בלילה שבין 12 ל-13 בדצמבר 2005, סוהרים בכלא אשמורות שבשרון נחרדו לגלות באחד התאים את גופתו של העבריין יוני אלזם בן ה-22, זמן קצר לפני שהיה צפוי להעיד נגד יעקב אברג'יל, אחיו של העבריין יעקב אברג'יל, שהואשם בניסיון רצח. "שמענו קולות של שיעול וחרחור, וכמה דקות לאחר מכן מצאו את יוני מת בתא", שחזר אחד הסוהרים.

אלזם השתייך לארגון הפשע של משפחת אברג'יל. הוא ריצה עונש מאסר בגין מעורבותו ברצח העבריין חנניה אוחנה בשנת 2002. שלוש שנים מאוחר יותר הוא נמצא ללא רוח חיים בתאו לאחר שהורעל.

 שני עבריינים שהורשו לבקר אותו כמה שעות הרעילו אותו על פי החשד באמצעות ציאניד. המשטרה בדקה חשדות לפיהם העבריינים נשלחו על ידי אברג'יל וסיפקו לאלזם גלולות ציאניד כדי שיתאבד ולא יעיד במשפט נגד אחיו. 

שנה לאחר הרצח של אלזם, יעקב אברג'יל נעצר כחשוד במעשה, אבל החוקרים התקשו לבסס נגדו ראיות מוצקות שיובילו להגשת כתב אישום נגדו. אלזם היה אמור להעיד גם נגד חברו לרצח אוחנה, העבריין שמעון זריהן. החוקרים חשדו שאלזם היה בזירת הרצח של אוחנה אבל מי שלחץ על הדק האקדח הוא זריהן. מבחינת המשטרה אלזם חצה את הקווים, בגד באברג'יל ואנשיו ונרצח באמצעות רעל.

אסי אבוטבול (צילום: אייל מרגולין)
אסי אבוטבול | צילום: אייל מרגולין

החוקרים הפעילו מכבש לחצים בלתי פוסק על אלזם להודות ברצח אוחנה ולהפליל את זריהן ואברג'ל. מותו של אלזם טרף למשטרה את הקלפים. בלעדיו לא היה ניתן לבסס את הרשעתו של זריהן ברצח אוחנה.

אלזם, שבצעירותו חבר לארגון הפשע של העברין יעקב אברגיל. הוא היה מקורב מאוד לעבריינים שמעון זריהן ויורם אל על. "השוטרים שברו את יוני וגרמו לו בכוח להודות ברצח אוחנה. הם ידעו שאם יוני לא יעיד נגד שמעון הוא לא יורשע ברצח והוא עלול להשתחרר", שחזר עבריין המכיר את פרטי הפרשה, "הם שמרו על יוני כמו כספת, אבל ברגע האמת נכשלו והוא מת מהרעלת ציאניד".

מותו של אלזם גרם למבוכה גדולה בשירות בתי הסוהר. עד היום, כמעט 20 שנה לאחר מותו, לא ברור האם אלזם התאבד במודע, או קיבל את הציאניד מהעבריינים בטענה שזה יסייע לו להירדם טוב בלילה או שהם הרעילו אותו למוות.

אביו של אלזם ניהל מאבק במסגרתו הוא הוכיח שההודאות של בנו בתיק רצח אוחנה נגבו תחת לחצים ובניגוד לחוק וכי לאורך כל החקירה שמר על זכות השתיקה. לבסוף אלזם זוכה מרצח אוחנה לאחר שהשופטים קבעו שההודאות שמסר נלקחו ממנו באופן פסול. המדינה שילמה לבני משפחתו פיצוי של שני מיליון שקל.

הרצח של אלזם הסעיר גם את העולם התחתון וגרם לעבריניים לדרוש שלא לקבל לתאם אוכל שהאסירים בישלו אלא ארוחות שמקבלים אנשי הסגל בכלא. "היו ניסיונות לאורך שנים להרעיל עבריינים בכלא והם סוכלו על ידינו", גילה בכיר לשעבר בשב"ס, "היה חשש למשל שירעילו את יגאל עמיר זמן קצר לאחר שהורשע ברצח ראש הממשלה יצחק רבין. היה מידע שדיבר על סוהרים ואסירים שירצו לנקום בו.  האוכל של עמיר עבר כמה בדיקות שלנו בטרם הוא קיבל אותו וגם הסוהרים שנבחרו לשמור עליו עברו בדיקות קפדניות. לא רצינו שמקרה אלזם יחזור בשנית".

לפני כמה שנים ראש ארגון הפשע אסי אבוטבול, המרצה עונש של 18 שנות מאסר בפועל בגין עבירות של הלבנת הון, סחיטה באיומים ועמידה בראש ארגון פשע, חשש שמהרעלה בכלא. הוא פחד שאסירים המשתייכים לארגון יריב ינסו לרצוח אותו באמצעות רעל. "אני פוחד שירעילו אותי", טען אבוטובול בעתירה שהגיש לבית המשפט נגד שב"ס.

_OBJ

גורם בשב"ס הודה שהסוגיה הזו נבדקה לעומק כמה פעמים. "הייתה תקופה שאסי אבוטבול אכל רק קופסאות שימורים סגורות. הפחד שירעילו אותו נשמע הגיוני. זה לא היה תלוש מהמציאות. היינו צריכים לבדוק מי מהאסירים שמבשל את האוכל שלו בכלא קשור ליריביו או לא, כדי שנוכל להרגיע אותו שזה לא יקרה. להגיד לך שהוא נרגע מההסברים שלנו? אני לא בטוח", הסביר קצין מודיעין לשעבר בשב"ס.

על מידע שהגיע לשב"ס, בשנת 2007 בן דודו של אסי, פרנסואה אבוטבול, הכין בתאו חומר רעיל כדי להרעיל עבריין יריב. הוא ניסה את החומר הרעיל שהכין על אסיר. האסיר בלע את החומר והתמוטט וכך גילו בשב"ס את התוכנית של אבטובול להרעיל את יריבו.

משפחת אבוטבול לא לבד. לאחרונה ראש ארגון הפשע ניבי זגורי הגיש עתירה נגד שב"ס לפיה הוא חושש שאסירים ינסו להרעיל אותו ודרש לקבל ארוחות ממטבח סגל הכלא ולא מהמטבח המבשל לאסירים. "אם אסיר, ולא משנה מה מעמדו, ימות לנו בכלא מהרעלה מבחינתנו זה יהיה יום כיפור של שב"ס. אנחנו עושים הכל כדי שמקרה יוני אלזם לא יחזור על עצמו", הדגיש בכיר בשב"ס.