרשת נשלח לתעד את הנזקים שנגרמו למיקומים אסטרטגיים. "הסוכנים האיראנים ביקשו ממני לתעד את הנזקים לאותם בסיסים ואתרים בארץ. שלחתי להם תמונות וסרטונים", כפי שציין אחד הנאשמים.
הנאשם המרכזי וראש החוליה הוא אזיז ניסנוב (43), שהיה בקשר עם המפעילים האיראניים, ופעל לצירוף חברים נוספים לחוליה; אלכסנדר סדיקוב (58) ששימש כסגנו של ניסנוב, והיה אחראי בפועל על ניהול החוליה וחלוקת המשימות והתשלום בין חבריה, נאשם נוסף הוא קטין ששימש כאיש הביצוע העיקרי במשימות הצילום ושליחת התוצרים למפעילים האיראניים, לצד עוד קטין שעסק במשימות צילום, שליחת תוצרים וקבלת כספים מהסוכן האיראני, וכן יגאל ניסן (20), בנו של הנאשם ניסנוב, ויצ'סלב גושצ'ין (46), ויבגני יופה (47) מנוף הגליל.
בחודשים האחרונים גורמים באמ"ן העבירו לשב"כ ולמשטרה מידע לפיו האיראנים מפעילים חוליית ריגול ממנה קיבלו מידע על בסיסים רגישים ומסווגים בישראל ודאגו, באמצעות חיזבאללה, לשגר לעברם טילים וכטב"מים.
"הם קיבלו הנחיות מדויקות מה להעביר להם. עבור כל משימה נקבע מחירון, אם זה צילומים של בסיסים רגישים כמו של בא"ח גולני (שבו נהרגו ארבעה חיילים וכ-60 נפצעו מירי כטב"ם), בסיסי חיל האוויר שהיו על הכוונת של האיראנים וחיזבאללה, הקריה בתל אביב, אתרי של סוללות כיפת ברזל וביתו של ראש עיר", כפי שציין גורם בכיר במשטרה.
חברי הרשת ביצעו מאות משימות עבור הסוכנים האיראנים מצפון רמת הגולן ועד לנגב. הם העבירו תמונות, מיקומים מדויקים וסרטונים של המתקנים האסטרטגיים המסווגים ביותר במדינת ישראל. הסוכנים האיראנים מצדם התחזו בשמות הכיסוי "אלחאן" ו"אורחן" - הקשר ביניהם לבין הנאשמים נוצר באמצעות גורם המתגורר באחת ממדינות ברית המועצות לשעבר, שבהמשך קישר אותם לגורמים במודיעין האיראני.
"בהתחלה זה היה חברי. לאחר מכן הגורם האיראני ניצל את זה שאותו חבר ברשת סובל ממצוקה כלכלית ומציע לו הלוואה בעשרות אלפי דולרים לסייע לו. לאחר שרכש את אמונו הוא שולח אותו לבצע עבורו משימות ריגול", הסביר גורם במשטרה. אחד הנאשמים הודה בפני חוקרי שב"כ והמחלק הביטחוני ביאחב"ל שבלהב 433, כי "עשינו את זה בשביל כסף, התמכרנו לזה. עשינו דברים על אוטומט. הבנו שאנחנו פוגעים בביטחון המדינה אבל לא הבנו את המשמעות. חשבנו רק על כסף".
מחקירת המשטרה והשב"כ עולה כי בשלב מסוים צורפו הקטינים למשימות ריגול על מנת לסייע, בגלל שדרישות הסוכנים האיראנים היו רבות. "בכיר ברשת גייס את שני ילדיו הקטינים לסייע לו. בחלק מהמקרים המידע שחברי החוליה מסרו לאיראנים סייע להם לשגר טילים וכטב"מים לעבר מקומות ובסיסים שונים ברחבי הארץ, שגבו חיי אדם וגרמו לפציעה של אחרים", אומר גורם במשטרה. הסרטונים והתמונות, הועברו לסוכנים האיראנים באמצעות הוואטסאפ והטלגרם.
בתחילת החקירה כל אחד מהמעורבים ניסה לגמד את חלקו בפרשה, טענו שלא הבינו את משמעות מעשיהם אולם בהמשך כאמור הודו שפגעו בביטחון מדינת ישראל עבור בצע כסף. "קיבלתי כסף כדי לכסות חובות. עשיתי טעות ואני מצטער. לא יכולתי להפסיק. הייתי צריך כסף לאוכל, למשפחה, לשכר דירה והוצאות שהיו לי. פעלתי כמו נרקומן ולא יכולתי להפסיק. אם לא הייתם עוצרים אותי ואת השאר היינו ממשיכים בזה. המדינה לצערי לא עזרה לנו כלכלית. זרקה אותנו. היה לי כעס גדול על המדינה", הוסיף.
השבעה ביצעו לעתים מספר משימות ריגול ביום. כמו כן תיעדו הנאשמים בסיסים רגישים כמו יב"א 506 במירון, עמק חפר, קריית גת ובאר טוביה וכן בסיס גלילות שבו ממוקמת יחידת 8200, לצד נמל אשדוד וחיפה, תחנת הכוח בחדרה ואת בלון התצפית של צה"ל סמוך לצומת גולני. "הסוכנים האיראנים ניצלו את זה שחברי הרשת היו זקוקים לכסף והפעילו אותם. זה התחיל במשימות קטנות עד לצילום של בסיסי צה"ל ואתרים אסטרטגיים במדינה. הם פעלו כמו שלוחה של איראן בישראל", הסביר קצין משטרה.
"מדובר באחת הפרשות החמורות ביותר שהיו בשנים האחרונות בישראל, של אזרחים שריגלו במודע למען איראן תמורת בצע כסף, כשהם פוגעים בביטחון המדינה ומסכנים את חיי אזרחיה וחייליה שנמצאים בעיצומה של מלחמה עם חיזבאללה וחמאס", מבהיר גורם בכיר במשטרה. השבעה, שהודו והביעו חרטה, נאשמים בעבירות של סיוע לאויב בזמן מלחמה, מסירת ידיעה לאויב ושיבוש הליכי משפט. הם מיוצגים על ידי עורכי דין מטעם הסנגוריה הציבורית. העונש על ריגול בישראל בזמן מלחמה עשוי להיות גזר דין מוות.