בני משפחתו של אלישע סבח, תושב נתניה שנרצח לפני כשבע שנים במסעדה שלו בעיר, הגישו באחרונה לבית משפט השלום בתל אביב תביעה על סך מיליוני שקלים נגד משטרת ישראל – בטענה שהם האחראים הישירים לרצח, משום שלטענתם לא עשו דבר כדי למנוע אותו, למרות שהיו ידיעות מודיעיניות מקדימות לכך שסבח מאוים.
"המשטרה הפקירה אותו ואפשרה את חיסולו", טענה המשפחה בתביעה. באופן מפתיע מי שהגיש את התביעה בשם המשפחה הוא עו"ד מוטי אזולאי, שמייצג בעתירות גם את ראש ארגון הפשע ניבי זגורי, שנאשם ברצח של סבח יחד עם אריק איטל.
סבח, שמעולם לא היה קשור לעולם הפשע, ניהל עד לפני 17 שנה את הפיצוצייה "בונבון" בעיר העתיקה בבאר שבע. בפברואר 2007 התרחש במקום רצח אכזרי שהסעיר את המדינה – גבר נכנס לבית העסק של סבח עם אקדח 9 מ"מ וירה למוות בנערים רוסלאן קובייב ואיתן איזמאילוב, בני 16 ו-17. חברם בן ה-16 נפצע באורח קשה מהירי, ונותר משותק לכל ימי חייו. היורה נמלט מהמקום, והיחידה המרכזית במשטרת מרחב נגב פתחה בחקירה.
הרצח האכזרי של הנערים גרר אחריו רצף של רציחות. חודשיים לאחר מכן, באפריל 2007, נרצחו העבריינים עטוואה אבו סעלוק ומוחמד אבו גליון בתרגיל "כיפה אדומה" במסווה של עסקה למכירת רובים ואקדחים. גם כאן היורה השתמש באקדח 9 מ"מ, ונמלט מהמקום. ימ"ר נגב נותרה עם ארבעה תיקי רצח לא מפוענחים.
"אדם היה פרנואיד"
ב-15 בספטמבר נרצח העבריין רועי תשובה. במשטרה חשדו כי מי שעמד מאחורי הרצח הוא חברו הטוב אדם איטל, ששיתף אותו בכל הסודות שלו. על פי החשד שעלה איטל רצח את תשובה מחשש שיחשוף שהוא זה שרצח את הנערים בפיצוציה ואת העבריינים הבדואים. לימים איטל הורשע בארבעת מקרי הרצח, אך לא ברציחתו של חברו הטוב. "היה לאדם אינטרס מובהק לרצוח את רועי, הוא ידע עליו הכל", מספר גורם שהיה מקורב לשניים, "אדם היה פרנואיד".
לאחר רציחתו של תשובה חלה התפתחות בארבעת תיקי הרצח. סבח, שתשובה היה בעלה של אשתו לירז, ביקש לנקום באיטל שלדעתו רצח את חתנו. הוא ניגש לחוקרי ימ"ר נגב וחשף בפניהם כי איטל הוא זה שרצח את שני הנערים בפיצוצייה – בגלל ויכוח שהתגלע ביניהם שעתיים לפני כן במועדון לילה בעיר. סבח נסע לדרום הר חברון על מנת לאתר את אוסאמה, פלסטיני שעבד אצלו כשוטף כלים בליל הרצח והיה עד לרצח הכפול, כדי שימסור עדות על הפרשה.
בעקבות ההתפתחות איטל נעצר בחשד לרצח שני הנערים. הוא הכחיש את המיוחס לו, אך פרקליטות מחוז דרום הגישה נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בעקבות העדות של אוסאמה. איטל נידון לשני מאסרי עולם ו-16 שנות מאסר נוספות בגין ניסיון הרצח של חברם.
