שנה חלפה מאז שפרסמנו ב-mako עדויות של בעלי עסקים שהחליטו להפסיק לקבל שטרות של 200 שקלים לאחר שגילו שהם מזויפים, אך מאז גל זיופי השטרות נמשך, וביתר שאת. 

בשנה האחרונה התופעה התרחבה לעסקים רבים ברחבי הארץ, בעקבות הקושי הרב לגלות האם מדובר בשטר אותנטי או מזויף. הקושי בזיהוי נמשך על אף השימוש במכונת משוכללות לזיהוי שטרות ועטים מיוחדים שלא מצליחים לעלות על הזיוף.

"קיבלנו בתחנת הדלק עשרות שטרות מזוייפים מלקוחות אקראיים, שייתכן שהם עבריינים או מעורבים בהפצת השטרות", סיפר יאיר, עובד בתחנת דלק בדרום. "הם תדלקו באלפי שקלים וגרמו לנו לנזק גדול. בדקנו האם השטרות אמיתיים, אבל כאשר הפקדנו אותם בבנק קיבלנו טלפון מפקיד בכיר שעדכן אותנו שהם מזויפים. איכות הזיוף גבוהה מאוד. נפלנו בפח והחלטנו שאחנו לא מקבלים יותר את שטרות של 200 שקל וכמונו יש עוד תחנות דלק שלא מקבלות את השטר. אנחנו מבקשים לשלם באשראי או בשטרות אחרים".

גם בתי קפה, מסעדות ובעלי דוכנים בשווקים בבאר שבע ובתל אביב מממשיכים בסירובם לקבל את השטר מחשש שהוא מזויף. "יש מכה גדולה של זיופים של השטר בשוק בבאר שבע ובעוד כמה מקומות בדרום הארץ ובתל אביב", הסביר אברהם, בעל דוכן בשוק העירוני בבאר שבע שמסרב לקבל שטרות של 200 שקלים. "אני חטפתי הפסד של בערך 15 אלף שקל רק בשבוע האחרון מהשטרות האלה. החלטתי שאני לא מקבל יותר את ה-200 שקל. אני כן מקבל מטבעות, שטרות של 20 ו-100 ואשראי. בזמן האחרון יש הצפה של השטר המזויף גם בחנויות בשוק ובעיר עצמה. זו מכה כלכלית קשה בשבילי. גם ספקים של פירות וירקות לא רוצים לקבל שטרות של 200 שקל בגלל החשש שיגלו לאחר מכן בבדיקות בבנק שהוא מזויף. השטר הזה הוא נזק גדול".

שטר מזויף של 200 שקלים
שטר מזויף של 200 שקלים

גם באזור חיפה והסביבה ישנם בתי קפה  ומסעדות בהם מתעקשים לקבל אשראי בלבד או שטרות של 100, 50 ו-20 שקל. "עסקים לא מוכנים לקחת סיכון ולקבל שטרות של 200 שקל", הסביר עובד בבית קפה בחיפה, "השטרות נראים אמיתיים לגמרי ואפילו עוברים בהצלחה בדיקות, אבל בבנקים בודקים את השטרות ומגלים שהם מזויפים".

מאחורי התעשייה עומדים ארגוני פשע מהמגזר הערבי והיהודי שפועלים בטורקיה ובאזור הצפון ולכיש. המשטרה חשפה לאחרונה ניסיונות לייצר שטרות מזויפים של 100 שקלים, אבל לא בתפוצה גבוהה כמו שטר של 200. 

"קשה להתמודד עם ממדי התופעה הזו", ציין קצין חקירות במשטרה. "מכירת השטרות המזויפים נעשית בערוצי הטלגרם. אמנם תפסנו כמות גדולה של שטרות 200 שקל מזויפים וכמה אלפים בודדים של 100 שקל אבל זו טיפה בים. השוק היום מוצף. למרות הענישה המחמירה כלפי המפיצים והזייפנים של השטרות (כמה זייפנים נדונו באחרונה לחמש ושש וחצי שנות מאסר בפועל) התופעה הזו ממשיכה לצבור תאוצה לאור המצב הכלכלי הקשה שמוביל אזרחים תמימים שנקלעו למצוקה כלכלית לרכוש את השטרות המזויפים תוך הסתכנות בכתב אישום פלילי וישיבה בכלא".