המשטרה ההולנדית פשטה בחודש יולי האחרון על מכולת ציוד בחלקה הדרומי של העיר ברגן אופּ זום ונחרדה ממה שנחשף בפנים; מתחת לאף של התושבים המקומיים, הופעל במקום תא עינויים מחריד בבעלות העולם התחתון במדינה. 

שוטרים שהשתתפו במבצע סיפרו כי המכולה כולה הייתה מכוסה בחומר איטום אקוסטי שנועד למנוע מרעשים לבקוע החוצה – או במקרה הזה - צווחות כאב של אנשים. עוד מצאו השוטרים במקום במקום כיסא ישן שנלקח מקליניקת שיניים ולצדו מגש ועליו שורה שלי כלים שנועדו לענות את הקורבנות – פלייר, סכין יפנית ומבער.

חשיפת חדר העינויים הייתה השיא של חקירה שנמשכה חודשים ארוכים, ובה בלשים עקבו אחר חברי כנופיות והאזינו בסתר לרשתות קשר של סוחרי סמים. גורמים המעורים בפרטי החקירה חשפו מאוחר יותר כי עבריינים נהגו לכנות את המכולה בתור "חדר הטיפולים" ושם הם נהגו לחקור פעילים של ארגוני פשע מתחרים.

 

 

הפשיטה אמנם הוגדרה כמוצלחת עבור רשויות האכיפה המקומיות, אבל היא גם אישרה בפני בכירים בממשלה חלק מהחששות הגדולים ביותר שלהם – הולנד הולכת ומתהווה בתור מעצמת עולם תחתון, ויש שיגידו אפילו "מדינת נרקוס". יאן שטראוס, קצין בכיר במשטרה ההולנדית ויו"ר איגוד השוטרים, התייחס להתדרדרות במצב הפשיעה במדינה ואמר שזה הגיע לכדי מצב שבו ילדים בני 12 מוכרים סמים ברחובות ומפרנסים מבוגרים שמתייחסים אליהם כמו כלים במשחק.

"אנחנו מתמודדים עם ארגוני פשיעה ברמה שלא הכרנו לפני כן", סיפר שטראוס בריאיון לכלי התקשורת בבריטניה. "יש לנו יחידות מחשוב מהמתקדמות בעולם ואני מאוד גאה בהם על כך שגילו את המכולה הזו. אף על פי כן, אני חושש שהולנד הולכת והופכת למעצמה בינלאומית של סוחרי סמים ברמות שאנחנו חוזים באמריקה הלטינית".

קווים אדומים וזיהומים חברתיים

אמסטרדם מוכרת היטב לתיירים הישראלים בזכות הקופי שופס שלה, הפארקים היפהפיים, המוזיאונים השונים והאווירה המתירנית והמשוחררת. בנוסף, כך מתברר בשנים האחרונות, בירת הולנד לשדה קרב של ארגוני פשע שונים – ובשנת 2016, המצב הגיע לשפל הגרוע ביותר כאשר תושב המקום מצא ראש ערוף ברחובות העיר.

פרטים האירוע החמור פורסמו יממה אחרי שכבאים בעיר מצאו גופה כרותת ראש במכונית שרופה בכניסה לבירה. תוך זמן קצר זוהה הקורבן בתור נביל אמזיב בן ה-23, עבריין מוכר למשטרה בזכות הקשר שלו לכנופיות מקומיות.

סטן קומן, תושב האזור שבו נמצא הראש הכרות, התייחס לתקרית בשיחה עם כתבי סוכנות הידיעות המקומית Het Parool: "הראש הונח ככה שהוא הסתכל כביכול אל תוך אחד מבתי הקפה באזור – כאילו שזה היה אמור להיות מסר". החוקרים בכל אופן העריכו כי אמזיב נרצח על ידי פעילים של ארגון פשע מתחרה, אבל איש מעולם לא הורשע בפשע המחריד.

שנתיים אחרי הרצח של נביל אמזיב, רצח נוסף זעזע את תושבי אמסטרדם. זה היה במרץ 2018, אז אחיו של עבריין מקומי נורה למוות במרכז העיר. היורה נעצר זמן קצר לאחר מכן והודה במהלך החקירה כי לחץ על ההדק בתמורה לחוזה חיסול שעמד על 100 אלף אירו.

הוא הורשע במעשיו ונידון לרצות 28 שנות מאסר. מאוחר יותר, התברר כי אחיו של הקורבן החל לשתף פעולה עם המשטרה ומסר להם מידע על סוחר הסמים רדואן טאג'י – עבריין הולנדי-מרוקאי, מנהיג כנופיית "מלאכי המוות" ואחד מראשי הפשע המסוכנים ביותר במדינה. מלחמת הקרטלים ההולנדית יצאה לדרך.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ridouan taghi (@ridouan_taghi061) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NRC.nl (@nrcnl) on

 

פרשת הרצח הזו קיבלה תפנית נוספת כאשר הסנגור של העד, דרק ויירסום, נרצח מחוץ למשרדו בספטמבר 2019. עדי ראייה סיפרו שעורך הדין בן ה-44 נורה למוות בשעות הבוקר בזמן שנפרד מאשתו. "מדובר ברצח אכזרי במיוחד וקו אדום שנחצה", סיפר אריק אקרבום, מפכ"ל המשטרה דאז. "כעת, אפילו אנשים שעושים את העבודה שלהם לא מרגישים בטוחים". 