זמן קצר לאחר הרשעתו ברצח שני הנערים, חשפה לירז תשובה, אלמנתו של רועי, כי איטל התוודה בפניה כי הוא רצח גם את עטוואה ואבו סעלוק וקיבל 120 אלף שקל על חיסולם. "המניע של אדם לרצוח זה כסף", סיפרה תשובה לחוקרים, "אדם ימכור את כולם בשביל כסף, גם את בעלי. הוא צריך לשלם על מה שעשה".
נגד איטל הוגש כתב אישום נוסף, בגין רצח העבריינים הבדואים. גם כאן הוא הכחיש את המיוחס לו, אך הורשע ברצח הכפול ונידון לשני מאסרי עולם נוספים. כל הערעורים שהגיש איטל לבית המשפט העליון על הרשעותיו נדחו על הסף. למרות עדותה של לירז, תיק רצח תשובה נותר לא מפוענח.
כוונה ממשית לפגוע בסבח
במקביל להתפתחויות בפרשה טס אלישע סבח לנמיביה לכמה שנים, בעקבות מידע שהגיע לידי המשטרה לפיו יש כוונה לפגוע בו משום שסייע בהרשעתו של איטל ובשל עדותה של לירז בפרשת רצח העבריינים. "במשטרה אמרו לו שעדיף לו לטוס לחו"ל כי יש כוונה ממשית לפגוע בו", נטען בכתב התביעה.
ב-2014 סבח נתקף געגועים למשפחתו וחזר לארץ, מתוך מחשבה שהרוחות נרגעו. הוא פתח מסעדה בנתניה והשתקע בישראל. בכתב התביעה נטען כי שנתיים לאחר מכן, ב-2016, הגיע רכז מודיעין מימ"ר נגב לסבח והזהיר אותו שיש כוונה לפגוע בו. ואכן, האזהרות החלו להתממש. פעם אחת היה זה מטען חבלה שהונח מתחת למכוניתו של סבח ופורק על ידי חבלן של המשטרה, ובפעם אחרת היה זה אריק איטל, אחיו של אדם, שעל פי החשד תכנן לפגוע בסבח אך התחרט לאחר שהבחין בשוטר בקרבת מקום. גם לירז קיבלה אזהרה מהמשטרה שיש מידע על הכוונה לחסל אותה, ושוטרים אבטחו אותה ואת ילדיה במשך כמה שבועות.
במרץ 2017 סבח קיבל פעם נוספת אזהרה על הכוונה לחסל אותו, והפעם הכוונה התממשה. על פי כתב האישום, חודש לאחר מכן הגיע אריק איטל למסעדה של סבח, וירה בו חמישה כדורים מטווח אפס בראשו ובפלג גופו העליון. סבח נרצח בגיל 55, והותיר אחריו אישה, ילדים ונכדים.
כתב אישום הוגש נגד אריק איטל בגין רצח סבח. לאחר מעצרו התברר כי הוא וזגורי תכננו לחטוף ולרצוח את לירז סבח כנקמה, ולסחור בגופתה מול הרשויות בתמורה להקלות בעונשו של אדם ושחררו מהכלא. התוכנית לא יצאה לפועל, אך אריק הואשם גם בניסיון הרצח של תשובה.
כתב התביעה, שהוגש על ידי משפחתו של סבח, מציין כי מחדל חמור של המשטרה הוביל לרצח. לדברי המשפחה, המשטרה לא אבטחה את סבח ומנעה את מותו – למרות שהיה מידע על כך בזמן אמת. הפרקליטות הגישה באחרונה כתב הגנה, שבו דרשה למחוק את התביעה מאחר וההליכים הפליליים בתיק הרצח של סבח לא הסתיימו.
"האחראים הישירים לרצח הם ניבי זגורי ואריק איטל", טענה הפרקליטות באמצעות עו"ד ליאת גור. כמו כן, הועלתה תהייה לגבי העובדה שעורך הדין שמייצג בעתירות את זגורי, שנאשם ברצח, מייצג את משפחתו של סבח בתביעה. בית המשפט קיבל את עמדת הפרקליטות, וקבע שבשלב זה לא ניתן לנהל את התביעה כל עוד ההליך הפלילי נמשך.