שמעון מיסטריאל אייקוט, אזרח ישראלי בן 74, נעצר בקפריסין לפני כ-3 שבועות בחשד לסחר בלתי חוקי בקרקעות יווניות בקפריסין הטורקית. מאז הוא מוחזק בבית סוהר בבירה ניקוסיה.
הרשויות בניקוסיה מסרו שמשפטו של אייקוט יחל רק בתחילת חודש ספטמבר, והבקשות לשחרורו למעצר בית נדחו. החשוד הישראלי, שמחזיק גם באזרחות טורקית ובאזרחות פורטוגלית, נעצר בעת שחצה משטח קפריסין הטורקית לקפריסין היוונית בתחילת החודש.
עורך הדין רון ברקמן, שמייצג את אייקוט, טען שמצבו הבריאותי ירוד מאוד, וכי קיים חשש לחייו בכלא בשל יהדותו. כמו כן, הועברו בקשות לשחררו למעצר בית באחד מבתי חב"ד בקפריסין עד לפתיחת משפטו, אך בית משפט בניקוסיה דחה את כל הבקשות לשחרורו ממניעים הומניטריים בשל מצבו הבריאותי.
אייקוט הוא מייסד חברת הפיתוח והבנייה הבין-לאומית "אפיק". עורך דינו הוסיף כי הוא לא חלק מהנהלת קבוצת אפיק. לטענתו, הוא העביר את חלקו ומניותיו לאחד מבניו, ומי שמנהל את חברת הבנייה הוא בנו, יעקב אפיק. לכן, סעיפי האישום אינן חלים עליו.
בתקשורת בצפון קפריסין דווח שצו מעצר הוצא גם נגד יעקב אפיק, בנו של שמעון ובן נוסף שלו בגין מעורבותם בפרויקטים בצפון קפריסין.
ממשרד החוץ הישראלי נמסר כי המקרה מוכר ומטופל בידי שגרירות ישראל בניקוסיה והמחלקה לישראלים בחו"ל במשרד החוץ. קונסול ישראל בקפריסין כבר ערך פגישה עם העצור, והנציגות פועלת באופן שוטף והדוק מול הרשויות במדינה על מנת לוודא כי זכויותיו של האזרח הישראלי וביטחונו האישי נשמרים.
מהרשויות בקפריסין טרם התקבלה תגובה.
סיבת המעצר נעוצה ב-50 שנות כיבוש
בין קפריסין הטורקית לקפריסין היוונית שורר סכסוך קשה כבר 50 שנה. בשנת 1974 כבשה טורקיה 37% משטח צפון קפריסין והכריזה על הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין. ב-1983 היא הכריזה על עצמאות, אך למרות זאת, הרפובליקה לא זוכה להכרה בין-לאומית כלל, למעט מטורקיה שתומכת בה כלכלית, צבאית ומעודדת אזרחים טורקים להתיישב בשטחה.
הטענה של קפריסין היא שאדמות שנכבשו בשטח צפון קפריסין הן למעשה אדמות כבושות שנגזלו ממנה, ולכן לא ניתן לסחור בהן בטח שלא להלאים אותן, ולקפריסין הטורקית אין בעלות על הקרקעות האלו. מנגד, בקפריסין הטורקית טוענים שלימים הממשלה חילקה אדמות לפי קריטריונים שונים לקפריסאים הטורקים, והם זכאים לסחור בקרקעות.
הערכת עורך דינו של של אייקוט היא שבקפריסין התקבלה החלטה לפעול נגד אנשי עסקים ויזמים שפועלים בקפריסין הטורקית, ולהוציא נגדם צווי מעצר, כדי להפחיד ולהרתיע אותם, ובכך לגרום להם לעצור את העסקים במקום.