"ההתדרדרות במצב היא מה שאני נוהג להגדיר אותו בתור 'זיהום חברתי'", אמר אקרבום. "אלו תופעות שמכרסמות את היסודות של החברה שלנו באמצעות אקטים של אלימות קשה. עבריינים נרצחים ברחובות, עדי מדינה מאוימים, עורכי דין מחוסלים ואפילו חוקרים מסוימים מסתובבים עם מאבטחים. זה כבר לא משהו מתחת לפני השטח – הכל מאוד ברור וגלוי".

בנוסף, דו"ח שפורסם בשנה שעברה חשף עד כמה מצב הפשיעה בהולנד התדרדר כאשר אחד הממצאים המדאיגים ביותר היה התבססות הגלויה לעין של ראשי פשע בבירת המדינה. "אמסטרדם נתנה יד חופשית לעבריינים וכנופיות סמים להשתלט על העיר כמו פרזיטים. מבלדרים צעירים, לבריונים ועד לאנשים שמציעים את עצמם כשכירי חרב", נכתב בדוח.

למה דווקא הולנד?

זה כנראה לא סוד שהולנד הפכה בעשורים האחרונים למעצמה אירופאית בכל הקשור לסחר בסמים. אחת הסיבות לכך היא העובדה שפועל במדינה אחד הנמלים הגדולים ביותר בכל היבשת. "נמל רוטרדם הוא מוקד הפצה מצוין", מסביר שטראוס. " מעבר לזה, הולנדים הם סוחרים במהותם כבר יותר מ-400 שנים ואנחנו מאוד מסבירי פנים. רוב התושבים פה יודעים אנגלית ברמה מצוינת, רבים דוברים גם צרפתית ואחרים מסוגלים לדבר גם גרמנית. בתחילת העשור הקודם, היינו מאוד תמימים בכל הנוגע לפשע מאורגן, זה כמעט ולא היה קיים פה. אל תוך הריק הזה חדרו בשנים האחרונות ראשי פשע שונים".

שטראוס מוסיף שהולנד מהווה מקום מסתור טוב עבור עבריינים ומשלוחי סמים, והמדינה מוכרת היטב בתור אחת מיצרניות האקסטזי המובילות \בעולם. למרות זאת, קצין המשטרה טוען שמה שמושך עבריינים להולנד יותר מכל זו הקלות היחסית שבה ניתן להלבין כספים באמצעות עסקים גדולים.

"אפשר לבצע פה הלבנות הון בכל מיני שיטות", הוא סיפר. "דרך יחידות נופש להשכרה ןעד נכסים למכירה ורכישת שליטה על חברות מסוימות. על פי ההערכות, לפחות 10 אחוזים מהכסף של העולם התחתון עובר תהליך של הלבנת הון בהולנד". מעבר לזה, הוא מדגיש כי כמעט ואין כנופיות מגובשות במדינה, אלה פעילים בארגוני פשע מתוחכמים – חלקם אפילו מנוהלים מחוץ למדינה.


וכך, בזמן שבכירים ברשויות האכיפה סבורים שיש לפעול נגד ארגוני הפשע באופן חזיתי, סוציולוגים במדינה סבורים כי השינוי צריך לבוא מהחברה עצמה. ווטר לאומנס, מחבר הספר "מרוקו מאפיה" שעוסק בפשע מאורגן באמסטרדם, טוען שהשורש של הבעיה הוא במישור החברתי. "הכל נובע מחוסר הזדמנויות בחברה שלנו", סיפר לאומנס בשיחה עם כתבי ה-BBC. "כולנו הרי רוצים להתפרנס, בין אם אנחנו בנקאים או עיתונאים. לאנשים רבים בשכבות האוכלוסייה האלה אין את האמצעים לשבור את תקרת הזכוכית ועולם הפשע הופך לפתרון האידיאלי. הבעיה היא לא רק של פשע מאורגן או סמים, אלא גם חברתית".

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Arnoud Hugo (@arnoudhugo) on

 

שטראוס מוסיף כי הוא נוטה להסכים עם הטענה /ל לאומנס לאחר שיצא לו לראות במו עיניו את המציאות ברחובות הבירה. "ראיתי כבר ילדים בני 12 שיורדים לרחוב בשביל למכור סמים ולעבוד בתור תצפיתנים של עבריינים", סיפר. "יש להם מעט מאוד הזדמנויות ביחס לאחרים, ולפעמים הכסף בעולם התחתון קורץ להם יותר. אני חושב שאם נצליח לצמצם את הפערים החברתיים, נצליח להחליש את ארגוני הפשע. אנחנו צריכים לתת ליותר אנשים שיוויון הזדמנויות – אחרת הם בוחרים בפשע".