עבריין המרמה וההונאה, יוני (יונתן אלרואי נחמני) יהב נעצר השבוע על ידי חוקרי יחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי של המשטרה בפיקודו של רפ"ק רונן עמרם בחשד שהונה נשות אסירים, תוך שהוא מתחזה למקורב לשר המשפטים, גדעון סער. הוא חשוד שלקח מהן אלפי שקלים וסיפק להם מסמכי חנינה מזוייפים מבית הנשיא. בית המשפט האריך את מעצרו בחמישה ימים ולבסוף שחרר אותו למעצר בית.
הפרשה נחשפה לראשונה לפני ארבעה חודשים במגזין mako. יהב, שריצה חמישה עונשי מאסר בכלא (רובם ממושכים) בגין מעשי מרמה חמורים ביותר, הקים דף פייסבוק בשם "מחאת האסירים" ושיווק את עצמו בקרב אסירים בבתי כלא, בני משפחותיהם ועורכי דין כמי שנלחם עבורם והופך עולמות לשפר את תנאיהם. יהב כיכב בכנסים, במחאות והפגנות למען שיפור תנאי הכליאה של האסירים והופיע בוועדות בכנסת.
אלא שעל פי החשד, ליהב היו גם תכניות אחרות: הוא גרף לכיסיו מאות אלפי שקלים מנשות אסירים תוך שהוא מבטיח להן לארגן לבעליהן הכלואים חנינות, ומתחזה כמקורב לשר המשפטים, גדעון סער.
"הוא היה מראה לי הודעות שגדעון סער שלח לו", שחזרה י', אשת אסיר. "הוא ביקש סכום של 40 אלף שקל כדי לארגן חנינה לבעלי. האמנתי לו. בכל זאת אדם שרוצה לעזור לאסירים".
יהב חשוד שהציג בפניה מסמכי חנינה של בית הנשיא לפיו עונשו של בעלה קוצר והוא ישתחרר בהקדם. י' שמחה על הבשורה, אבל לא לאורך זמן רב. היא בדקה את העניין ונחרדה לגלות שהמסמכים מזויפים.
היא פנתה ליהב לקבל את כספה, אבל פעם אחר פעם הבטיח שזה יקרה בקרוב ואפילו אמר לה שהכסף עבר בהעברה בנקאית לחשבון שלה דבר שכמובן לא קרה.
במקרה אחר אימו של אסיר שהורשע ברצח ונשלח לאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי העבירה ליהב על פי החשד סכום של כרבע מיליון שקל לסייע לבנה לקבל חנינה ולהוציאו מבית החולים. היא העבירה את הכספים שהלוותה מבני משפחה וחברים במזומן ליהב, אבל זה נעלם עם הכסף. הבן נשאר באשפוז. גם הבטחות לסייע לנשות אסירים לשחרר את בעליהן להוסטלים תמורת עשרות אלפי שקלים שקיבל לידיו לא התממשו.
"הוא היה שולח לי כאילו תמונות מהוסטל שבעלי אמור להיכנס אליו אבל הכל היה שקר אחד גדול. הוא לקח את הכסף ולא החזיר. הוא אדם שפל רמאי ונוכל שניצל נשות אסירים שידע שהן לבד כדי לגנוב להן את הכסף שהוא מזייף חנינות", סיפרה אשת אסיר שנעקצה על ידי יהב.
במקרה אחר הוא קיבל עשרות אלפי שקלים מאחד האסירים המסוכנים ביותר בישראל, עודה קוקו קוטייר, על מנת שיקים לו דף פייסבוק. בפועל זה לא קרה. יהב על פי החשד לקח את הכסף, כ-70 אלף שקל, ולא עשה דבר.
באחד המקרים הגיע מידע למשטרה על הכוונה לחסל את יהב. רכז מודיעין בתחנת משטרת אשדוד התקשר אליו לעדכן אותו בעניין שיבדוק את המכונית שלא מטמינים לו מטען חבלה. יהב בשיחה הזכיר את שמו של קוטייר. בסופו של דבר יהב הבין את הרמז והחזיר את הכסף לקוטייר.
עוד מתברר שיהב ניסה על פי החשד לעקוץ 280 אלף שקל מגלי סילבר, אשתו של עמוס סילבר מייסד טלגראס, שעצור בימים אלה במסגרת הפרשה. הוא הבטיח לה לשחרר אותו וביקש ממנה שתאמין ותבטח בו. אלא שסילבר הבינה שיהב לא יכול לספק את הסחורה ולא הסכימה להעביר לו את הכספים עד שתראה תוצאות. יהב ניסה לשכנע אותה פעמים רבות שיש לו קשרים במקומות הנכונים אבל סילבר לא נפלה למלכודת שיהב ניסה לטמון לה.
"הבנתי מהר מאוד שהוא מנסה לעקוץ אותי, שאין שום יכולת לשחרר את עמוס אבל פשוט לא העברתי לו אגורה. אמרתי שקודם יראה תוצאות אבל לא היה כלום", סיפרה סילבר ל-mako, "סיפר שהוא מקורב לשר המשפטים גדעון סער ולאחרים. משהו בתוכי אמר לי שהוא הולך לעקוץ אותי ולמזלי הייתי חכמה ולא העברתי לו את הכסף".
יהב, חובב מחאות, הצטרף מבלי שנשאל ל"מחאת האפודים" נגד יוקר המחייה. הוא תועד בערוצי הטלוויזיה בהפגנות, התראיין, נאם בוועדה בכנסת בעניין יוקר המחייה והמצב הכלכלי הקשה. אלא שבשלב מסוים חברים שארגנו את המחאה קיבלו מידע שיהב על פי החשד עקץ אנשים והחליטו שלא ישתתף יותר במחאות.
"הבנו שהוא עשה מעשים לא כשרים ושהוא עקץ אנשים. ביקשנו שלא יגיע יותר למחאות", הסביר גורם במחאת האפודים. שני בנום מארגן המחאה אף פירסמה פוסט אזהרה שלא להעביר שום כספים ליהב.
נגד יהב עומד ותלוי נגדו תיק בבית משפט השלום בירושלים בגין ניסיון לסחוט כספים ממשפחות של עצורים. באחד המקרים, התחזה לח"כ לשעבר, דב חנין. במקרה אחד התחזה לאדם בשם יעקב טסלר, יועץ שר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן. באחד המקרים יהב קיבל ממשפחת אסיר סכום של 125 אלף שקל לשחרר את בנה מהכלא אבל זה לא קרה והכסף נעלם ואיתו יהב.
במקרה אחר ניסה לעקוץ משפחת אסיר המקורבת לש'ייח ראאד סלאח כשביקש 150 אלף שקל לשחרורו בנם אבל אלה גילו את התרמית ולא העבירו את הכסף.
יהב, כך נודע ל-mako, נעצר בסוף השבוע על ידי חוקרי יחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי. הוא חשוד בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף מסמכים, שימוש במסמך מזויף לקבלת דבר במרמה (חנינה מבית הנשיא שזייף).
יהב הכחיש את החשדות נגדו בחקירתו טען שלא גנב שום כסף לאנשים והחזיר את הכספים, ושבכלל לא היה מעורב בשום זיוף חנינה.