שופטי בית המשפט העליון בתאילנד החליטו בחמישי האחרון לאשר את העברתו של אסיר ישראלי שמרצה עונש מאסר של 43 שנה בכלא התאילנדי, בעקבות חשש שיידבק בנגיף הקורונה ויסכן את חייו בגלל בריאותו הרעועה.
אלון יגאל מכלוף (50), תושב באר שבע ואב לילדה בת 13, נידון לפני 13 שנה לעונש מוות לאחר שבשנת 2007 נעצר יחד עם עם ישראלי נוסף בשם ולדימיר אגרוניק כשברשותם 23 אלף כדורי אקסטזי. התערבותו של נשיא המדינה, ראובן ריבלין, מול רשויות החוק בתאילנד עזרה להמתיק את עונשו ל-43 שנות מאסר. אגרוניק זוכה כמה שנים לאחר מכן וגורש לישראל.
לדברי בני משפחתו, בשנים האחרונות הוחזק מכלוף בתנאים תת אנושיים כשעל רגליו שלשלות ברזל במשקל כבד שהחמירו את מצבו הבריאותי. הוא היה כלוא במשך זמן רב באגף הנידונים למוות בבית הכלא, וכל הערעורים שהגיש לבתי המשפט נדחו בזה אחר זה.
לאחר שהועבר לכלא שמרוחק מבנגקוק והוצב בו בתנאים קשים יותר, החל בשנים האחרונות מצבו הבריאותי להתדרדר, ובני משפחתו פנו לרשויות בתאילנד בבקשה להעבירו לישראל. זאת, לאחר שבין ישראל לתאילנד לא קיימת אמנת הסגרה והסכם ההעברה תלוי בהחלטת שני הצדדים.
וכך, לאחר בקשת המשפחה אישרו הרשויות בתאילנד את הסגרתו של מכלוף לישראל, אך משרד המשפטים והשר לביטחון פנים תנגדו נחרצות לעניין.
בעתירה שהגישו בני משפחתו של מכלוף לבג"צ באמצעות עורכי הדין נחמה ציבין ויורם שפטל, הם דרשו לאשר את הסגרתו של מכלוף לישראל מחשש לחייו ועקב מצבו הבריאותי הרעוע. פרקליטיו ביקשו מהשופטים להתחשב בהתפשטות מחלת הקורונה בתאילנד, והחשש שמכלוף עלול להידבק בנגיף, דבר שיחמיר עוד יותר את מצבו הבריאותי.
בנוסף, טענו בני המשפחה כי ההחלטה שלא להעבירו לישראל להמשך ריצוי עונשו (במידה ויוחזר לישראל מכלוף צפוי לרצות 20 שנות מאסר בפועל) נגועה בחוסר סבירות, חוסר מידתיות, הוא מופלה לרעה ועל בית המשפט להתערב בסוגיה הזו בדחיפות.
"האסיר אינו תושב ישראל ולא נמצאה הצדקה לפטור אותו מתנאי התושבות לחוק לנשיאת עונש מאסר במדינת אזרחותו של האסיר. כמו כן, מהחומר שהועבר בעניינו של האסיר, עולה כי קיימת מניעה להעבירו לישראל מטעמים של שלום הציבור ובטחונו", נאמר בתגובתם של השרים איילת שקד וגלעד ארדן.
לדברי השניים, מצבו הרפואי של מכלוף אינו חריג באופן משמעותי, ואף עולה כי הוא מקבל את הטיפול הנדרש ויש מידע מודיעיני קונקרטי לפיו נשקפת סכנה לציבור במידה ויוחזר לישראל.
ראש הרכב השופטים שדן בעתירה, השופט חנן מלצר, התייחס בכובד ראש לבקשת פרקליטיו של מכלוף, ובייחוד בנוגע למחלת הקורונה שהחלה להתפשט לתאילנד: "נוספה עתה הסכנה הממשית להידבקותו בנגיף הקורונה, בנוסף לבעייתיות שבביקור בני משפחתו שנסעו מעת לעת לתאילנד לבקר את העותר ועתה חוששים לעשות כן", ציין השופט מלצר.
לדבריו, עורכי דינו של מכלוף הציגו בפני ההרכב פרסומים של מקרה דומה בו אסיר בריטי שאובחן כחולה בנגיף הקורונה בכלא התאילנדי הועבר להמשך ריצוי עונשו באנגליה. וכך, ברוב דעות, החליטו השופטים מלצר ודפנה ברק-ארז לקבל את העתירה ולהורות על העברתו של מכלוף לישראל.
"בהתחשב בהתפרצות וירוס הקורונה ובהימצאותו של העותר במאסר בתאילנד, על המשיבים (משרד המשפטים והמשרד לביטחון הפנים) לוודא כי טרם הטסת העותר לישראל, הוא ייבדק כדי שיימצא באם הוא נושא את הנגיף ולא חולה במחלה שהנגיף מחולל, וכי בעת הבאתו לישראל הוא יוכנס במידת הצורך לבידוד", פסק השופט מלצר שבהמשך אף חייב את שני משרדי הממשלה לשלם הוצאות משפט בסך 10,000 שקלים לבני משפחתו של מכלוף.